Dodaj do ulubionych

Mantegazzi

09.08.16, 10:55
Orientuje się może kto,

co ma szwajcarski muzykant wspólnego z Barszczem jego Nazwiska?

Jakie jest pochodzenie polskiej nazwy tej roślinki?

Barszcz Mantegazziego (Heracleum mantegazzianum)

Przy okazji nie-językowe pytanie: Rozumie kto te pogromy na tę roślinkę?
Pytanie raczej rodzaju retorycznego...
Obserwuj wątek
    • efedra Re: Mantegazzi 09.08.16, 18:27
      Ja, pewnie niedouczona, znam tylko barszcz Sosnowskiego. Ale myślę, że mają ze sobą (te barszcze, nie ich patroni) coś wspólnego.
      Otóż
      1. barszcz Sosnowskiego jest rośliną inwazyjną, strasznie się rozprzestrzenia,
      2. zawiera toksyczne substancje zagrażające zdrowiu i życiu ludzi oraz zwierząt. (cytat z Wiki)

Pozdrawiam znad garnka barszczu (czerwonego),
      efedra
      • efedra Re: Mantegazzi 09.08.16, 18:31
        Już mam info o nazwie (z Wiki, oczywiście):

nazwany od nazwiska rosyjskiego botanika, badacza flory Kaukazu, Dmitrija Iwanowicza Sosnowskiego.
      • the-great-inuk Re: Mantegazzi 09.08.16, 18:42
        efedra napisała:
        > 1. barszcz Sosnowskiego jest rośliną inwazyjną, strasznie się rozprzestrzenia,
        ===============================
        Mogę to interpretować w ten sposób, że jesteś zakapturzoną ksenofobką?
        Dla kamuflażu pisujesz na Forum Językowym... ???
      • the-great-inuk Re: Mantegazzi 09.08.16, 18:54
        efedra napisała:

> Ja, pewnie niedouczona, znam tylko barszcz Sosnowskiego.
        ===================================== >

Jesten strasznie rozczarowany/zawiedziony, że moje linki czytasz tylko połowicznie albo je całkowicie olewasz!

=============================================
        Tzw. gigantyczni przedstawiciele rodzaju barszcz (rodzaj Heracleum L., sekcja Pubescentia I. Mandenova), spotykani w Polsce w ostatnich latach coraz częściej, należą do dwóch bardzo blisko spokrewnionych ze sobą gatunków, wywodzących się z Kaukazu i jego okolic. Pierwszy pojawił się u nas (prawdopodobnie już w XIX wieku) barszcz Mantegazziego (Heracleum mantegazzianum Sommier & Levier), dawniej uprawiany jako okazała roślina ozdobna w ogrodach najpierw botanicznych, później również przydomowych. Z czasem „uciekł” z ogrodów, zadomowił się w dogodnych siedliskach i stał się gatunkiem inwazyjnym na licznych stanowiskach w Europie i Ameryce Północnej. Drugi gatunek został po II wojnie światowej wprowadzony eksperymentalnie w krajach bloku socjalistycznego jako potencjalna pasza dla zwierząt gospodarskich – jest nim okryty w naszym kraju złą sławą barszcz Sosnowskiego (Heracleum sosnovskyi Mandenova)
        =============================================
        Bardzo przepraszam za tyle tekstu, ale usiłuję moją serdeczną prośbę o wsparcie językowe rzeczowo uzasadnić...

Taki jestem...
    • kalllka Re: Mantegazzi 11.08.16, 14:59
      Poczytałam o tym i o owym / tym od barszczu i od muzyki/ i nie znalazłam nic oprócz wspólnych -wysokogórskich -korzeni, w temacie nazwiska..
      a _gazzi - równie dobrze mogą znaczyć tyle co nic-czyli polskie gadki / gatki/ lub włoskie kotki czy angielsko zniekształcona bramka..,
      Niemniej takie językowe- nieznaczenie, byloby niezgodne z mądrością językowa, która nam-współczesnym, dała do rozwiązania zagadkę;
      Jak logicznie uzasadnić dwa grzyby w barszczu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka