03.10.04, 12:57
czytam sobie "jesien sredniowiecza" i natykam na slowo "rondel" (chodzi
naturalnie o system wersyfikacyjny) odmienione "rondela"
czemu? czy dlatego ze znaczenie inne niz powszechnie przyjete?
wiem juz, ze jest tendencja do pomijania "e" ruchomego w nazwach wlasnych
typu "skupien" czy wymieniany w innym watku "derek" 9choc z derekiem sprawa
inna). ale rondel..? ktos wie czemu ?
Obserwuj wątek
    • josip_broz_tito Re: rondel 03.10.04, 13:33
      Mniemam, ze dlatego wlasnie, ze chodzi o rondel jako system wrsyfikacyjny a nie
      garnek z raczka, dla odroznienia rzeczy wysokiej od niskiejsmile

Kampinos sie poddal ale tylko do polowy; 50 km po piachu po kostki i czasem
      asfalcie (za to w niezlym czasie 10h36m) okazalo sie zabojcze zwlaszcza dla ud
      i lydeksmile
      • josip_broz_tito Re: rondel 03.10.04, 13:42
        Z takich samych rzeczy kiedys w Trybunie (Ludu) znalazlem list emerytowanego
        (na szczescie) profesora polonistyki z UJ, postulowawszego (brakuje nam w
        polskim tego pieknego praslowianskiego imieslowu), aby nazwisko "Nowek"
        odmieniac "Noweka"... Dobrze, ze niektorzy ida na emeryturesmile

PS. Caly czas poczta Ci sie psuje?smile
        • klymenystra Re: rondel 03.10.04, 14:42
          daj spokoj z ta poczta uncertain bart cos zaraz ma robic
          a- przeciez wyslalam Ci placzliwego majla na tena dres z 999 smile

noweka moze sie przyjac zgodnie z tym co mowi moja mama polonistka...
          • josip_broz_tito Re: rondel 03.10.04, 19:54
            No to nie doszedlsmile A ja predzej przebiegne zaraz 1000 m niz sie przyjma takie
            niedorzecznosci jak brak e ruchomego w odmianie nazwisk...
            • klymenystra Re: rondel 04.10.04, 16:23
              jest to tendencja.. a wiadomo jak jest z tendencjami- przyjma sie albo nie-
              modlmy sie, zeby nie...
              • josip_broz_tito Re: rondel 04.10.04, 17:07
                Natomiast zastanawiam sie w przypadku sp. niestety Marka Karp(i)a. Bo jak
                nazwisko "Gołąb" odmienia sie ponad wszelka watpliwosc "Gołąba" a
                nie "Gołębia", to moim zdaniem "Karp-Karpa", aby odroznic nazwisko od zwyklej
                ryby slodkowodnejsmile Tylko w przypadku Dudekow to nie dziala, w innych moim
                zdaniem powinno, nie tak li?
          • flyap Re: rondel 04.10.04, 17:24
            Pewnie mama polonistka ma rację. Jesli mówimy o nazwach powszechnie znanych,
            to nie ma watpliwoęci z tym e ; synek - synka, trunek - trunku itd, ale w
            nazwiskach moze byc kłopot. - Proszę isc do pana Szynka! Przepraszam, jak on
            się nazywa? Szynk czy Szynek? Kiedy Kork i Korek to nazwiska, gubienie e może
            prowadzić do nieporozumień. W pismach oficjalnych zalecane jest używanie
            nazwisk w mianowniku,a po tym dopiero w przypadkach zależnych
            • jacklosi Re: rondel 06.10.04, 09:27
              Ruchome e jest ruchome z zasady w słowach słowiańskich, tam gdzie zostały ślady
              jerów. W wyrazach obcych e jest nieruchome. Kiedy rondel był jeszcze obcy,
              odmmieniał sie rondela. I może od jesieni średniowiecza temu rondelowi tak
              zostało.
              Natommiast co do Noweka, to moja Pani od polskiego też, zgodnie zresztą z
              Jodłowskim-Taszyckim, odmieniała Stępienia. Czy tak jest lepiej czy gorzej -
              nie mam zdania.
              A na niejednoznaczność brzmienia nazwiska w mianowniku wpływa nie tylko ruchome
              e. Jeżeli mówią o panu Sumie, to on może się nazywać Sum, Suma albo i Sumo.
              A jeżeli nazywa się Sum, to już nijak w mowie nie odróżnisz pana Suma od ryby.
              A młodzi mówią tylko o Ziobro!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka