kotulina 11.10.19, 21:05 Zagadka. Czemu "Ore'ss" to po angielsku "Urwis"? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zbyfauch Re: Zagadka. Czemu "Ore'ss" to po angielsku "Urwi 11.10.19, 21:11 Nie wiem, ale cieszę się, że wróciłaś na łono. Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Zagadka. Czemu "Ore'ss" to po angiels 11.10.19, 21:12 Niechaj byś była przywróceniem normalności na tym zacnym forum. Alleluja! Odpowiedz Link
stefan4 Re: Zagadka. Czemu "Ore'ss" to po angiels 12.10.19, 01:59 zbyfauch: > Niechaj byś była przywróceniem normalności na tym zacnym forum. Alleluja! Przyłączam się do powyższej allelui. O co chodzi z tym Ore'ssem? Urwis to po angielsku imp scamp tike tyke urchin wretch mischief pickle scallywag Tako rzecze bab.la. - Stefan Odpowiedz Link
the-great-inuk Re: Zagadka. Czemu "Ore'ss" to po angiels 12.10.19, 17:57 stefan4 napisał: > Tako rzecze bab.la =========================================== Uwielbiam te tatusine, jowialne pouczenia. Mała, nieporadna Kotulinka by nigdy sama nie odkryła, że w Interśmieciu są obok Googla dalsze źródła głębokiej wiedzy. Ot, co... Odpowiedz Link
kotulina Re: Zagadka. Czemu "Ore'ss" to po angielsku "Urwi 12.10.19, 07:45 Dzień dobry wszystkim! "Urwis" - mamy taki szyld w mieście. Po pierwszym dojrzeniu go kątem oka nasunęła mi się na myśl możliwa niecenzuralna etymologia tego słowa. Są w języku wyrażenia zastępcze dla tych niewymawialnych, np. kurde, kuźwa, o jejku. Mam wrażenie, że urwis może być okrojonym Whore's son. Odpowiedz Link
stefan4 Re: Zagadka. Czemu "Ore'ss" to po angielsku "Urwi 12.10.19, 09:45 kotulina: > Są w języku wyrażenia zastępcze dla tych niewymawialnych, np. kurde, kuźwa, o jejku. > Mam wrażenie, że urwis może być okrojonym Whore's son. A ,,urwipołeć'' też? Bo inną opcją dla obu jest pochodzenie od urwania się z szubienicy. - Stefan Odpowiedz Link
zbyfauch Urwipołeć 12.10.19, 20:09 zabezpiecza szeroki asortyment gamy skojarzeń, niekoniecznie dosłownych. Bo i w zakresie tuczu wieprzowego (połeć słoniny), i w konotacjach wyznaniowych (urwi et orwi), tudzież pospolitych, jak "połeć u niej gładką a ponętną była, aksamitem dziewczęcia ...". Odpowiedz Link
kalllka Re: Urwipołeć 13.10.19, 11:14 Mnie, orwi, natychmiast skojarzyło, z orwiczem. Nazwiskiem. Pewnie dlatego, ze ludzka pamięć jest medialnie skonfigurowana i w taki sposób personalizowana. Zamrażarek / byfauch/ ciepło myślac o otulinie-zwerbalizowal ja, kotem, a ta poruszona jego wspomnieniem- napisała.. Takbylo, icie? Odpowiedz Link
kotulina Re: Zagadka. Czemu "Ore'ss" to po angielsku "Urwi 13.10.19, 10:14 O! Czyli urwis to taki, który zerwał się ze stryczka. To jest ciekawe; nawet w samym słowie pobrzmiewa wiszenie - urwanie i wiszenie. Urwis. Odpowiedz Link
apersona Re: Zagadka. Czemu "Ore'ss" to po angielsku "Urwi 15.10.19, 19:20 kotulina napisała: > O! Czyli urwis to taki, który zerwał się ze stryczka. To jest ciekawe; nawet w > samym słowie pobrzmiewa wiszenie - urwanie i wiszenie. Urwis. Urwis urywa się z lekcji Odpowiedz Link
apersona Re: Zagadka. Czemu "Ore'ss" to po angielsku "Urwi 15.10.19, 19:18 Urwipołeć???? Nie urwipłoć? chuligan co demoluje płoty i co się napatoczy Odpowiedz Link
stefan4 Re: Zagadka. Czemu "Ore'ss" to po angielsku "Urwi 15.10.19, 21:14 apersona: > Urwipołeć???? > > Nie urwipłoć? Zarówno w słowniku PWN jak w SJP.pl występuje urwipołeć, a nie ma urwipłocia. - Stefan Odpowiedz Link
saksalainen Re: Zagadka. Czemu "Ore'ss" to po angielsku "Urwis 12.10.19, 18:51 kotulina napisała: > Mam wrażenie, że urwis może być okrojonym Whore's son. Wydaje mi się za daleko... zwłaszcza że jako pierwsze narzuca się skojarzenie z urwaniem - "urwał nać" jest raczej nowsze, ale "urwać się z choinki"? Albo z szubienicy? Albo w sensie "oberwaniec", "obdartuch"? Ale kto wie. Odpowiedz Link
kotulina Re: Zagadka. Czemu "Ore'ss" to po angielsku "Urwi 13.10.19, 10:17 No tak, kilka lat temu młodzież zachwycała się filmikiem, w którym komentator na widok urwanego błotnika wykrzykiwał: "Ale urrwał!". Odpowiedz Link
dar61 k'czemu „Ore'ss” 15.10.19, 12:19 Nie jestem pewien, ale chyba kiedyś mi mignęło, że źródłosłowem urwisa jest język węgierski... Odpowiedz Link
the-great-inuk Re: k'czemu „Ore'ss” 15.10.19, 13:43 A ja się od lat zastanawiam od czego wywodzi się angielska nazwa peninsula (land that juts out into water and is surrounded on all sides but one). Może mnie ktoś proszę oświecić? Odpowiedz Link
apersona Re: k'czemu „Ore'ss” 15.10.19, 19:18 dar61 napisał: > Nie jestem pewien, ale chyba kiedyś mi mignęło, że źródłosłowem urwisa j > est język węgierski... że jak chuligan od irlandzkiego hooligan? Odpowiedz Link