Dodaj do ulubionych

Zagadka. Czemu "Ore'ss" to po angielsku "Urwis"?

11.10.19, 21:05
Zagadka. Czemu "Ore'ss" to po angielsku "Urwis"?
Obserwuj wątek
    • zbyfauch Re: Zagadka. Czemu "Ore'ss" to po angielsku "Urwi 11.10.19, 21:11
      Nie wiem, ale cieszę się, że wróciłaś na łono.
      • zbyfauch Re: Zagadka. Czemu "Ore'ss" to po angiels 11.10.19, 21:12
        Niechaj byś była przywróceniem normalności na tym zacnym forum. Alleluja!
        • stefan4 Re: Zagadka. Czemu "Ore'ss" to po angiels 12.10.19, 01:59
          zbyfauch:
          > Niechaj byś była przywróceniem normalności na tym zacnym forum. Alleluja!

Przyłączam się do powyższej allelui.

O co chodzi z tym Ore'ssem? Urwis to po angielsku
              imp
              scamp
              tike
              tyke
              urchin
              wretch
              mischief
              pickle
              scallywag

Tako rzecze bab.la.

- Stefan
          • the-great-inuk Re: Zagadka. Czemu "Ore'ss" to po angiels 12.10.19, 17:57
            stefan4 napisał:

> Tako rzecze bab.la
            ===========================================

Uwielbiam te tatusine, jowialne pouczenia.

Mała, nieporadna Kotulinka by nigdy sama nie odkryła, że w Interśmieciu są obok Googla dalsze źródła głębokiej wiedzy.

Ot, co...
    • kotulina Re: Zagadka. Czemu "Ore'ss" to po angielsku "Urwi 12.10.19, 07:45
      Dzień dobry wszystkim!

"Urwis" - mamy taki szyld w mieście. Po pierwszym dojrzeniu go kątem oka nasunęła mi się na myśl możliwa niecenzuralna etymologia tego słowa. Są w języku wyrażenia zastępcze dla tych niewymawialnych, np. kurde, kuźwa, o jejku.
      Mam wrażenie, że urwis może być okrojonym Whore's son.
      • stefan4 Re: Zagadka. Czemu "Ore'ss" to po angielsku "Urwi 12.10.19, 09:45
        kotulina:
        > Są w języku wyrażenia zastępcze dla tych niewymawialnych, np. kurde, kuźwa, o jejku.
        > Mam wrażenie, że urwis może być okrojonym Whore's son.

A ,,urwipołeć'' też? Bo inną opcją dla obu jest pochodzenie od urwania się z szubienicy.

- Stefan
        • zbyfauch Urwipołeć 12.10.19, 20:09
          zabezpiecza szeroki asortyment gamy skojarzeń, niekoniecznie dosłownych.
          Bo i w zakresie tuczu wieprzowego (połeć słoniny), i w konotacjach wyznaniowych (urwi et orwi), tudzież pospolitych, jak "połeć u niej gładką a ponętną była, aksamitem dziewczęcia ...".
          • kalllka Re: Urwipołeć 13.10.19, 11:14
            Mnie, orwi, natychmiast skojarzyło, z orwiczem. Nazwiskiem.
            Pewnie dlatego, ze ludzka pamięć jest medialnie skonfigurowana i w taki sposób personalizowana.
            Zamrażarek / byfauch/ ciepło myślac o otulinie-zwerbalizowal ja, kotem, a ta poruszona jego wspomnieniem- napisała..
            Takbylo, icie?

• kotulina Re: Zagadka. Czemu "Ore'ss" to po angielsku "Urwi 13.10.19, 10:14
          O! Czyli urwis to taki, który zerwał się ze stryczka. To jest ciekawe; nawet w samym słowie pobrzmiewa wiszenie - urwanie i wiszenie. Urwis.
          • apersona Re: Zagadka. Czemu "Ore'ss" to po angielsku "Urwi 15.10.19, 19:20
            kotulina napisała:

> O! Czyli urwis to taki, który zerwał się ze stryczka. To jest ciekawe; nawet w
            > samym słowie pobrzmiewa wiszenie - urwanie i wiszenie. Urwis.

Urwis urywa się z lekcji
        • apersona Re: Zagadka. Czemu "Ore'ss" to po angielsku "Urwi 15.10.19, 19:18
          Urwipołeć????

Nie urwipłoć? chuligan co demoluje płoty i co się napatoczy

• stefan4 Re: Zagadka. Czemu "Ore'ss" to po angielsku "Urwi 15.10.19, 21:14
            apersona:
            > Urwipołeć????
            >
            > Nie urwipłoć?

Zarówno w słowniku PWN jak w SJP.pl występuje urwipołeć, a nie ma urwipłocia.

- Stefan
      • saksalainen Re: Zagadka. Czemu "Ore'ss" to po angielsku "Urwis 12.10.19, 18:51
        kotulina napisała:

> Mam wrażenie, że urwis może być okrojonym Whore's son.

Wydaje mi się za daleko... zwłaszcza że jako pierwsze narzuca się skojarzenie z urwaniem - "urwał nać" jest raczej nowsze, ale "urwać się z choinki"? Albo z szubienicy?

Albo w sensie "oberwaniec", "obdartuch"?

Ale kto wie.
        • kotulina Re: Zagadka. Czemu "Ore'ss" to po angielsku "Urwi 13.10.19, 10:17
          No tak, kilka lat temu młodzież zachwycała się filmikiem, w którym komentator na widok urwanego błotnika wykrzykiwał: "Ale urrwał!".
          • dar61 k'czemu „Ore'ss” 15.10.19, 12:19
            Nie jestem pewien, ale chyba kiedyś mi mignęło, że źródłosłowem urwisa jest język węgierski...
            • the-great-inuk Re: k'czemu „Ore'ss” 15.10.19, 13:43
              A ja się od lat zastanawiam od czego wywodzi się angielska nazwa peninsula (land that juts out into water and is surrounded on all sides but one).

Może mnie ktoś proszę oświecić?
            • apersona Re: k'czemu „Ore'ss” 15.10.19, 19:18
              dar61 napisał:

> Nie jestem pewien, ale chyba kiedyś mi mignęło, że źródłosłowem urwisa j
              > est język węgierski...

że jak chuligan od irlandzkiego hooligan?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka