23.04.25, 08:03
,,Konklawe'' to zwłoszczona wersja łacińskiego ,,cum clave'', czyli ,,z kluczem'', albo ,,pod kluczem''. Bo kardynałów się zamyka i nie wypuszcza, dopóki nie uzgodnią wyboru.

Ale ,,clavis'' (= klucz) niepokojąco przypomina rzeczownik ,,clava'' = pałka, maczuga. Czy coś wiadomo, jakoby kiedyś zaganiano kardynałów do miejsca dokonywania wyboru przy pomocy maczugi? A może nie zamykano drzwi na klucz, tylko je z zewnątrz zapierano pałką?

- Stefan
Obserwuj wątek
    • randybvain Re: cum clave 24.04.25, 22:52
      Możliwe, że clavis to było wcześniej określenie skobla albo gwoździa clavus.
    • ytartu Ja nie lubię tego cum 10.05.25, 21:59
      stefan4 napisał:

> ,,Konklawe'' to zwłoszczona wersja łacińskiego ,,cum clave'', czyli ,,z kluczem
      > '', albo ,,pod kluczem''. Bo kardynałów się zamyka i nie wypuszcza, dopóki nie
      > uzgodnią wyboru.
      >
      > Ale ,,clavis'' (= klucz) niepokojąco przypomina rzeczownik ,,clava
      > ]'' = pałka, maczuga. Czy coś wiadomo, jakoby kiedyś zaganiano kardynałów do m
      > iejsca dokonywania wyboru przy pomocy maczugi? A może nie zamykano drzwi na kl
      > ucz, tylko je z zewnątrz zapierano pałką?
      >
      > - Stefan
      >

Ja nie lubię tego cum, bo to po angielsku sperma. Clavis, clavus i clava są ok.
      • stefan4 Re: Ja nie lubię tego cum 10.05.25, 22:58
        ytartu:
        > Ja nie lubię tego cum, bo to po angielsku [...]

Po jakiemu?! A co nas, szlachetnych Rzymian, może obchodzić jakiś odległy barbarzyński dialekt?

- Stefan
        • ytartu Re: Ja nie lubię tego cum 11.05.25, 19:45
          stefan4 napisał:

> ytartu:
          > > Ja nie lubię tego cum, bo to po angielsku [...]
          >
          > Po jakiemu?! A co nas, szlachetnych Rzymian, może obchodzić jakiś odległy barb
          > arzyński dialekt?
          >
          > - Stefan

Odlegli to są teraz starożytni Rzymianie. Skąd się Anglikom właściwie wzięło to cum?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka