hajota 11.12.04, 20:06 W przepisie na konserwę mięsną w dzisiejszych "Wysokich Obcasach" (wyd. papierowe) znajdujemy nową jednostkę miary: "1 litr mięsa wieprzowego"... Może to zresztą temat na jakieś forum o miarach i wagach. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vaud Re: Litr mięsa 13.12.04, 06:17 He, he bawimy sie w to z dziecmi: daj mi plasterek mleka, nalej mi troche kielbasy, nasyp mi szklanke chleba, kup 2 metry bananow. Odpowiedz Link
jacklosi Re: Litr mięsa 23.12.04, 14:03 hajota napisała: > W przepisie na konserwę mięsną w dzisiejszych "Wysokich Obcasach" (wyd. > papierowe) znajdujemy nową jednostkę miary: "1 litr mięsa wieprzowego"... > Może to zresztą temat na jakieś forum o miarach i wagach. Zdecydowanie czepialstwo. Litr to litr, całkiem stara jednostka miary, którą można odmierzać płyny, ale i gazy, i ciała stałe, w tym wieprzowinę. Byle tylko materię. Energii w litrach nie mierzymy, takoż ładunku elektrycznego. Odpowiedz Link
hajota Re: Litr mięsa 23.12.04, 18:30 Owszem, ciała stałe, ale _sypkie_. Np. "litr jagód". Ja się domyślam, że w tym przepisie chodzi o taką ilość mięsa, która się zmieści do litrowego słoika, ale mimo wszystko dziwacznie mi to brzmi. Odpowiedz Link
jottka Re: Litr mięsa 27.12.04, 13:18 też mnie to uderzyło nie wiem, skąd we współczesnym tekście ta forma, ale np. w książce kucharskiej ochorowicz-monatowej (poczatek 20w.) występuje ona w odniesieniu do mięsa i innego "niepłynnego" pożywienia no to może to coś w rodzaju archaicznego regionalizmu, zeby podkreślić starodawność przepisu Odpowiedz Link
ardjuna Re: Litr mięsa 27.12.04, 14:15 jottka napisała: > w książce kucharskiej ochorowicz-monatowej (poczatek 20w.) występuje ona w > odniesieniu do mięsa i innego "niepłynnego" pożywienia Dawniej 'ta litra' oznaczała funt, czyli pół kilograma, w odniesieniu do wszystkiego, co można mierzyć w funtach. Tak słownik z końca XIX w. Odpowiedz Link
jottka Re: Litr mięsa 27.12.04, 14:27 sprawdze jeszcze później, jak wyglądają przepisy, ale ona tego używa w rodz. męskim a poza tym nie jest powiedziane, że i tego litra cytowanego przez hajote nie należy w tym kierunku interpretować Odpowiedz Link
dutchman Re: Litr mięsa 27.12.04, 15:30 Jakbysmy to mieso przepuscili przez maszynke do miesa, to i bylby litr ? pozdrowienia dutchman Odpowiedz Link
vaud Re: Litr mięsa 08.01.05, 18:58 - jak z ust wyjete, to chyba pogryzione, a nie mielone?... Odpowiedz Link