esssse 19.04.05, 23:17 Kontekst: zaloty u ludzi (w sensie biologiczno-antropologiczno-socjologiczno- psychologiczno- jakimśtam) Moja mama wymyśliłą grę miłosną (w pewnych kontekstach pasuje). Wdzięczna będę za wszelką pomoc. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ardjuna Re: nowy problem - zaloty - synonimy 19.04.05, 23:51 konkury, umizgi, zalecanki, amory, flirt, smalenie cholewek, podryw, rwanie, ksiuty... a wszystko to ma prowadzić do bara-bara... Odpowiedz Link
esssse Re: nowy problem - zaloty - synonimy 19.04.05, 23:59 ardjuna napisał: > konkury, umizgi, zalecanki, amory, flirt, smalenie cholewek, podryw, rwanie, > ksiuty... a wszystko to ma prowadzić do bara-bara... ... tylko w pracy psychologicznej nie mogę pisać o umizgach [choć słowo bardzo mi się podoba] Odpowiedz Link
pam31 Re: nowy problem - zaloty - synonimy 20.04.05, 01:54 esssse napisała: > ... tylko w pracy psychologicznej nie mogę pisać o umizgach [choć słowo > bardzo mi się podoba] Purkła? Z odpowiednim komentarzem?Z cudzysłowem? Wal śmiało! Odpowiedz Link
brezly Re: nowy problem - zaloty - synonimy 20.04.05, 08:19 esssse napisała: > ... tylko w pracy psychologicznej nie mogę pisać o umizgach [choć słowo > bardzo mi się podoba] Jak ma byc naukowo to pisz o zachowaniach godowych lub takowym behawiorze Bylo kiedys "awanse czynic", pasuje? Odpowiedz Link
flyap Re: nowy problem - zaloty - synonimy 20.04.05, 00:18 przygruchać,podłapać,czuć miętę,migdalić się,afekt,amory, karesy,słodzenie,czarowanie, zabieganie, staranie się o ręke(powiedzmy) Odpowiedz Link
stefan4 Re: nowy problem - zaloty - synonimy 20.04.05, 06:27 flyap: > przygruchać,podłapać,czuć miętę,migdalić się,afekt,amory, > karesy,słodzenie,czarowanie, zabieganie, staranie się o ręke(powiedzmy) ,,On od wczoraj do niej zagaja, ale na razie bez skutku''. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link
brunosch Re: nowy problem - zaloty - synonimy 20.04.05, 10:14 sadzić koperczaki smalić cholewki *** bardziej psychologicznie - podejmować próby nawiązania głębszego kontaktu uczuciowego. Odpowiedz Link
reptar Re: nowy problem - zaloty - synonimy 20.04.05, 11:33 ardjuna napisał: > konkury, umizgi, zalecanki, amory, flirt, smalenie cholewek, podryw, rwanie, > ksiuty... a wszystko to ma prowadzić do bara-bara... Dorzucę KSIUTKI - zdrobnienie, ale w Doroszewskim poświęcono mu osobne hasło. Jest tam też w takim znaczeniu słowo ANGAŻ. Niestety, ANGAŻANT to już nie zalotnik, tylko rodzaj mankietu. Bardzo też ładne słowo ROZAMOROWAĆ - nie synonim, ale ściśle w temacie   A z neosemantyzmów: LECIEĆ (na kogoś) i STARTOWAĆ. Odpowiedz Link
brezly Re: nowy problem - zaloty - synonimy 20.04.05, 13:57 Doam jeszcze ze ongi funkcjonowal termin "epuzer". Czy to byl ktos kto przychodzil w "epuzy" , tego nie wiem. Odpowiedz Link
tallinn Re: nowy problem - zaloty - synonimy 20.04.05, 14:43 A może po prostu "adorować" ("absztyfikować"?) ? Odpowiedz Link
esssse Re: nowy problem - zaloty - synonimy 20.04.05, 20:30 Wszystkim Wam dziękuję za pomoc! Pracę oddałam dzis rano, są tam zaloty (2 razy) i raz gra miłosna. Jeśli będzie do poprawki, to zajrzę tu i popiszę się bogactwem słownictwa dotyczącego tej właśnie sfery Odpowiedz Link
ariwederczi Re: nowy problem - zaloty - synonimy 23.04.05, 13:12 To teraz w ramach rewanżu napisz, na czym polega gra miłosna wymyślona przez Twoją mamę. Odpowiedz Link
esssse Re: nowy problem - zaloty - synonimy 23.04.05, 15:41 ariwederczi napisał: > To teraz w ramach rewanżu napisz, na czym polega gra miłosna wymyślona przez > Twoją mamę. No juz nie udawaj, ze nie rozumiesz o co mi chodzi Odpowiedz Link
esssse Re: nowy problem - zaloty - synonimy 23.04.05, 15:42 aha, no jasne! za wszelka pomoc pieknie dziekuje Odpowiedz Link