aga-6 20.05.05, 10:45 Ja jest na UMCS? Jak się studiuje i jacy są wykładowcy? Powiedzcie mi cos wiecej o tej uczelni i studiach. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
frrancuzeczka Re: Filologia polska na UMCS 22.05.05, 00:31 hmm.. studiuje sie ok. wykladowcy, wiadomo sa lepsi i gorsi. zdarzaja sie autorytety i tacy ktorych nie lubisz. nie jest ciezko, wrecz czasem mam wrazenie ze za malo wymagaja, ale to moja prywatna opinia. co chcesz wiecej wiedziec? Odpowiedz Link
aga-6 Re: Filologia polska na UMCS 22.05.05, 16:20 Czesc, dzieki za cos napisalas. Chcialabym spytac na ktorym roku student wybiera specjalizacje i jak to jest z praktykami. Czy wogole warto studiowac filologie polska na UMCS czy raczej odradzasz. Jakie przedmioty są najtrudniejsze i czy duzy jest odsiew po pierwszym roku. Dzieki z gory Odpowiedz Link
frrancuzeczka Re: Filologia polska na UMCS 22.05.05, 17:11 Ze specjalizacjami jest roznie, na nauczycielska decydujesz sie juz na pierwszym roku, na logopedyczna na drugim a na pozostale(teatrologia i redaktorsko-medialna) na trzecim. Praktyki po raz pierwszy odbywaja sie po drugim roku, we wrzesniu. Trudne przedmioty to pojecie wzgledne- dla mnie ciezka jest gramatyka a dla kogos innego literatura. Jezeli chodzi o pierwszy rok to wiem ze troche sie zmienilo od czasu gdy ja na nim bylam np. egzamin z oswiecenia jest teraz ustny, ja mialam pisemny. Ogolnie nie jest ciezko i jezeli to lubisz to powinnas byc zadowolona. Zajec nie ma zbyt duzo, duzo tez nie zadaja, masz po prostu listy lektur czy zagadnien i masz to opanowac. Wiekszy nacisk jest wiec na samodzielna prace w domu, bibliotece. Jezeli jeszcze chcialabys cos wiedziec, sluze rada Odpowiedz Link
aga-6 Re: Filologia polska na UMCS 23.05.05, 14:00 Dzieki. Interesuje mnie wlasnie specjalizacja redaktorsko-medialna. I cos mi sie zdaje ze papiery zloze na UMCS. Mam jeszcze pytanko odnosnie strony internetowej. Czy wydzial, instytut tak owo posiada? Gdzie moglabym znalezc liste lektur na I rok. Mam dluzsze wakacje wiec moze by zainwestowac juz na przyszlosc Odpowiedz Link
frrancuzeczka Re: Filologia polska na UMCS 24.05.05, 18:51 Humanik ma chyba swoja strone ale nie sadze zeby byla na niej lista lektur. Odpowiedz Link