nowe.slowa 30.07.02, 00:27 Mam pewien problem z wyrazem "lajtowo", który usłyszałem w filmowym dialogu jako "świetnie". Ale mam wrażenie, że "lajtowy" to może być również po prostu "lekki", "łatwy", "prosty". Czy te dwie wersje funkcjonują obok? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kalor_god Re: lajtowo 01.08.02, 09:31 nie wydaje mi sie. najczesciej slychac lajtowo w kontekscie lajtowej imprezki (luznej, przyjemnej, bezpretensjonalnej) albo lajtowego filmu (lekkiego, odprezajacego). czasami sie tez mowi 'lajcik' w okresleniu na cos Odpowiedz Link
Gość: theend Re: lajtowo IP: 213.78.96.* 09.08.02, 11:42 nowe.slowa napisał: > Mam pewien problem z wyrazem "lajtowo", który usłyszałem w filmowym dialogu > jako "świetnie". Ale mam wrażenie, że "lajtowy" to może być również po > prostu "lekki", "łatwy", "prosty". Czy te dwie wersje funkcjonują obok? lajtowo..to oczywiscie od light..tak jak pan pisze.. lejtowo..malutka roznica..i mamy..lej to i owo.. cos w tym stylu..mowi sie tak rowniez o delikatnej-nienasaczanej gownem marichuanie..lajtowy stuff.. swietnie..to jakis naciag tlumAce byl-przegiecie..czyli wybielacza tlumu..lub ewentualnie przy odrobinie dobrej woli tlumAsa..ku..do rymu.. Odpowiedz Link
Gość: starnger Re: lajtowo IP: *.panoramix.net.pl 09.08.02, 14:14 no theend, masz chlopie lajtowa fazke... Odpowiedz Link