viki2lav 27.07.05, 08:29 czasem slysze i czytam ""on/ona nie jje" skad sie bierze (potrzeba tego drugiego) "j" Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pam31 Re: Jesc 27.07.05, 13:12 viki2lav napisała: > czasem slysze i czytam ""on/ona nie jje" skad sie bierze (potrzeba tego > drugiego) "j" Może mówiący lekko sie zacinał? Czy również w piśmie? Nigdy tego drugiego j nie słyszałem, a czytałem tylko jeden raz, wyżej. Może to być również związane z wadą słuchu i wzroku pytającego? Odpowiedz Link
randybvain Re: Jesc 27.07.05, 18:48 Ja znam to z mowy ludzi z okolic Siedlec, zawsze mowili "nie ije", nie ijesz" Odpowiedz Link
viki2lav Re: Jesc 28.07.05, 17:07 pam31 napisał: > viki2lav napisała: > > czasem slysze i czytam ""on/ona nie jje" skad sie bierze (potrzeba tego > > drugiego) "j" > Może mówiący lekko sie zacinał? Czy również w piśmie? > Nigdy tego drugiego j nie słyszałem, a czytałem tylko jeden raz, wyżej. Może to > > być również związane z wadą słuchu i wzroku pytającego? nie to taki rodzaj akcentowania! slyszalam pod warszawa. takie dlugie "J" Odpowiedz Link
byhanya Re: Jesc 07.08.05, 22:04 Slyszalam jeszcze: kobJiety, pJieknie i inne temu podobne. Dodam na tvn "style"- moze jest to wytlumaczeniem. Odpowiedz Link
josip_broz_tito Re: Jesc 21.08.05, 01:31 oj nie, zIJesc slyszy sie nie tylko pod Siedlcami czy Warszawa, niestety Odpowiedz Link
zakkahletz To nie żadne akcentowanie, ... 21.08.05, 12:00 ... to jest wymawianie DODATKOWEGO "j". Wygląda na to, że powodują to jakieś wewnętrzne opory mówiącego przed wyrazem "je" czy "jem", traktowanie tych wyrazów jako coś nienaturalnego. NIE w każdej osobie coś takiego się pojawia, zauważcie, że np. nikt nie mówi "jjedzą". viki2lav napisała: nie to taki rodzaj akcentowania! slyszalam pod warszawa. takie dlugie "J" Odpowiedz Link
josip_broz_tito Re: To nie żadne akcentowanie, ... 21.08.05, 13:21 a nieprawda, slyszy sie i "jjedza" i "zijjedza", tak samo jak "ijjem" czy "ijjesz". Odpowiedz Link
pyckal tradition !!! 21.08.05, 21:43 żadne tam opory, ani kompleksy; ot, babka tak mówiła, i matka, to i ja mówię; zaobserwowałem taką wymowę w Wyszkowie i okolicach Odpowiedz Link