Dodaj do ulubionych

olimpiada - II etap

03.02.06, 15:51
Mam pytanie: czy jest tu ktoś, kto brał udział w olijp i doszedł do
eliminacji ustnych w II etapie?? Jak to jest?? Jakich pytań można się
spodziewać od komisji?? Na co trzeba zwrócić uwagę?? (chodzi mi o temat
językowy). Z góry dziękuję za jakiekolwiek odpowiedzi!!
Obserwuj wątek
    • makuffka Re: olimpiada - II etap 05.02.06, 09:54
      Ja brałam, ale to już było parę lat temu i coś się mogło zmienić. Miałam trzy
      pytania z literatury i jedno z języka, czterech członków komisji. Dwa pytania z
      literatury losowałam, jedno dotyczyło Miłosza i Herberta, drugie opowiadań i
      nowel Żeromskiego, trzecie dotyczyło jednej z pięciu wybranych przeze mnie
      lektur - w moim przypadku Dzienników Gombrowicza. W eliminacjach szkolnych
      pisałam pracę o Schulzu i ona poszła na uniwersytet, na którym zdawałam
      egzamin. Schulza miałam oczywiście w wykazie lektur, ale ponoć nigdy nie pytają
      o autora, o którym się napisało pracę. Pytanie z języka, które wylosowałam
      dotyczyło klasyfikacji liczebników.
      Z pytaniami trafiłam nieźle, ale mimo wszystko był to dla mnie bardzo duży
      stres i odpowiadałam jak w oszołomieniu. Członkowie komisji reagowali różnie,
      jedni byli przychylni, inni mniej, zadawali pytania otwarte lub pytali o
      konkretne cytaty. Przeszłam do nastepnego etapu, potem jeszcze do następnego,
      więc całą olimpiadę wspominam dobrze, wpłynęła na moje dalsze życie w sposób
      fundamentalny, bo dzięki niej wybrałam sobie studia filologiczne w tym ośrodku,
      w którym chciałam (polonistyka w Poznaniu). No i ten egzamin, o który pytasz
      był szkołą zdawania egzaminów ustnych. I jeśli coś miałabym Ci poradzić, to nie
      zapominaj, że oprócz wiedzy, liczy się również pewność siebie, przekonanie o
      słuszności swoich tez i umiejętność autoprezentacji.
      Powodzenia, nie taki diabeł strasznysmile
      • mymysza Re: olimpiada - II etap 05.02.06, 18:54
        Wielkie dzięki! Ech trochę sie boje smile zobaczymy jak to będzie smile
    • oblivioon Re: olimpiada - II etap 08.02.06, 16:29
      A ile trwał sam egzamin? Kiedy są wyniki? Od razu,czy trzeba czekać? Ile osób
      procentowo odpada po tym etapie? I już ostatnie pytanie: dużo się uczyłaś tak w
      ogóle i przed samym konkursem?
      • kawa_malinowa Re: olimpiada - II etap 08.02.06, 20:46
        Wyniki są jeszcze tego samego dnia.

Teraz się nieco zmieniło! Pytania dotyczą tematu pracy, plus losuje sie cos z
        jezykoznawstwa. Z pytaniami do pracy jest roznie. Ja mialam takie, ze
        polonistki, ktore czekaly pod salą nie potrafiły mi powiedziec. Takie
        drobiazgowe, nieco zlosliwe.... ale to tez wina mojego stresu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka