Gość: elle IP: webcacheP* / *.visp.energis.pl 15.12.02, 22:47 no wlasnie... nie do konca jestem pewna, co znaczy. Beztroska, szalenstwo? Moze Wy mi podpowiecie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Daniel maniana = mańana IP: 80.51.247.* 27.07.03, 02:18 To może też być odkladanie wszystkiego na później (z hiszpańskiego mańana = jutro) pozdro) Odpowiedz Link
roody102 Re: maniana 29.07.03, 15:37 Ostatnio stosowane w zastepstwie zbyt swojskiej jak sadze kaszany. Generalnie, jak cos nie idzie dobrze, to jest kaszana, maniana, porazka. Istniej tu tez watek poludniowoazjatycki, moze byc bowiem sajgon albo kambodza a slyszalem tez okreslenie "niezly wietnam" na jakas taka niezbyt udana sytuacje. Z premedytacja pisze z malej litery, bo z nazwa panstaw nie ma to wiele wspolnego - pochodzi raczej od skrotwej nazwy konfliktu zbrojnego. W tym kontekscie laos jest chyba za malo dzwieczny a afganistan za dlugi. Zobaczymy co z irakiem. "Niezly irak mialem dzis w pracy"... "Zrobie im wietnam wszystko podeptam" - Focus, Pijani Powietrzem. W tym kontekscie nie pojawiaja sie za to ani kraje afrykanskie ani poludniowoamerykanskie. Do tekstu dolaczyc powinienem mapke )) Odpowiedz Link
roody102 Re: maniana 30.07.03, 00:33 Jak mogłem się tak pomylić! Oczywiście jest jeszcze Meksyk! Niezły meksyk też się może trafić: "Polują te siksy, klęska jak Meksyk, Sajgon i Bagdad Aśka, Zuza, Kaśka, Karolina, Magda" Pezet. Klęska jak Meksyk... W Meksyku nie było wprawdzie wojny, ale w 1986 Polska poniosła tam porażkę w piłkę kopaną - może to o to chodzi? )) No i pojawia się Bagdad - czyli jednak "niezły irak" jest całkiem mozliwym słowotworem )) Odpowiedz Link
Gość: tomek Re: maniana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.03, 16:49 roody102 napisał: > W tym kontekscie nie pojawiaja sie za to ani kraje afrykanskie ani > poludniowoamerykanskie. Do tekstu dolaczyc powinienem mapke )) jak to nei? zamiast meksyku czy sajgonu uzywa sie czesto zamiennie kongo. rwandy czy somalii jednak nei slyszalem. )) Odpowiedz Link
roody102 Re: maniana 10.09.03, 17:22 Powaznie? "Niezle kongo"? No... faktycznie, moze byc Odpowiedz Link
roody102 Re: maniana 15.09.03, 02:30 Slyszalem, ze nauczyciele mowia teraz "Niezly Torun" jak maja w klasie klopoty... Odpowiedz Link
Gość: xyz Re: maniana IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 17.08.03, 22:33 Gość portalu: elle napisał(a): > no wlasnie... nie do konca jestem pewna, co znaczy. > Beztroska, szalenstwo? Moze Wy mi podpowiecie. maniana to poprostu "byle co", "dziadostwo". Odpowiedz Link
Gość: lilimarlene1 Re: maniana IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.09.03, 15:19 W środkowej Ameryce używa się tego zwrotu w znaczeniu "póżniej","jutro" czyli na świętego Nigdy. Odpowiedz Link
Gość: podaj kod pin Re: maniana IP: *.wwwcache.cam.ac.uk / *.wwwcache.cam.ac.uk 30.09.03, 01:51 maniana to nie jest nowe slowo - pamietam jak sedes ok 95 roku spiewal "maniana maniana mamy wszyscy w dupie caly ten festiwal w jarocinie!!" ale ktoz to jeszcze pamieta... Odpowiedz Link
Gość: bok Re: maniana IP: *.kabel.telenet.be 12.10.03, 15:47 maniany nie slyszalem od lat ,teraz uzywa sie slowa CHUJNIA.ale(w moim stadzie) zwracajac sie do kolezki,np.czesc,ty chujnio bez serca nie robi mu sie przykrosci.natomiast moze miec meganegatywny chararakter:-widziales ta chujnie? -a idz ty do pizdy(ew.w pizde)!co za duren z pekaesu! Odpowiedz Link
Gość: agmfan Re: maniana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.03, 14:37 moj kolega mawial:robimy maniane,czyli odstawiaja szopke Odpowiedz Link
roody102 Re: maniana 07.11.03, 13:23 Chujnia czasem wystepuje z grzybnią. - Jak tam? - Chujnia z grzybnią... Czyli nie za dobrze __________________________ Roody102 Odpowiedz Link
Gość: KraKóW Re: maniana IP: 5.2.* / *.chello.pl 09.08.04, 16:28 Odpier...ć maniane - przygrywac w h... Odpowiedz Link
zakrencik Re: maniana 10.08.04, 18:41 'mañana' znaczy po hiszpansku 'jutro', np. 'por la mañana' to 'rano' Odpowiedz Link
kwiat_paproci Re: maniana 10.08.04, 21:58 ja zauważyłam, że "maniana" mówi się albo na coś głupiego, odjechanego, np. "taką manianę odwalał, że go aż policja zabrała", albo na twarz, np. "i co ci się tak maniana cieszy ?". Oczywiście to wszystko jest podsłuchane, bo sama nigdy nie wpadłam na to, żeby coś takiego gadać Odpowiedz Link
avarja Re: maniana 17.11.04, 15:59 juuutro... czyli... późnieeeeej... Podoba mi się to słówko! To chyba z hiszpańskiego... Hiszpani lubią odkładać wszystko na później... maniaaana... Odpowiedz Link