26.10.06, 09:50
słuchajcie, jak powinno byc? Burmistrz Miasta i Gminy Łosic czy Burmistrz
Miasta i Gminy Łosice.

miejscowość nazywa się Łosice.
Obserwuj wątek
    • pam75 Re: pyt 26.10.06, 14:11
      Jeżeli miejscowość ma nazwę Łosice to mówimy o burmistrzu Łosic, ale o
      burmistrzu miasta Łosice. Odmieniamy "miasto" a Łosice zostawiamy nieodmienne.
      Nie mówimy :
      w mieascie Łosicach, pod miastem Łosicami. Chyba,że bardzo chcemy.
      • lira_korbowa Re: pyt 26.10.06, 15:17
        Hmmm.. no to może bardzo chcemy.
        Chyba jednak powiemy "prezydent miasta Krakowa", a nie "prezydent miasta
        Kraków", czy "Urząd Miasta Kraków".
        Por.: apozycja ż I, DCMs. ~cji; lm D. ~cji (~cyj)
        przydawka rzeczownikowa zgadzająca się w przypadku i liczbie z rzeczownikiem
        podstawowym, stanowiąca jego określenie jakościowe, np. miasto Kraków, za króla
        Stasia; dopowiedzenie
        • pam75 Re: pyt 26.10.06, 16:17
          Masz rację - nie dopisałem poprzednio,ze chodzi o nazwy miejscowości wyrażone
          liczbą mnogą , jak Siemianowice, Kielce itp. Nie mówimy "w mieście
          Siemianowicach" "do miasta Kielc". Dla powszechnie znanych miast poprzedzanie
          jego nazwy dodatkiem "miasto" jest juz biurokratyczna przesadą.
          • mokok Re: pyt 27.10.06, 09:04
            czyli jednak burmistrz miasta i gminy Łosic? dobrze rozumiem? dzieki za
            odpowiedzi.
            • mokok Re: pyt 27.10.06, 09:06
              ups, przpraszam. juz wsyztsko jasne. Burmistrz miasta Łosice.
              • jacklosi Re: pyt 30.10.06, 11:37
                No to ja nie rozumiem. Jeżeli burmistrz miasta Krakowa, to dlaczego nie
                burmistrz miasta Łosic? I co ma tu do rzeczy liczba? Kto to wymyślił? Taki
                wątek już gdzieś był i nikt o liczbie mnogiej nie napomykał.
                Analogia powinna być z pływaniem po jeziorze: albo po Śniardwach, albo po
                jeziorze Śniardwy, a nie po jeziorze Śniardwach. Toteż i burmistrz miasta
                Łosice, i (wbrew uzusowi) prezydent miasta Kraków.
                No chyba że miasto jest przylepione do prezydenta, a nie do Krakowa, wtedy i
                burmistrz miasta Łosic, i prezydent miasta Krakowa, tylko kto to rozstrzygnie,
                do czego to miasto przylepiono i po co! Czy w takim razie mamy prezydenta
                państwa Rzeczpospolitej?
                • pam75 Re: pyt 30.10.06, 22:05
                  Wszystko jest w porządkuj jesli nazwa miasta występuje w liczbie pojedyńczej -
                  jesdt pełna zgoda gramatyczna, natomiast nie ma jej, kiedy mowimy o Krośniewicach,
                  Tychaach Śniardwach,. Nie mowimy:za jeziorem Sniardwami - choć możemy powiedzieć:
                  za Sniardwami. W mieście Krośniewice, a nie w mieście Krośniewicach. Przyimek
                  łączy się z rzeczownikiem bezpośredni za nim a przydawka rzeczowna jest w
                  mianowniku.
                  • jacklosi Re: pyt 02.11.06, 14:24
                    Rozumiem, chcesz przez to powiedzieć, że w mieście Łodzi, ale w mieście
                    Krapkowice. Ale ja pytam DLACZEGO i KTO TO WYMYŚLIŁ.
                    • pam75 Re: pyt 02.11.06, 18:15
                      jacklosi napisał:
                      > Rozumiem, chcesz przez to powiedzieć, że w mieście Łodzi, ale w mieście
                      > Krapkowice. Ale ja pytam DLACZEGO i KTO TO WYMYŚLIŁ.
                      Takie pytanie można postawić w związku z cała gramatyką. Nie wiem kto, ale
                      staram się być z nią w zgodzie.Na temat odmiany nazw, które poprzedza rzeczownik
                      typu:gmina, wieś, miasto, jezioro, wyspa, dzielnica, ulica itd przeczytaj w książce
                      "O dobrej i złej polszczyźnie" -w. Kochański ,B.Klebanowska i A. Markowski -
                      wyd.III str. 124 i dalsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka