kristof682 18.01.07, 21:17 Chciałbym przedstwić "swoją" kandydaturę czy "moją" kandydaturę? Waham się, cholera, ale niuanse. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pam75 Re: kandydatura 19.01.07, 00:26 Napisz: Proszę wpisać moje nazwisko (mnie) na listę kandydatów (do, na ) - i nie będzie wątpliwości. Zgłaszam swoją kandydaturę - "chciałbym" wyraża nie pełne przekonanie o słuszności kandydowania Odpowiedz Link
uyu Re: kandydatura 19.01.07, 00:29 "Moja kandydature", ktora swoja reka zatwierdzi, czego tobie zycze, ktos inny. Jak mowisz o twojej dziewczynie? Mowisz - moja dziewczyna, np.: Poszedlem z moja dziewczyna do kina przed ktorym spotkalem kolege, ktory powiedzial, ze czeka na swoja dziewczyne. Roznica jest widoczna, nieprawdaz? Szczegoly techniczne z pewnoscia wytlumacza tobie bywajacy na tym forum znawcy przedmiotu. Odpowiedz Link
stefan4 Re: kandydatura 19.01.07, 02:01 uyu: > Poszedlem z moja dziewczyna do kina przed ktorym spotkalem kolege, ktory > powiedzial, ze czeka na swoja dziewczyne. Sugerujesz, że zaimek dzerżawczy ,,swój'' należy stosować tylko w trzeciej osobie? To chyba nie tak... 1.os.: ,,mój'', 2.os. ,,twój'', 3.os. ,,jego''. Natomiast ,,swój'' dotyczy wszystkich osób. Np. w zdaniach ,,Daj mi swoje zdjęcie.'' lub ,,Swoją godność mam!'' nie możesz zastąpić przez swojości przez mojość/twojość, bo będzie nie po polsku tylko po polonijnemu. Te przykłady to tak na wyczucie, bo nie potrafię w pełni określić, kiedy się stosuje który zaimek. Chyba ,,swój'' wtedy, gdy się chce podkreślić własność: ,,mój własny'' == ,,swój''. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link
julka571 Re: kandydatura 19.01.07, 02:22 kandydatura 1. «wniosek, w którym proponuje się kogoś jako kandydata na jakieś stanowisko lub na członka grupy» 2. «występowanie w roli kandydata» czyli "moja kandydatura" wcale nie musi oznaczać, że siebie widzę w roli kandydata. To zgodnie z 1. może być wniosek, w którym ja kogoś proponuję na jakieś stanowisko. Jeżeli chcę przedstawić siebie jako kandydata, to chyba należałoby powiedzieć: "chcę przedstawić swoją kandydaturę". Odpowiedz Link