nimeska 20.02.07, 15:04 Witam, zaintrygowała mnie odmiana słowa "otwierać" moim zdaniem forma wersja jest poprawna, jeśli obie sa poprawne to druga jest mniej popularna. Czy rzeczywiście używa sie tej drugiej formy również ? ?? Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
randybvain Re: otworzyłam czy otwarłam ? 20.02.07, 16:09 otwierac - otwarlam (rzadkie) otworzyc - otworzylam Dwa rozne czasowniki. Odpowiedz Link
nimeska Re: otworzyłam czy otwarłam ? 20.02.07, 16:22 "Otwarłam nowy watek" czy "otworzyłam nowy watek" ( w sensie założenia, napisania) moim zdaniem drugie zdanie ww przypadku wątku ale może się mylę Odpowiedz Link
stefan4 Re: otworzyłam czy otwarłam ? 20.02.07, 18:28 randybvain: > otwierac - otwarlam (rzadkie) > otworzyc - otworzylam > > Dwa rozne czasowniki. Raczej: otworzyć Odpowiedz Link
nimeska Re: otworzyłam czy otwarłam ? 20.02.07, 18:40 dziękuje Ci ale zastanawiam sie jeszcze którego czasownika należałoby użyć pisząc o zakładanym nowym wątku ? Odpowiedz Link
flyap Re: otworzyłam czy otwarłam ? 20.02.07, 18:55 nimeska napisała: > dziękuje Ci > ale zastanawiam sie jeszcze którego czasownika należałoby użyć pisząc o > zakładanym nowym wątku ? Tym wpisem otwieram nowy wątek. Uff, już otworzyłam. "Otwarłam" użyjesz raczej w zdaniu "Otwarłam ramiona , by go uściskać". Odpowiedz Link
lajkonik521 Re: otworzyłam czy otwarłam ? 20.02.07, 20:19 Zaraz, zaraz, siostra.... Bo przecież jeszcze mamy "roztworzyć", nie? To sama już będziesz wiedziała czy roztwarłaś, czy roztworzyłaś? Lajkonix panta rei - wszystko w płynie Odpowiedz Link
jacklosi Re: otworzyłam czy otwarłam ? 21.02.07, 13:25 Nie ma czasu niedokonanego ani czasu dokonanego. To czasownik otworzyć jest dokonany, a otwierać jest niedokonany. Niektórzy mówią, że nie ma głupich pytań. Odpowiedz Link
mrockata Re: otworzyłam czy otwarłam ? 21.02.07, 17:29 jacklosi napisał: > Nie ma czasu niedokonanego ani czasu dokonanego. Lepiej sie zapytac niz pisac od razu glupoty... Odpowiedz Link
julka571 Re: otworzyłam czy otwarłam ? 20.02.07, 21:19 Według słownika, jedna i druga forma jest poprawna Wielki słownik ortograficzny – lista haseł otworzyć -worzę, -worzą; -wórz, -wórz•cie; otworzył (a. otwarł), otworzyła (a. otwar•ła), otworzyli (a. otwar•li); otworzywszy (a. otwarł•szy); otworzony a. o•twar•ty otwar•cie; -rć otwar•cie (szczerze, wprost); -ej otwar•ty; -r•ci nowo otwarty [134] szeroko otwar•ty [134] Odpowiedz Link
nimeska Re: Witaj nimeska :)))) 21.02.07, 12:59 czee uyu moze pomożesz jak to jest z tym zakładaniem nowego tematu ? jaki czasownik i w jakiej koniugacji ? Odpowiedz Link