zuq1 20.05.09, 10:03 Spotkałem się już kilkukrotnie z formą jw., gdzie "wszystko" zastępuje "całe", np. "wszystkie mleko", "zjadłeś wszystką kaszę?" itd. Skąd to się bierze? Przecież to nie jest poprawne. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stefan4 Re: wszystki ryż? 20.05.09, 10:12 zuq1: > Spotkałem się już kilkukrotnie z formą jw., gdzie "wszystko" > zastępuje "całe", np. "wszystkie mleko", "zjadłeś wszystką kaszę?" > itd. Skąd to się bierze? Przecież to nie jest poprawne. Słyszałem raczej ,,wszystek'' ryż... I co by miało w tym być, jak mówisz, niepoprawnego? Taki przymiotnik w wielu językach występuje, jest potrzebny, to lud go tworzy. ,,Cały ryż'' oznacza, że z plewami itp., więc nie o to chodzi. - Stefan Odpowiedz Link
zuq1 Re: wszystki ryż? 20.05.09, 10:37 "Wszystek" też słyszałem. Natomiast raczej tej formy w słowniku się nie spotka. Niestety nie mogę się nigdy dodzwonić do prof. Miodka w trakcie jego programu, aby postawić mu to pytanie. Odpowiedz Link
pavvka Re: wszystki ryż? 20.05.09, 11:20 Co oznacza "raczej się nie spotka"? sjp.pwn.pl/lista.php?co=wszystek Odpowiedz Link
phlora Re: wszystki ryż? 20.05.09, 13:38 No, wszystki ryż jest niepoprawny, ale wszystek ryż jest dobry. Podobnie "wszystkie mleko" do bani, ale wszystko mleko - normalne. Na wszelki wypadek: nie należy mieć za złe gdy skończy się wszystka woda, wszystkie słodycze. Są też wszyscy święci, więc do wszystkich świętych. Używam wszystkich wszystkich i byłabym zaskoczona, gdyby okazało się, że to niepoprawne. Ale Pavvka świetny link podał. W moich słownikach też wszystkie te przymiotniki sobie są. Odpowiedz Link
migni Re: wszystki ryż? 20.05.09, 16:51 > "Wszystek" też słyszałem. Natomiast raczej tej formy w słowniku się > nie spotka. Niestety nie mogę się nigdy dodzwonić do prof. Miodka w > trakcie jego programu, aby postawić mu to pytanie. Zamiast (nie) dodzwaniać się do prof. Miodka, wystarczy sięgnąć po miarodajny słownik, np. USJP PWN: "wszystek «zaimek przymiotny nieokreślony; komunikuje, że to, o czym mowa w zdaniu, dotyczy całej substancji lub zbiorowości nazywanej przez określany rzeczownik»: Nie wszystek owies zwieziono z pól. Wszystko mleko się wylało. Nie zużyj wszystkiej wody. [...]" Odpowiedz Link
zuq1 lekki bałagan? 21.05.09, 09:45 "Nie zużyj wszystkiej wody. [...]", ale wg linka z posta paavki "wszystkiej wody" być nie może, tzn. jest "wszystek ryż", ale jeśli woda jest rodzaju żeńskiego, to jest ona "wszystka"? I przez to odmienia się przymiotnikowo? A przykład flory ze "wszystkimi świętymi" jest zupełnie nietrafiony. Przecież w tym przypadku chodzi o formę taką jak np. "wszystkie ziarenka ryżu". Odpowiedz Link
phlora Re: lekki bałagan? 22.05.09, 15:14 Może być wszystka woda, tak jak wszystek ryż. W dopełniaczuprzymiotnikowo) wszystkiej mąki i wszystkiego ryżu. Gdzie tu problem? Wszyscy - męskoosobowy, wszystkie - nie. Dlatego wszyscy chłopcy i wszystkie dzieci jak i ziarenka ryżu. Odpowiedz Link
randybvain Re: wszystki ryż? 21.05.09, 00:46 Ja powiedział bym, że połaczenia wszystek ryż i wszystko mleko są poprawne, gdyż z rzeczownikami łączą się zwykle przymiotniki słabe jak wszystki ryż czy wszystkie mleko, a silne bywają orzecznikami: to jest wszystko, bądź wszystek. Ale skoro słownik twierdzi inaczej, to tak jest. Odpowiedz Link
dar61 Re: połaczenia 21.05.09, 06:56 {randybvain}: "Ja powiedział bym". Dar61 powiedziałby: [... Ja powiedziałbym ...]. Odpowiedz Link