tawananna 13.12.03, 15:37 Mała prośba o radę . Jakie studia byłyby najlepsze dla osoby zafascynowanej językami obcymi, językoznawstwem, różnicami między językami, gramatyką, zapożyczeniami itd.? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chomskybornagain1 Re: Studia językowe 13.12.03, 15:41 angllistyka, najlepoiej w warszawie. to nie zart. Odpowiedz Link
tawananna Re: Studia językowe 13.12.03, 15:47 chomskybornagain1 napisał: > angllistyka, najlepoiej w warszawie. to nie zart. Wierzę, wierzę, że to nie żart. Inna sprawa, że o anglistyce słyszałam, że to studia poświęcone jednak głównie literaturze. Poza tym obawiam się, że choć mój angielski nie jest zły, na anglistykę bym się nie dostała . Odpowiedz Link
mari.anna Re: Studia językowe 13.12.03, 16:17 To zalezy od tego, gdzie ta anglistyka. O Warszawie nic nie wiem. W Wroclawiu duzy nacisk jest polozony na literature, ale np. poznanska anglistyka to juz typowe jezykoznawstwo. Tzn. literatura jest bo musi byc, ale na pierwszym miejscu sa gramatyki opisowe, kontrastywne, historyczne etc. A w takim razie z jakiego jezyka jestes najlepsza, skoro boisz sie, ze moglabys sie nie dostac na anglistyke? Odpowiedz Link
tawananna Re: Studia językowe 13.12.03, 16:56 Najlepsza jestem z angielskiego właśnie. O poziomie egzaminów wstępnych na poznańską anglistykę słyszałam jednak już legendy , a jestem raczej realistką i wolę być samokrytyczna . Co poradziłabyś mi? Aha, nie uchylam się od pracy, tzn. zakładam, że mogę ten rok poświęcić na podniesienie poziomu mojego angielskiego, ale chcę patrzeć na to realnie i nie wierzyć w cuda . Odpowiedz Link
stefan4 Re: Studia językowe 13.12.03, 18:48 chomskybornagain1: > angllistyka, najlepoiej w warszawie. to nie zart. Przepraszam, że się wtrącam całkiem z boku. Dlaczego anglistyka? Czy Was już ten język angielski nie nudzi? Przecież wszyscy go już znają na pamięć. Co tu studiować? Pewnie, że można w kółko cyzelować jazdę figurową w kółko i w kółko ciągle na tej samej oślej łączce aż do uzyskania wyjątkowej maestrii, ale czy Was nie nęci jakiś bardziej egzotyczny świat niż ta oklepana angielszczyzna? - Stefan Odpowiedz Link
tawananna Re: Studia językowe 13.12.03, 18:52 Mnie właśnie ciągnie coś innego, dlatego proszę o rady . Odpowiedz Link
piotrpanek Re: Studia językowe 05.04.04, 10:18 stefan4 napisał: > Przepraszam, że się wtrącam całkiem z boku. Dlaczego anglistyka? Czy Was już > ten język angielski nie nudzi? Przecież wszyscy go już znają na pamięć. Co tu > studiować? Oj, zdziwiłbys się, zdziwił... I wcale nie mówię tu o Use of English (Practical English), kóry jest czymś, co może trochę przypominać kontynuacje nauki języka... Odpowiedz Link
baloo Re: Studia językowe 14.12.03, 00:17 Chyba na polonistyce jest taka specjalizacja (jesli nie czujesz sie wystarczajaco mocna z j. obcych zeby zdawac egzamin wstepny ). A moze z grubej rury : jakies MISH-ki (czyli Miedzywydzialowe Indywidualne Studia Humanistyczne)? Sama bys sobie dobrala przedmioty ale dostac sie na takie studia jest podobno dosyc trudno, a po dostaniu - roboty huk i wiele przeciwnosci zyciowych (na przyklad chociazby zgranie rozkladu zajec z kilku wydzialow ... hehehe ... szczescia zycze). Takie studia sa chyba teraz organizowane przez wszystkie wieksze uniwerki, a na UJ, UW, UAM i UŚ maja nawet swoje strony internetowe, z ktorych sporo mozesz sie dowiedziec. UJ www2.uj.edu.pl/MSH/ UW www.obta.uw.edu.pl/mish/ UAM main.amu.edu.pl/~ceg/dane.htm UŚ www.us.edu.pl/uniwersytet/jednostki/tekstns/jednostka_work.php?lang=pl&id_mp=429 Jest potem jeszcze taka mozliwosc (ale to juz chyba patologia ;o))) AAL MISH - Studia Międzyuczelniane www.uw.uni.wroc.pl/numer17/page13.php No i nieco skromniejsze rozwiazanie : ITS - Indywidualny Tok Studiow (chyba na dowolnej uczelni i dowolnym wydziale, przynajmniej w teorii, bo w praktyce ... hehehe ... ) absolwent.nauka.pl/index.php/id=index/dept=25/cath=3/news=922/view=1 Klaniam nisko B. Odpowiedz Link
magurka Re: Studia językowe 14.12.03, 11:16 co do polonistyki to i owszem, ale raczej nie jest to specjalizacja, a wstepy... Jezykoznawstwo, gramatyka opisowa i historyczna, starocerkiewno slowianski, lacina... pozniej jak ktos jest zainteresowany, to wybiera sobie seminarium jezykoznawcze... ale i tak glowny nacisk jest kladziony na literature Odpowiedz Link
tawananna Re: Studia językowe 14.12.03, 11:35 Chyba na polonistyce jest taka specjalizacja (jesli nie czujesz sie wystarczajaco mocna z j. obcych zeby zdawac egzamin wstepny ). Mam nadzieję, że jestem wystarczająco mocna . A co polonistyki - takiej specjalności nie ma, przynajniej nie w Poznaniu - tu jest o ile się orientuję dziennikarska, edytorska, nauczycielska, muzykologiczna i chyba coś jeszcze. IMHO filologia polska to bardziej studia nad literaturą niż nad językoznawstwem. Na pierwszym roku przedmiot językoznawczy jest właściwie jeden - gramatyka opisowa, później będzie jeszcze historia języka, gramatyka historyczna i scs. To chyba wszystko . Do tego dochodzą fakultety (na UAM można wybierać z dość sporej listy; niestety fakultetów językoznawczych jest zdecydowanie najmniej). Podsumowując - na razie filologia polska mnie pod tym względem zawiodła (a wydawała mi się najtrafniejszym wyborem). Jestem na pierwszym roku... A moze z grubej rury : jakies MISH-ki (czyli Miedzywydzialowe Indywidualne Studia Humanistyczne)? No właśnie, chyba nie wspomniałam, że tę filologię polską to właśnie w ramach MISH-a studiuję . Szkopuł w tym, że wydział neofilologii nie należy do poznańskiego MISH-a, dlatego myślę o zdawaniu na coś w przyszłym roku. Jeśli się nie dostanę, spróbowałabym najwyżej załatwić sobie chodzenie na jakiś pojedynczy przedmiot albo zastanowię się nad filologią słowiańską, bułgarską lub serbsko-chorwacką (są na Wydziale Filologii Polskiej i Klasycznej i do MISH-a należą). Odpowiedz Link
baloo Re: Studia językowe 17.12.03, 11:08 tawananna napisała: > No właśnie, chyba nie wspomniałam, że tę filologię polską to właśnie w ramach > MISH-a studiuję . noszkurdebalans, tom sie natargal drzewa do lasu ;o). Ale przynajmniej mam teraz linki do stron z MISHmaszami ;o) Odpowiedz Link
mac_rys Re: Studia językowe 14.12.03, 12:27 Jesli chodzi o jezykoznawstwo, to w Polsce zdecydowanie najlepszym miejscem dla Ciebie bedzie anglistyka w Poznaniu. I nie chodzi tu o jedynie o jezyk angielski, a wlasnie o jezykoznawstwo, tzn. nowoczesne jezykoznawstwo, czyli takie, jakim zajmuja sie wydzialy jezykoznawstwa na swiecie. Lingwistyka stosowana to jednak cos bardzo innego--jezykoznawstwa jako nauki niewiele tam zobaczysz. Jednym slowem: nie polecam. Goraco natomiast polecam ksiazke Stevena Pinkera "The Language Instinct"--wspaniale wprowadzenie w swiat wspolczesnego jezykoznawstwa. www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/0060958332/qid=1071401197/sr=2-3/ref=sr_2_3/002-7319941-7679269 Odpowiedz Link
mac_rys Re: Studia językowe 14.12.03, 12:48 Jeszcze jedno: nie przejmuj sie tym, co ludzie opowiadaja o egzaminach wstepnych --to zwykle jedynie legendy. Akurat do Poznania dostac sie latwiej niz do innych osrodkow, bo jest najwiecej miejsc i chyba tez sporo osob od razu zaklada, ze nie beda probowali zdawac do Poznania. Warszawa nie bylaby zlym wyborem, ale jest tam chyba znacznie wiecej chetnych na miejsce. Znam troche obydwa te wydzialy, tzn. na UAM i UW, i choc w Warszawie jest np. dobra fonologia, to ogolnie znacznie bardziej polecam Poznan. Odpowiedz Link
tawananna Re: Studia językowe 14.12.03, 13:39 Ech, przed chwilą wykasowało mi cały dłuuugi post, więc wyjątkowo będę się streszczać . Lingwistyka stosowana w moim przypadku i tak odpadła na samym początku - z uwagi na szczątkową znajomość języka niemieckiego. Poza tym przeglądałam program studiów i wydał mi się średnio interesujący, za wyjątkiem paru przedmiotów z modułu fakultatywnego. A przy okazji - co sądzisz o etnolingwistyce? Filologia angielska... Przyznaję, że to brzmi coraz bardziej kusząco . Jedno pytanie tylko: skoro legendy to częściowo nieprawda, jakim w rzeczywistości poziomem języka trzeba się wykazać? I na co zwracają uwagę egzaminatorzy? Pozdrowienia! I podziękowania Odpowiedz Link
kicior99 Re: Studia językowe 05.04.04, 18:43 mowisz o szkole prof. Banczrowskiego? Tak, to ma sens Odpowiedz Link
smitte Re: Studia językowe 17.12.03, 10:40 Całkowicie się zgadzam, że anglistyka w Warszawie to byłby świetny wybór, właśnie ze względu na językoznawstwo, gdzie wcale nie wałkuje się jezyka angielskiego, tylko zajęcia prowadzi po angielsku. Najlepszym przykładem mogą być np. moje zajęcia z morfologii, na których rozmawialiśmy co najmniej o kilkunastu różnych językach, w tym używanych w Papui Nowej Gwinei. Po pierwszym roku wybierasz sobie specjalizację i jak nie masz ochoty na literaturę to nie musisz (prawie) mieć z nią już do czynienia przez resztę studiów. Tylko kilka obowiązkowych kursów musisz zaliczyć, ale oferta jest tak szeroka, że można naprawdę znaleźć coś interesującego dla każdego. Pozdrawiam i życzę trafnego wyboru. Odpowiedz Link
mari.na Re: Studia językowe 27.03.04, 15:03 nie warszawa. jesli chcesz na anglistyke. zdecydowanie poznan. polecalabym ci tez jakas oryginalniejsza filologie (np. skandynawistyke w poznaniu, czy orientalne jezyki w wawie) polaczone z przedmiotami z kierunkow lingw. np w poznaniu z lingwistyka stosowana. nie musisz przeciez byc zapisana na kierunek zeby chodzic na wyklady. w poznaniu przygotuja cie dobrze jezykowo i z lingwistyki ale tylko jesli i ty bedziesz sie tym interesowac naprawde i czasem umiec sie sprezyc i nie krytykowac laciny na 1 roku, zobaczysz na 5 ze sie przyda.... a egzaminy...moj poziom w 1998 na wstepnych byl moze ciutke wyzszy od przecietnego maturalnego (taki sredni advanced) i udalo sie. przez trzy lata moj poziom wzrosl niezle ale tez kosztem sporej pracy do ktorej na uam zmuszaja. powodzenia mari Odpowiedz Link
kicior99 Re: Studia językowe 27.03.04, 16:19 anglistyka, skandynawistyka - tylko UAM Poznan Odpowiedz Link
piotrpanek Re: Studia językowe 05.04.04, 10:16 tawananna napisała: > Mała prośba o radę . Jakie studia byłyby najlepsze dla osoby > zafascynowanej językami obcymi, Różne filologie i kulturoznawstwa, także lingwistyka stosowana (w praktyce to żadna lingwistyka, tylko translatoryka) > językoznawstwem, polonistyka przecież najbardziej znani językoznawcy to Miodek, Markowski i Bralczyk Jeśli ktoś nie zrozumiał, to był żart. Poważnie, najlepsze językoznawstwo w Polsce robią na anglistykach - W-wa bije wszystkich - Rubach publikuje w najważniejszych światowych językoznwczych periodykach, ale także Lublin (Cyran) i Poznań (Fisiak) są warte uwagi. Być może po przeniesieniu się Gussmana do Gdańska też tam coś się zmienia w tym kierunku... > różnicami między językami, > gramatyką, > zapożyczeniami tu może rzeczywiście polonistyka? A co do anglistyki, to wielkim nieporozumieniem jest utożsamianie tego kierunku z nauką angielskiego. Większość anglistyk rzeczywiście jest po prostu połączeniem filologii (z literaturoznawstwem) i kulturoznawstwa angielskiej, ale wymienione wyżej (a przynajmniej UW, bo o innych wiem mniej) można przebrnąć nie zajmując się za dużo Szekspirami i innymi takimi i zrobić pracę magisterską o palatalizacji w języku kaszubskim Tyle tylko, że angielski jest językiem wykładowym. Aha, robienie anglistyki jako student MISHu na UW jest dosyc trudne z róznych względów "administracyjnych"... Odpowiedz Link