kicior99 06.01.04, 13:10 istnieje jeszcze cos takiego czy to tylko wymysl mojago podrecznika> Dalej wybiera sie krola rodziny ktory stawia drinki? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
felinecaline Re: la galette des rois 06.01.04, 13:35 bien sur; cela ne concerne d'ailleurs pas seulement la famille, aussi les collegues du boulot, les voisins, les copains - amis. Les galettes étaient en vente dépuis env. le 11.11 ;-(((( J'en partage une cet'après-midi avec les collegues du dervice. Arrosage au crèmant de la Loire, bien sur. A votre santé! Odpowiedz Link
klymenystra Re: la galette des rois 06.01.04, 13:39 galette jest pysio ^^. ) bardzo mila tradycja Odpowiedz Link
prevostiere Re: la galette des rois 07.01.04, 21:07 Od niedzieli uczestniczylam juz w trzech galettes: pierwsza zorganizowalam sama dla mlodych i ich przyjaciol, druga byla w pracy (cala dyrekcja i wiele galette + jeszcze wiecej butelek szampana i cidres), a trzecia byla wczoraj u przyjaciol. Wiec jak widac tradycja nadal istnieje!! Ale jak i tak lubie tylko galette au frangipane... Wybiera sie krola (lub krolowa) czyli tego co trafi na kawalek galette z feve. Nastapnie krol (krolowa) wybiera krolowa (krola). Chociaz w mojej piekarni do duzych galette od razu dodaja dwie korony co oznacza ze w srodku schowane sa dwie feves... Odpowiedz Link
kicior99 Re: la galette des rois 08.01.04, 13:46 to sporo sie przy tej okazji pije Cidr co prawda jest slaby ale cholernie wchodzi w glowe, wiem cos o tym, na poczatku pilem to jak piwo ale wkrotce przestalem =( Odpowiedz Link
kicior99 Re: la galette des rois 05.01.05, 18:23 no to przyjemnego swieta takze i w tym roku! Odpowiedz Link
angieblue26 Re: la galette des rois 05.01.05, 22:34 Potwierdzam, ze tradycja "galetki" jest jak najbardziej zywa i ma sie dobrze Ponadto podpisuje sie pod Prevostière Galette au frangipane - roulez ))! Odpowiedz Link
angieblue26 Re: la galette des rois 05.01.05, 22:34 Potweirdzam, ze tradycja "galetki" jest jak najbardziej zywa i ma sie dobrze Ponadto podpisuje sie pod Prevostière Galette au frangipane - roulez ))! Odpowiedz Link
ennka Re: la galette des rois 07.01.05, 19:10 Ooo , ale szybka odpowiedź , dzięki. Pozdrawiam wszystkich bywalców tego forum. Ennka Odpowiedz Link
angieblue26 Nie bylabym soba bez podania linku :-) 05.01.05, 22:35 www.corman.be/code/page.cfm?id_page=18 Odpowiedz Link
angieblue26 A tu troche o historii galette i f& egrave;ves.... 05.01.05, 22:37 cyberechos.creteil.iufm.fr/cyber12/Creer/GALETTES/galette.htm Odpowiedz Link
pluskat Re: A tu troche o historii galette i f& egrav 07.01.05, 09:51 galette daja tez w szkolnych stolowkach, ale od pewnego wieku noszenie korony to wielki obciach ) Odpowiedz Link
pluskat Re: A tu troche o historii galette i f& egr 10.01.05, 17:47 kicior99 napisał: > od jakiego? w szkole podstawowej jeszcze w to sie bawia, ale juz w college (od 11 lat) raczej nie uchodzi ) Odpowiedz Link
kasienka80 j'etais la reine :-))) 07.01.05, 10:48 Wczoraj jedlismy troche spozniona galette i zostalam krolowa ) Wybor krola byl ciezki, bo mialam obok siebie dwoch najwazniejszych mezczyzn mojego zycia No ale jakos udalo mi sie wybrac. Galetka mniam mniam, frangipane mmhmmm Odpowiedz Link
ennka Re: la galette des rois 07.01.05, 18:49 Witam! Śledze ten wątek od paru tygodni. Nie znam francuskiego , ale bardzo mnie "kręci" wszystko co francuskie. Czy może mi ktos wyjasnić co to jest ta "la galette des rois" Z góry dziekuję i pozdrawiam Ennka Odpowiedz Link
ennka Re: la galette des rois 07.01.05, 18:51 P.S.Miałam na myśli to forum , a nie tylko ten wątek. Sorki Ennka Odpowiedz Link
angieblue26 Re: la galette des rois 07.01.05, 18:52 To taka tarta z maslanego ciasta francuskiego po brzegi wypelniona nadzieniem migdalowym W srodku ukryta jest malenka porcelanowa figurka, a ten ktory na nia trafi (uwaga na zeby ) zostaje Krolem Galette i calego Swieta Odpowiedz Link
krystyna_jl Re: la galette des rois 07.01.05, 19:19 W rodzinnym gronie, jezeli jest mlode dziecko, to, krojac galette w kuchni, maz "umiejscawia" la fève, aby odpowiedni kawalek ciasta podsunac nastepnie dziecku.. P.S. dzis wieczorem nastepna galette, z kolejnymi przyjaciolmi (z szampanem, nie cidrem). Jest to jednoczesnie okazja, aby skladac sobie zyczenia noworoczne. Smacznego! Odpowiedz Link
nimeska Re: la galette des rois 08.01.05, 11:01 fajnie ! mi sie udalo trzy razy w tym roku krolem znaczy krolowa zostac bez oszukiwania A ze zpopstania byly w macyh gronach nie musialam az tak duzo szampanow kupowac hihihi Odpowiedz Link
mikmik Re: la galette des rois 10.01.05, 18:07 tia, wszystko jest ukartowane Dawno tu bylem bo troche posiedzialem sobie nad Sekwana, tez zostalem Krolem ale wybor byl ustawiony przez gospodarzy co by sprawic radoche goszczonemu. Ale nikomu niczego nie musialem stawiac, no moze poza jednym czyms... ale to tez nie z musu... Szkoda ze tu nie mozna dolaczac zdjatek bo rzecz jasna zrobiono mi fotke swiezo po koronacji i w dodatk jeszcze w kreacji posylwestrowej ( bo na Sylwestra musialem byc ubrany nierozrywkowo Odpowiedz Link