kordula22 03.07.13, 08:28 Czy ktos moze mi podrzucic francuskie przyslowie lub powiedzonko z uzyciem slowa "Chat". Mam wprawdzie ksiazke z przyslowiami francuskimi, ale nic nie moge znalezc. Baardzo prosze o pomoc Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marguy Re: Pytanie lingwistyczne 03.07.13, 20:25 Le chat w wyrazeniach i powiedzonkach francuskich: Avoir un chat dans la gorge. - gdy ktos odchrzakuje to wlasnie ma kota w gardle Il n'y a pas un chat. - Nie ma nikogo, nikt nie przyszedl w/do ( domu, klasie, kinie, itp). Donner sa langue au chat. - ktos nie zna odpowiedzi na pytanie, zagadke wiec daje jezyk kotu Il n'y a pas de quoi foutter un chat. - przewinienie, sprawa, problem sa tak nieznaczne, ze nie ma potrzeby wychlostania kota. Avoir d'autres chats à foutter. - miec cos innego do zrobienia, przewaznie wazniejszego S'enttendre comme chien et chat. - zgadzac sie jak pies z kotem Na koniec troche poezji: Les amoureux fervents et les savants austères Aiment également, dans leur mûre saison, Les chats puissants et doux, orgueil de la maison, Qui comme eux sont frileux, et comme eux sédentaires. Charles Baudelaire Odpowiedz Link
missfrancoise Re: Pytanie lingwistyczne 03.07.13, 23:38 domyslam sie, ze to literowka, ale powinno byc FOUETTER a nie FOUTTER oraz "ETRE comme chien et chat" co oznacza "ne pas s'enTendre" -- Odpowiedz Link
gat45 Re: Pytanie lingwistyczne 04.07.13, 12:45 ad 1 : była to z pewnością najzwyczajiejsza literówka ad 2 : jak najbardziej w języku codziennym używa się "s'entendre comme chien et chat" - na podstawie czego poprawiłaś tekst Marguy ? Odpowiedz Link
marguy Re: Pytanie lingwistyczne 04.07.13, 13:43 To ja moze podam zrodlo? Lata temu (1986) kupilam we France Loisirs mala ksiazeczke autorstwa Claude Gagnière pod tytulem: Tout sur tout. Petite dictionnaire de l'insolite et du sourire. Ksiazka zawierajaca wiele ciekawostek i nalezaca do rodzaju tych, ktore sie czyta gdy sie ma chwilke czasu. Pelna anegdot, ciekawostek jezykowych, literackich, kulturowych i w ogole. Przyznam szczerze, ze wiekszosc swojego ksiazkowego zycia spedzila na polce w... toalecie Jak slusznie zauwazyla moja tesciowa, jest to naprawde wazna polka w zyciu intelektualnym rodziny. Stoja na niej cytaty literackie, gramatyka i ortografia na wesolo, encyklopedia Larousse w malym wydaniu, kilka komiksow itp. Dzieki tej ksiazce odkrylam takich mistrzow contrepètrie jak Rabelais, Cocteau, Prévert, Allais i wielu innych Oto kilka przykladow pochodzacych ze zbioru opracowanego przez Louis Perceau. Les nouilles cuisent au jus de cane.* Les laborieuses populations du Cap. La cuvette est pleine de bouillon. Jak widac, mistrzowie takze lubili poswintuszyc * dla ulatwienia litery, ktore nalezy przestawic wyroznilam tlustym drukiem. Odpowiedz Link
kordula22 Re: Pytanie lingwistyczne 04.07.13, 19:07 Cieszac sie ze pobudzilam dyskusje lingwistyczna, dziekuje za podpowiedzi odnosnie kota et à propos: Qui s'attache à bon arbre en reçoit une bonne ombre Odpowiedz Link
missfrancoise Re: Pytanie lingwistyczne 04.07.13, 21:17 oczywiscie masz racje, slyszalam rowniez wersje z "s'aimer", choc oryginalne wyrazenie pochodzace z XVI wieku brzmialo "etre comme chien et chat" z calym szacunkiem dla marguy, absolutnie jej nie poprawiam, dodaje jedynie swoja opinie w dziedzinie, w ktorej sie dosc dobrze orientuje pozdrawiam Odpowiedz Link
marguy Re: Pytanie lingwistyczne 04.07.13, 22:17 Chyba mam, bo wersje "s'aimer" slyszalam, slysze i chyba dlugo jeszcze bede slyszala (pochodze z dlugowiecznej rodziny) w zyciu codziennym, przynajmniej w srodowisku i regionie w ktorych zyje. Mysle, ze zalozycielke watku interesuje jezyk, ktorym Francuzi posluguja sie aktualnie. Jesli ktos pragnie poszerzyc wiedze na temat historii tego jezyka polecam Dictionnaire historique de la langue française pod redakcja Alain'a Rey, wydawnictwo Robert. Odpowiedz Link
gat45 Re: Pytanie lingwistyczne 05.07.13, 09:20 missfrancoise napisała: > oczywiscie masz racje, slyszalam rowniez wersje z "s'aimer", choc oryginalne wy > razenie pochodzace z XVI wieku brzmialo "etre comme chien et chat" > z calym szacunkiem dla marguy, absolutnie jej nie poprawiam, dodaje jedynie swo > ja opinie w dziedzinie, w ktorej sie dosc dobrze orientuje > pozdrawiam > > Z całym szacunkiem, Mademoiselle F., przeczytaj raz jeszcze swój pierwszy wpis. Jak najbardziej poprawiłaś. Tylko dlatego zareagowałam, bo wydało mi się to i niesłuszne, i niezupełnie grzeczne Odpowiedz Link
missfrancoise Re: Pytanie lingwistyczne 05.07.13, 22:29 poprawilam literowke, mam nadzieje, ze nie bylo to nieuprzejme co do samego wyrazenia to przyczepiam sie, bo w moim regionie gdzie mieszkam mowi sie wlasnie tak jak wspomnialam powyzej mysle, ze marguy nie jest jedyna osoba na tym forum mowiaca po francusku, zyjaca we francji i majaca zainteresowania lingwistyczne i cale szczescie, bo dzieki temu mozna opinie wymieniac i czegos sie nauczyc, a przeciez o to w tym idzie -- Odpowiedz Link
missfrancoise Re: Pytanie lingwistyczne 04.07.13, 22:01 a przepraszam, zrodlo: Le Robert : Dictionnaire des expressions et locutions Odpowiedz Link