ambriel 11.09.04, 14:33 Możecie napisać coś o UWr UŚ i UJ mam te trzy uniwersytety do wyboru,a po za miejscami w gazeciastych raningach nie wiem o nich nic. Jaka tam jest atmosfera,wykładowcy,ludzie,chorobliwie ambitni jak na UW czy nie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klymenystra Re: ROMANISTYKA - GDZIE NAJLEPIEJ? POMÓŻCIE 11.09.04, 15:47 o slaskim same niedobre opinie slyszalam, o wroclawskim nic. sama zaczynam n uj- opinie sa takie ze kierunek skostnialy, ze metody i podreczniki sprzed lat i ze nawet jeden przedmiot, ktorego nigdzie indziej juz nie, a uj wlasnie jest (cos z historii jezyka chyba). ale z drugiej strony- az tak zle byc nie moze, skoro romanistyka uj oceniana jest wysoko, ludzie jezdza na stypendia i nikt nie umiera Odpowiedz Link
ambriel Re: ROMANISTYKA - GDZIE NAJLEPIEJ? POMÓŻCIE 11.09.04, 21:09 same niedobre czyli jakie? Odpowiedz Link
flores_ka Re: ROMANISTYKA - GDZIE NAJLEPIEJ? POMÓŻCIE 11.09.04, 19:57 Witam Jeśli chodzi o UWr to różnie bywa. Patrząc z perpektywy czasu - jestem zadowolona, choć jak byłam jeszcze studentką, to zdarzało mi się baardzo marudzić na "mój" Instytut i z przekonaniem twierdzić, że"każdemu będę odradzała studia tam" . Wszelkie wypowiedzi na ten temat mogą być tylko subiektywne. Jeśli chodzi o konkrety - to ludzi chorobliwie ambitnych nie spotkałam. Niemniej jednak specyfika kierunku wymaga, by przyłożyć się do nauki, zwłaszcza w pierwszych latach studiów - to na pewno zaprocentuje. Atmosfera chyba zależy od roku. Minusem, jak dla mnie, był brak prawdziwych zajęć z fonetyki. Ogólnie tzw. praktyczna nauka języka francuskiego powinna być lepiej prowadzona, ale wiem, że szykowały się jakieś zmiany w Instytucie (w wyniku ankiet przeprowadzonych wśród studentów).Nie wiem jednak, czy zostało to zrealizowane. W Instytucie działa Koło Naukowe Iberystów,które ma ciekawe pomysły. Romaniści sie jeszcze nie zorganizowali, ale wszystko przed nimi. Gdybyś miała jakieś konkretne pytania, sróbuje na nie odpowiedzieć. Pozdrawiam Odpowiedz Link
ambriel Re: ROMANISTYKA - GDZIE NAJLEPIEJ? POMÓŻCIE 11.09.04, 21:22 Normalnie to bym nawet nie pomyślała o UWr ale coś mi gdzieś kiedys migneło przed ślepakami że tam "romanistyka jest na dobrym poziomie i fajnie sie studiuje" jezeli tam jest tak dobrze to zmusze sie do zdawania nowej matury z m a t e m a ty k i od nas "dzieci reformy" niestety wymagaja min matmy zamiast wstępnych... a tak z perspektywy lat polecasz? a i czy to prawda ze to żeński kierunek ? nie tylko na UWr (pytałam o chorobliwie ambitnych bo słysałam ze aż roi sie od takich w warszawie...w liceum mam takich na pęczki.. nie miło sie z nimi uczy atmosfera jakas taka chora) Odpowiedz Link
flores_ka Re: ROMANISTYKA - GDZIE NAJLEPIEJ? POMÓŻCIE 11.09.04, 22:29 Nie powiedzialabym, że we Wrocławiu na romańskiej jest "tak dobrze", ale źle wcale też nie jest. Dużo zależy też od indywidualnego podejścia. Ogólnie przy wyborze miasta studiowania nie kierowałabym się odejściem w stylu "ktoś powiedział, że tam jest fajnie", bo to zbyt ryzykowne i można sie boleśnie rozczarować (czego Tobie nie życzę). Lepiej weź pod uwage pozycję Uniwersytetu, nazwiska wykładowców, itp. Jednak radziłabym Ci sie zastanowić, czy romanistyka to rzeczywiście ten właściwy kierunek. Myślałam, że już jesteś po egzaminach i dostałaś się na kilka uczelni, a teraz zastanawiasz się, którą wybrać. Ale jeśli jestes dopiero przed maturą, to może lepiej wybrać lingwistykę stosowaną (tylko tam trzeba znać dość dobrze 2 języki)? Wszystko zależy od tego, co chcesz robić w przyszłości. Myślę, że romanistyka jako jedyny kierunek nie zapewnia, niestety, dobrego startu po studiach. Mam wrażenie, że w obecnych czasach jest to niestety kierunek "hobbystyczny". Co do Twojego pytania: tak, jest to zdecydowanie sfeminizyowany kierunek. Zazwyczaj trafia się może jeden, moze dwóch przedstawicieli płci brzydkiej, ale i to niekoniecznie . Co do samego studiowania - pierwsze lata wyglądają, jak kontynuacja liceum, a nie jak prawdziwe studiowanie. Na roku jest zazwyczaj ok 50-60 osób, grupy są 15 osobowe, więc nie ma typowych wykładów, na które mozna pójść lub nie, tylko ćwiczenia w małych grupkach i obecność obowiązkowa. Mam nadzieję, że ktosj eszcze się wypowie na ten temat, zebys miała pełny obraz sytuacji. Pozdrawiam Odpowiedz Link
tupelo Re: ROMANISTYKA - GDZIE NAJLEPIEJ? POMÓŻCIE 24.09.04, 20:51 Hej, studiuję na 5 roku fil. rom. UWr. Tak, jet to kierunek zfeminizowany, na moim roku byl 1 (slownie jeden) rodzynek, ale juz go nie ma. Sa to studia o dosyc skostnialym programie nauczania, za malo zajec praktycznych, za malo fonetyki, ale... jestem b. zadowolona. Studiowalam wczesniej dziennikarstwo i porownujac te dwa kierunki, romanistyka byla bardziej "uniwersytecka". Sa tu b. dobrzy profesorowie, naprawde duze autorytety: Gabryjelska, Labuda, Sikora, Skibinska, sa mlodzi-zdolni doktorzy (Grabowska, Ucherek junior), sa wykladowcy z pasja (kochana pani Ucherkowa!!!, Rysiu...). Co do tego, ze pierwsze lata wygladaja jak nauka w liceum, jest to troche prawda, zwlaszcza pierwszy rok, ale potem - od 3 powiedzmy jest juz duzo lepiej. Jesli chcesz cos jeszcze wiedziec, pytaj. Ja moge polecic. Pozdr Odpowiedz Link
klymenystra Re: ROMANISTYKA - GDZIE NAJLEPIEJ? POMÓŻCIE 12.09.04, 10:26 ze nie warto- bo poziom tragiczny i profesorowie fatalni. tyle teraz pamietam ale bylo wiecej Odpowiedz Link
camaieu Re: ROMANISTYKA - GDZIE NAJLEPIEJ? POMÓŻCIE 30.09.04, 09:01 Słuchaj, klymenystra, nie wypowiadaj się, proszę, mając za dane jedynie plotki. Ukończyłam ten uniwerek (romanistykę właśnie) i chwalę sobie. Nie życzę sobie pomówień - absolwentka. Odpowiedz Link
ohtar_alduva Re: ROMANISTYKA - GDZIE NAJLEPIEJ? POMÓŻCIE 14.09.04, 04:10 A nie zastanawialas sie nad UŁ??Teraz to i tak zreszta musztarda po obiedzie Pozdrawiam. Odpowiedz Link
ambriel Re: ROMANISTYKA - GDZIE NAJLEPIEJ? POMÓŻCIE 14.09.04, 12:39 o UŁ jeszcze wiecej nie wiem niż o pozostałych... wiesz jak tam jest? Odpowiedz Link
ohtar_alduva Re: ROMANISTYKA - GDZIE NAJLEPIEJ? POMÓŻCIE 14.09.04, 13:51 Na UŁ jest całkiem miło i sympatycznie, jeśli chodzi o atmosferę tam panującą, choć jak wiadomo, wszędzie są pewne wyjątki...Tzn. jeśli swoim zachowaniem nie podpadnie się wykładowcy, to jest bardzo miło, można rzec "rodzinna" atmosfera.Wymagania są wysokie, a odpaść można na pierwszych 3 latach na rowni.Jak ktoś chce, to na 3cim roku robic można licencjat, ale to taka opcja dodatkowa.Z romanskich to oprocz francuskiego ma sie do wyboru hiszpanski albo wloski.Tyle moge rzec tytulem wprowadzenia, bo program to chyba wszedzie jest podobny. Odpowiedz Link
przem80 Re: ROMANISTYKA - GDZIE NAJLEPIEJ? POMÓŻCIE 14.09.04, 14:30 Możesz także wziąć pod uwagę romanistykę lubelską.Myślę o tej na UMCS a nie na KUL, bo jest oczywiście i tu i tu. W Instytucie jest również sekcja iberystyczna, egzaminy wstępne są jednakowe na oba te kierunki.Ramnanistyka na UMCS zaczyna się naprawdę rozwijać.Na trzecim i czwartym roku można wyjechać na stypendium półroczne do Deux-Sevres.Stypendia te są organizowane co roku i wyjeżdza około 10-12 osób. Program studiów nie różni się od tych na innych romanistykach.Wykładowcy są sympatyczni i wyrozumiali wobec studentów. Jak na razie, seminaria magisterskie są prowadzone z literatury i z językoznawstwa. Wybór nie jest nadzwyczajny,ale wykładowcy, którzy je prowadzą potrafią zainteresować studentów. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
ambriel Re: ROMANISTYKA - GDZIE NAJLEPIEJ? POMÓŻCIE 15.09.04, 18:31 no to mi pomogliscie mam jeszcze wiekszy problem niz wcześniej Odpowiedz Link
snifsnif Re: ROMANISTYKA - GDZIE NAJLEPIEJ? POMÓŻCIE 15.09.04, 19:14 ja przez trzy lata studiowalam na UJ-ocieteraz przenioslam sie do Francji. Ogolnie nie jest tam az tak zle. Najgorszy jest pierwszy rok, chociaz drugi tez nie taki latwy. Duzo niepotrzebnych pierdol. Ani na moim, ani na wyzszym, ani na nizszym od mojego roku nie bylo jako takiej rywalizacji. Przeciwnie, udalo mi sie poznac wielu fajnych ludzi(wiekszosc to kobiety oczywiscie Wykladowcy bywaja rozni! ale raczej nikogo zlosliwie nie uwalaja jak sie czlowiek uczy systematycznie(no niestety)to jest w porzo! trzeba sie pomeczyc troche z lacina(przez trzy semestry), no i egzaminy z travaux pratiques nie sa ani lekkie ani przyjemne! jesli chcesz wiedziec cos wiecej, oto moj numer gg:6154722 POWODZENIA pa Odpowiedz Link
flores_ka Re: ROMANISTYKA - GDZIE NAJLEPIEJ? POMÓŻCIE 16.09.04, 22:19 A może wybierając uniwerek weź pod uwagę 2 kryteria: jakość studiów + charakter miasta. Np. Lublin jest mniejszym niż np. Warszawa, czy Kraków ośrodkiem akademickim (co nie znaczy, że tam sie gorzej studiuje). Ale w ten sposób możesz wybrać to, co Ci bardziej odpowiada. A, i mozesz też popytać np., ilu frankofonów pracuje na uczelni (we Wrocławiu są to obecnie chyba 3 osoby). I nie przejmuj się tak do końca tym wyborem - nidy nie będzie idealnie. Najgorzej to zdecydować się na jedno miejsce, a potem - jesli natrafi sie na jakieś niedogodności (a zawsze jakieś będą) - marudzić "mogłem być w Wwie, mogłem być na Śląsku", itp. Myślę, że romańska wszędzie jest podobna (no może tylko o KUL-u słyszałam rózne opinie, ale nie chcę tu nikogo urazić). Wszędzie można spotkać dobrych i kiepskich wykładowców. Studenci - to zależy na kogo trafisz. Nie ma idealnego wydziału: z super wykładowcami i idealnymi studentami, z jedynie ciekawymi i uważanymi przez wszystkich za potrzebne zajęciami. Jeśli nad czymś powinnaś się długo zastanawiać - to nad wyborem kierunku. Miejsce studiowania - to sprawa ważna, ale jednak nie tak bardzo jak sam wybór kierunku. Pozdrawiam Odpowiedz Link
dyzia81 Re: ROMANISTYKA - GDZIE NAJLEPIEJ? POMÓŻCIE 13.10.04, 16:14 A ja polecam ci UŚ, nie wiem co złego o nim słyszałaś, ale studiowałam co prawda nie na rom anistyce ale w kolegium UŚ i miałam zajecia z tamtejszymi wykładowcami. Wspaniali ludzie, zwłaszcza w pamiec zapadla mi prof. Halina Widła, człowiek o ogromnym autorytecie i wielkiej wiedzy ktora potrafi przekazac,a poza tym kobieta bardzo "ludzka" i symaptyczna. Atmosfera zajec tez fajna. mimo ze grupy male to dalo sie odczuc ze to studia, nie liceum. Na pewno poziomowi nauczania nie mozna nic zarzucic, smiem twierdzic ze to jeden z wyzszych w tym kraju Ale wybor nalezy do ciebie Pozdrawiam M. Odpowiedz Link