wia 22.11.04, 13:39 Bardzo chciałabym kupić córce jakiś dobry słownik polsko-francuski i francusko -polski. Może ktoś z Was mi podpowie, który jest w miare fajny... Córka uczy się 4 rok francuskiego i chodzi do liceum. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
login_niedostepny Re: Polećcie mi dobry słownik, proszę.... 22.11.04, 14:42 polecam wielki slownik Wiedzy powszechnej, sa bodajze 2 tomy fr-pol i 3 albo 4 pol-fr. Na dluzsza mete jest super, a jesli twoja corka chce zakonczyc edukacje jezyka na tym etapie to mozesz kupic tez Wiedzy powszechnej, ale ten maly dwutomowy. Poza tym polecam tez Dictionnaire encyclopedique illustre HACHETTE i Dictionnaire du francais Le Robert - slowiniki fracn-franc. i serie kieszonkowa Le Robert /synonymes, expressions et locutions, difficules du francais/... Odpowiedz Link
h_hornblower Le Robert... 23.11.04, 10:35 Zdecydowanie "Le Robert" - najlepiej micro (mini, micro to grubośc słownika - micro jest już słusznych rozmiarów). Jest to słownik francuski, tzn z wyjasnieniami słów po francusku (sprawdzajac coś wiesz dokładnie co to jest i jeszcze uczysz sie innych słów), synonimami, wymową i całą masa innych uzytecznych rzeczy. Nie wiem czy jest dostepny w wersji na płytce, jesli to dla Ciebie ważne, to na pewno jest takiż Collins francuski - podobno bardzo dobry (ja go nie widziałem, ale mam collinsa fra-ang i jest ok). pzdr horny Odpowiedz Link