kurdelebele 05.09.06, 11:56 "Uczę się patrzeć. Tak zaczynam." Czy ma ktoś linka na francuski przekład poematu, który zaczyna się od powyższych słów? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leonn Re: Rilke 06.09.06, 19:00 Ich lehrne sehen,so ich begann.MOge Ci tylko sprobowac przetlumaczyc poczatek,probowalem szukac,niestety nie znalazlem.Pozdrawiam.A tak zeby dodac cos- Rilke to niesamowita osobowosc,poeta-podroznik,w ktorego zyciu istotna role odegraly podroze do Francji.On sam jako osoba wywarl wplyw m.in na malazrza Balthusa.Przekladu niestety nie mam.... Odpowiedz Link
liloom Re: Rilke 07.09.06, 14:26 To sie tak nie zaczyna, to jest w srodku teksu (chyba). www.sterneck.net/cybertribe/sinn/rainer-maria-rilke-gesichter/index.php Czy myslisz o Gesichter ? Jesli tak, moze tutaj... perso.orange.fr/helenbazar/livre3.htm Odpowiedz Link
kurdelebele Re: Rilke 10.09.06, 14:11 Niestety ten francuski teskt to nie jest to, o co mi chodzi. Jednakże znajomość języków się przydaje Po polsku znalazłem tylko dwa akapity, po angielsku cztery, a w oryginale, jak widać, można się ich doszukać jeszcze więcej. Oczywiście odnoszę się do google. Ten utwór, czy też fragment, to dla mnie perełka. Jeśli chodzi o Rilkego, znam tylko to. Na razie… Dzięki za pomoc i pozdrówka. Odpowiedz Link
leonn Re: Rilke 10.09.06, 17:26 Polecam "Hiszpanską tancerka" a w ogóle tłumaczem an polski był o ile pamietam Jastrun.Pzdr.L Odpowiedz Link