dylan57 12.06.06, 15:37 Czy ktos był ostatnio w Estnii samochodem? Potrzebuje troche inormacji Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krafla Re: Do Estonii 13.06.06, 09:18 bylam pare razy. co Cie interesuje? Od razu jednak zaznacze, ze cen benzyny nie pamietam. Drogi dobre, kraj maly. Nie wiem co jeszcze mozna powiedziec o samochodzie w Estonii. Odpowiedz Link
dylan57 Re: Do Estonii 13.06.06, 10:26 Jak jest na granicach(Ltwa, Łotwa, Estonia)? Jak z ubezpieczeniem? na co uwazac? Pozdrawiam i dzieki. Odpowiedz Link
krafla Re: Do Estonii 14.06.06, 09:58 granice raczej sa umowne choc raz mi sie zdarzylo, ze na granicy Litwa-Lotwa celnicy zrobili sobie przerwe na lunch co spowodowalo, ze zrobila sie ponad godzinna kolejka, bo przez godzine pies z kulwa noga sie nie pojawil. Ale to byl wyjatek. Normalnie ruch sie odbywa na biezaco, podjezdzasz, pokazujesz dowod i jedziesz dlaej. Z ubezpieczeniem? Jakim ubezpieczeniem? Pytaja o OC jesli o to Ci chodzi. Na co uwazac? Nie wiem czy rozumiem. Chyba na nic. Maly, biezpieczny, sprawnei dzialajacy kraj. Ale po drodze do granicy uwazaj bardzo na polskie drogi, dziury i TIRy. Od granicy z Litwa - inny swiat cywilizowany Odpowiedz Link
dylan57 Re: Do Estonii 14.06.06, 13:18 Dzieki za info. mysle ze będzie super, dwa lata temu byłem na Litwie i Łotwie, brakło czasu na Estonie, wiec jedziemy teraz. Pozdrawiam ciepło z Krak. Odpowiedz Link
ewas08 Re: Do Estonii 19.06.06, 16:19 Caly ubiegly rok siedzialem w Rydze i wielokrotnie jezdzilem samochodem na polskich numerach z leasingu po Estonii. Oprocz paszportu (dowodu) dokumenty samochodu okazujesz na granicy Umowa leasingowa wymagala dyspozycji do uzytkowania w "krajach bylego ZSRR". Raz tylko bylo to weryfikowane na granicy i raz zdarzyla mi sie uwaga ze mimo bialych tablic nie mam PL-ki. Drogi dobre. Jezdzac noca w pozniejszych miesiacach (wrzesien, pazdziernik) uwazaj na zwierzyne Max predkosc 50/90 km/h. Swiatla non stop. Lepiej unikac kontaktu z lokalna drogowka gdyz oplacenie mandatu jest klopotliwe, (wizyta w banku, prowizja etc). Policja w przeciwienstwie do Lotyszy i Litwinow trudniejsza w negocjacjach. Oprocz Tallina polecam Tartu(Dorpat)i wyspe Saaremaa z zamkiem Kuressaare Odpowiedz Link
dylan57 Re: Do Estonii 20.06.06, 15:36 Wielkie dzieki za info. Pozdrawiam serdecznie i gdybym mogl cos dla ciebie zrobiac, to sluze. Odpowiedz Link
potatos Re: Do Estonii 19.07.06, 06:22 a ja nastawiam się na Kaliningrad albo Grodno - interesuja mnie szlaki nie przetarte! tzn. prawdziwy "obwod kaliningradzki" i prawdziwa Białorus-poniewaz mam najbliżej(od tego chce zacząc) Europa Zachodnia? bylam i widzialam (Stokholm -moja milość) - może ktos podpowie jak zacząc ? naprawdę jestem zielona ,jesli chodzi o krainy po wschodniej stronie-czekam i dziękuje. Odpowiedz Link
dylan57 Re: Do Estonii 04.08.06, 14:59 To jest w pewnym sesie inny swiat, ale warto go zobaczyc. Trzeba duzo cierpliwosci jesli chodzi o granice i urzedy, ale ludzie sa wyjatkowi, im dalej na wschod tym bardziej. Trzeba tez uwazac, lepiej jechac z kims, w miastach moze byc niebezpiecznie. pozdrawiam i zycze powodzenia. Odpowiedz Link