Dodaj do ulubionych

lekka spacerówka/parasolka, pomóżcie:)

05.02.11, 20:23
Witam,
Moje dziecko ma teraz 7 miesięcy, na wiosnę chcemy przesiąść się do parasolki, a poprawniej lekkiej spacerówki. Obecnie jeździmy w X-landerze xa, którego mamy już dosyć i chcemy coś lekkiego. Młody będzie miał ok. 9 miesięcy jak się przesiądziemy. Proszę doradźcie mi czy to nie za wcześnie na taki wózeczek? Jeśli nie to jaki wózeczek wybrać dla takiego malucha? Czy istotne jest to, żeby koła były amortyzowane? Chciałabym, żeby wózek był lekki, łatwo się składał i do w miarę małych rozmiarów, miał regulację oparcia taką, żeby dziecko mogło też spokojnie pospać, budka fajnie by było, gdyby była w miarę długa (ale może nie jest to konieczne), wózek ma być naszym ostatnim wózkiem, cenowo chciałabym się zmieścić w max. 700 zł. Początkowo chciałam maclarena xlr, ale cena blisko 1300zł na wózek to trochę za dużo dla mnie, więc szukam czegoś innego, wpadł mi w oko jeszcze Cosatto Swift, ktoś znajomy poleca ABD Design...już sama nie wiem... Przede wszystkim na co zwracać uwagę przy podejmowaniu decyzji?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • jotka_k Re: lekka spacerówka/parasolka, pomóżcie:) 05.02.11, 20:29
      też miałam XA i jak córka miała 8 miesięcy przesadziłąm ją do Peg Perego SI- była to świetna decyzja, wózek lekki, zwinny, wygodny dla dziecka, jak dla nie ma wad
    • misiunia22.0 Re: lekka spacerówka/parasolka, pomóżcie:) 05.02.11, 20:34
      Moj maly teraz ma 8 meisiecy i od kiedy nie ma sniegów jezdzi baby joggerem city mini wozeczek fajny mały lekkie i zmiesci i 3 latka jest duzo watkow o nim poczytaj moze i tobie sie spodoba jedyny minus za nie podnoszony podnózek ale nam nie przeszkadza choc podobno mozna tam cos podłożyc aa i kosz jest super duzy tez mam xa ale tam jest wlasnie płytki a wozeczke niestety ciezki ale zostaje do nastepnej zimy napewno bo w wielkie sniegi tylko nim da rade jezdzic
    • kpg81 Re: lekka spacerówka/parasolka, pomóżcie:) 06.02.11, 03:30
      Jezeli nie xlr to moze xt bedzie dla Ciebie do zaakceptowania, jezeli nie to moze rzuc okiem na cybexy, cossato tez jest ok.
      • kpg81 Re: lekka spacerówka/parasolka, pomóżcie:) 06.02.11, 03:31
        No i jeszcze uzytkowniczki bardzo sobie chwala peg perego si.
        • aloen Re: lekka spacerówka/parasolka, pomóżcie:) 06.02.11, 08:44
          No piękny jest ten Peg Perego Sismile, tylko wychodzi na to, że wszystkie fajne wózki mają ceny od 1000zł w górę... Muszę to przemyśleć... Jedno nie daje mi spokoju, mianowicie amortyzatory... Mąż twierdzi, że przecież większość wózków nie ma, więc to chyba niekonieczne, ale mnie się jednak wydaję, że skoro w wózku będzie jeździł niemowlaczek to chyba jednak dobrze by było mieć amortyzatory, bo inaczej to będzie odczuwał każda nierówną płytę na chodniku.
          Czy ten Peg Perego Si jest bez wad?smile))
          • aloen Re: lekka spacerówka/parasolka, pomóżcie:) 06.02.11, 09:17
            a co myślicie o cosatto swift? podoba mi się ten wózek i cenowo znośny, funkcjonalny nawet, jedyne co to budka mała, no ale z braku laku najwyżej folia pójdzie w ruch.
            • jotka_k Re: lekka spacerówka/parasolka, pomóżcie:) 06.02.11, 10:18
              dla mnie PP SI jest bez wad smile wiadomo, że do lasu go nie wezmę ale w normalnych warunkach jest super smile
              • kamire12 Re: lekka spacerówka/parasolka, pomóżcie:) 06.02.11, 20:25
                rowniez jestem ciekawa co proponujecie. a ktory z tych wozkow rozklada sie jedna reka?
                • kamire12 peg perego si 06.02.11, 20:27
                  tu taj pisza, ze rozklada sie do 150 st.
                  www.tosia.pl/sklep/product/p/1299/peg,perego,si,completo.html
                  to nie przeszkadza, ze nie na plasko?
                  • aloen Re: peg perego si 06.02.11, 20:41
                    Ja chyba jednak skłaniam się ku Cossato, cenowo bardziej przystępny, a poza budką ma chyba wszystko co bym chciała. Czy jest tu ktoś, kto użytkuję Cossato Swift i może powiedzieć coś na jego temat?
                    • kamire12 Re: peg perego si 06.02.11, 20:53
                      no wlasnie ze zdjecia trudno wyczuc, ale chyba sie nie rozklada na palsko, no i mnie denerwuja wozki z podowjnymi kolami, bo jak jest troche sniegu to bloto w nie bardzo wchodzi, trudniej utrzymac to w czystosci..... na tym zdjeciu www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=1669&osCsid=af5 ta budka ma taka dziure, ciekawe czy to tak na stale? no i nie wiem, czy ma jakis palak... moj syn tez ma miec 9mc.
                      • kamire12 Re: peg perego si 06.02.11, 20:58
                        na tym filmie www.youtube.com/watch?vshockEgJ-ZYlNqI
                        widac, ze nie rozklada sie na plasko, do tego daszek tak malo co chroni od slonca, wiatru itp. no i jedna reka go nie zlozysz/rozlozyszsad
                        • aloen Re: peg perego si 06.02.11, 21:03
                          obejrzyj to: www.tosia.pl/sklep/product/p/1455/cosatto,swift,lite,supa.html
                          Ideałem nie jest, ale mam określony limit kasowy i póki co on w miarę spełnia moje oczekiwania. Może ktoś zaproponuje jeszcze jakiś inny wózek?
                          • kamire12 Re: peg perego si 06.02.11, 22:45
                            no jakos mi sie nie widzisad te podowjne koleczka.... to jest wozek tylko na lato i dla 2 letniego dziecka. mialam przy peirwszej corce cos podobnego.... ale dla mlodszego (nie ma roku )chcialabym cos stabilniejszego.
                            bylam napalona na Baby Jogera Citi mini, ale pisza na innych watkach, ze nie nadaje sie dla wysokich i kolor, ktory chce bedzie moze w kwietniu sad
                            • kamire12 Peg Perego Vela 06.02.11, 23:17
                              a moze taki Peg Perego Vela -www.tosia.pl/sklep/product/p/1754/peg,perego,vela.html
                              ? jak myslicie?????

ten jest jeszcze fajny ABC Design Primo -www.tosia.pl/sklep/product/p/888/abc,design,primo.html#
                              ale juz 10kg
                              no i Peg Perego Pliko Switch Easy Drive www.tosia.pl/sklep/product/p/1755/peg,perego,pliko,switch,easy,drive.html
                              ale jak dla mnie ta cena to przegiecie.
                              • aloen Re: Peg Perego Vela 06.02.11, 23:40
                                U mnie odpada trójkołowiec, strasznie mi się takie wózki nie podobają. A w zimie to na sankach będziemy jeździć, a nie w wózkusmile).
                                • kamire12 Re: Peg Perego Vela 06.02.11, 23:42
                                  no ale moze nie byc tyle sniegusmile
                                  • kpg81 Re: Peg Perego Vela 07.02.11, 00:10
                                    A moze peg perego mini, dosyc fajny jest i do konca powinien wystarczyc, bo ma wysokie oparcie i z wiekszym dzieckiem dobrze sie podbija ( nie tak lekko jak maclaren, ale jest ok). Ja wlasnie sie do niego przymierzam juz dwa razy bylam go ogladac i prawie jestem zdecydowana, a zastanawialam sie tez nad aria i cybexem.
                                    --
                              • ppaskuda Re: Peg Perego Vela 07.02.11, 10:45
                                ABC design primo odradzam,miałam wcześniejszy model z podwójnymi kołami z przodu i Młody zsuwał się z siedzenia,wózek tez prowadził się bez rewelacji. i na podnóżku jest siateczka,która ma tendencje do zaciągania się i mechacenia,po 2 miesiacach sprzedałam wózek smile
                      • aloen Re: peg perego si 06.02.11, 21:00
                        to nie dziurasmile tylko okienko, żeby podejrzeć maluchasmile)
    • madzius5 Re: lekka spacerówka/parasolka, pomóżcie:) 07.02.11, 00:15
      Nam ostatnio wpadły w oko wózeczki ESPIRO active i metro. Córeczka ma prawie 8 miesięcy i w tym active siedziało jej się super wygodnie, nóżki nie wystawały poza podnóżek,siedzisko dosyć głębokie i już prawie się zdecydowaliśmy na ten wózek tylko poczytałam trochę opinii na jego temat i raczej nie są pochlebneuncertain Jeśli chodzi o metro to wydaje się że pasy przymocowane są zbyt wysoko jak dla naszej dosyć drobnej dziewczynki (chociaż do wiosny pewnie będzie ok), nóżki wystawały poza podnóżek ale nie wiem czy to jest duży problem?! No i budka trochę mała, od słońca można jeszcze dokupić taki specjalny dodatkowy daszek (na allegro), ale od wiatru?! nie wiem....jestem w mega kropce. Czy ktoś wiec cokolwiek na temat powyższych wózków?
      • kamire12 Re: lekka spacerówka/parasolka, pomóżcie:) 07.02.11, 10:17
        ja sie coraz bardziej sklaniam ku peg perego si.....
        • kamire12 Re: lekka spacerówka/parasolka, pomóżcie:) 07.02.11, 10:35
          znalazlam jeszcze taki wozek:
          Inglesina Zippy Free http://www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=2047&<osCsid>
          ma podowjne kolka, ale fajnie sie sklada, no i montowanie przodem i tylem...
          i juz nie wiem samasad troche drogi...
        • monia76 Re: lekka spacerówka/parasolka, pomóżcie:) 07.02.11, 10:58
          si nie złożysz jedną ręką. rzeczywiście jest lekki i zwinny, ma też niezłą amortyzację jak na parasolkę, ale nie jestem pewna czy nadaje się jako podstawowa spacerówka dla malucha. co do ceny to jeszcze niedawno można było kupić modele z 2010 roku w cenie ok. 800 zł, poszukaj w internecie i w świecie dziecka.
    • variuss Re: lekka spacerówka/parasolka, pomóżcie:) 07.02.11, 11:17
      bardzo fajni jest jane sonic evo, zmiesciłabys sie w gornej granicy cenowej\
      lekki, super sie podbija, fajna tapicerka, budka troche slaba, ale jest to typ wozka co wysatarczy do konca na pewno, a kołka ma spore - 16 cm ( sonic nie evo ma mniejsze i jest troche tanszy - zeby nie mylić) takze mysle ze w roznym terenie sobie poradzi.
      natomiast x-landera sie nie pozbywaj, spacerowka na pewno ci sie przyda na nastepna zime.

Si tez jest fajny, no ale po wertepach nim raczej nie pojezdzisz, to jest bardziej wozek na wypad "do miasta" czy do centrum handlowego, albo na spacer po deptaku, zdecydowanie nie off-ro
      • kamire12 Re: lekka spacerówka/parasolka, pomóżcie:) 07.02.11, 11:34
        a ten Jane Sonic Evo nie jest podobny do peg perego si? obie parasolki....
        • variuss Re: lekka spacerówka/parasolka, pomóżcie:) 07.02.11, 12:07
          moim zdaniem nie jest podobny, bo sonic ma nizej siedzonko, podwojne koła i inny typ stelarza - tzw "kopniety" lub "maclarenowaty" - czyli taki, co sie lekutko podbija

si ma pojedyncze kółeczka, wysoko siedzonko, pałąk, oslonke na nozki w komplecie, inny typ stelarza - tzn nie kopnięty, składa sie inaczej, ma inna budke
          • alenet Re: lekka spacerówka/parasolka, pomóżcie:) 07.02.11, 13:07
            Właśnie przed chwilą dziewczyny z innego wątku przekierowały mnoe do was - jak widze całkiem słusznie smile
            Mam ten sam problem z wyborem parasolki - potrzebowałabym wózka na ciepłe miesiące w roku, na wypady weekendowe, albo krótki urlop - w kręgu zainteresowania jest Silver Cross Pop sport, Peg perego Si. Bebe confort viva tez nie wydawal sie byc zly (i ma dobra cene), ale ma takze sporo negatywnych opinii. Rozważam też Maclarena Quest, ale moim zdaniem kólka są zbyt małe jak na nasze chodniki i miasta...
            Inglesina nawet mi sie spodobala, ale jest za wysoka (jestem krasnoludkiem wink)

Co wy na to?

Dla mam Maluszków kilkumiesięcznych - zdecydowanie polecałabym Peg Perego Si (lub "większego" niż Quest Maclarena) - ma wystarczająco głębokie siedzisko i fajnie jest obudowany po bokach.nie ma zbyt małych kółek,co jest moim zdaniem bardzo ważne w przypadku kilkumiesięczniaka - no i budka.ważna rzecz dla Malców.Po sklepie świetnie się prowadził.
            Schodziłam już kilka większych sklepów, odwiedziłam mnóstwo stron i mam totalny mętlik w głowie w przypadku wyboru pojazdu dla córci, która na wiosnę skończy 1,5 roku. Biega już od paru miesięcy i nie wiem na ile nam jeszcze będzie potrzebny wózek - w innym przypadku na pewno zdecydowałabym się na peg perego si. a tak...
          • anaq Re: lekka spacerówka/parasolka, pomóżcie:) 07.02.11, 13:07
            Ja mam jane sonic evo i potwierdzam, to jest najlżejszy wózeczek jaki zdarzyło mi się prowadzić. Nawet lżej od maclarena.
            Absolutnie nie jest podobny do peg perego si, nie ten typ. Jest bardziej maclarenowaty a wyglądem najbardziej przypomina inglesinę trip, tylko ma wieksze kółka i dłuższe oparcie.
            • alenet Re: lekka spacerówka/parasolka, pomóżcie:) 07.02.11, 13:21
              wygląda bardzo fajnie - szkoda, że jest trochę wysoki - 110-113cm sad
              • anaq Re: lekka spacerówka/parasolka, pomóżcie:) 07.02.11, 13:54
                No fakt jest wysoki, właśnie takiego szukałam (ja mam 164 cm). Przy chicco simplicity się męczyłam, przy maclarenie quest też mi nieco nisko...
                • monna16 Re: lekka spacerówka/parasolka, pomóżcie:) 07.02.11, 21:12
                  Ja zastanawiałam się nad cybex topaz, jane sonic evo i peg perego si. Wybrałam Si bo ma niezłą amortyzację, pojedyncze koła i duży kosz. O ile amortyzację i pojedyncze koła mogłabym sobie odpuścić, to duży kosz był dla mnie bardzo ważny. Córka w maju skończy 3 lata i do najmniejszych nie należy. Codziennie na spacerze przesypia w wózku 2h i spokojnie mieści się w zimowym kombinezonie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka