Dodaj do ulubionych

M&P Ora, pomóżcie proszę

21.04.11, 14:33
Dziewczyny potrzebuję pomocy, jakiś czas temu rozstałam się z Senzzem ( wrócił do producenta z powodu awarii hamulców) zostałam bez wózka. Mój synek ma dwa lata i jest dość wysoki ( 95 cm) , potrzebuję przewozówki,ale nie jakiejś byle jakiej bo jak widzę jak ludzie wożą dzieci w tych parasolkach za 70 złotych to mną telepie.
Chciałabym wózek o niebanalnym wyglądzie , parasolki mi się nie podobają ( wyjątkiem jest Callisto) myślałam o Nuna Pepp ale Lucyna napisała ,że to raczej wózek dla drobnych dzieci.
Zapp odpada bo też jest mały, te wszystkie "Liry" , "Slapi" itp odpadają choć brzydkie nie są.
Podoba mi się Ora, jest dość ciężka jak na spacerówkę ale to nie ma znaczenia bo wózek będę trzymać na parterze w klatce schodowej. Autobusy u nas wszystkie są niskopodłogowe więc nie ma problemu. Potrzebuję opinii użytkowniczek. Chcę wiedzieć wszystko, czy wygodny czy łatwo się prowadzi , jak się składa. Podoba mi się kolor śliwka-oliwka widział ktoś na żywo?
Ewentualnie jestem otwarta na propozycje, niestety budżet max 600 zł.
Pomożecie??
Obserwuj wątek
    • 1mzeta Re: M&P Ora, pomóżcie proszę 21.04.11, 22:18
      Ja mam Orę jako wózek u dziadków. Składa się w miarę prosto, ma klips zabezpieczający przed rozłożeniem się- tzn rama wózka po złożeniu się nie rozłoży.
      Prowadzi się łatwo- przednie koła oczywiście skrętne z możliwością blokady.
      Oparcie siedziska rozkładane za pomocą paska do pozycji leżącej. Folia przeciwdeszczowa oryginalna bardzo fajna.
      Jedyne co to budka mogła by być większa tzn. bardziej naciągana ale na to już mam pomysł- kupiłam na ebayu taką osobną i będzie w sam raz. W budce wózkowej jest okienko.
      Ja ten wózek wybrałam właśnie z tego względu,że tradycyjne parasolki mi się w ogóle nie podobają, może i kosz na zakupy nie jest jakiś ogromnych rozmiarów ale jest do niego łatwy dostęp- w porównaniu do tradycyjnych parasolek,że ma jedną rączkę- nie dwie i że podnóżek jest regulowany.
      Ja mam wózek cały czarny.
      Ja tam jestem zadowolona i powiem szczerze,że gdyby nie fakt,że BJ mini waży mniej niż Ora to tutaj w domu ponownie bym Orę kupiła jako drugą spacerówkę (teraz jeździmy Fynem). No ale Ora waży prawie 10 kg, a BJ zdecydowanie mniej dlatego zamówiłam BJ. Jedyne co to składają się do podobnych wymiarów.
      • berciunia1 Re: M&P Ora, pomóżcie proszę 22.04.11, 17:22
        jak się podbija ora? bo MB mini jak dla mnie tragicznie-i dla mnie to dyskwalifikuje ten wózek bo jestem niska 160cm i z córką 12 kg musiałabym się nieźle namęczyć. poza tym mb nie ma praktycznie amortyzacji.
        • 1mzeta Re: M&P Ora, pomóżcie proszę 22.04.11, 20:34
          Ora ma rączkę pod innym kątem nachylenia przez co wydaje mi się, że łatwiej się podbija niż BJ- po dzisiejszej pierwszej jeździe BJ, a jak pamiętam Orę jak nią ostatnio 2 miesiące temu jeździłam. Ora szczególnie łatwo się podbija jak dziecko nie jest w pozycji tej najbardziej pionowej tylko z oparciem lekko odchylonym do tyłu.
          Ale to moja opinia.
      • joann_80 Re: M&P Ora, pomóżcie proszę 25.04.11, 21:50
        dzięki za odpowiedzi. Widziałam dziś Orę na żywo i ...jakoś mi chyba przeszło uncertain
        Może dlatego ,że ta prezentowana była brudna i jakaś taka zaniedbana.
        Ale jak piszecie ,że jest ok to może jednak...
        Zwariuję niedługo przez te wózki uncertain
        • ylunia78 Re: M&P Ora, pomóżcie proszę 26.04.11, 19:47
          Ja się też nagrzałam na Orę,ale tez mi szybko przeszło.Zakupiłam PP Ollie i już NIGDY żadnej parasolki.Nie wierzę juz takim wózkom.Chyba,ze PP Siwink
          Ja bym odradzała.Za 600zł to spokojnie kupisz wygodny,dla mnie stosunkowo lekki a bardzo zwrotny Xlander Xa.Chociaż w tym siedzisko może już być za płytkie dla dziecka.
          • joann_80 Re: M&P Ora, pomóżcie proszę 26.04.11, 20:02
            No nieee x lander odpada całkowicie, ja potrzebuję wózka , który będzie się składał w jednej czesci. Widziałam kiedyś parkę , która szarpała się z xlanderem wyjmując go z bagażnika, przytwierdzając odkrecone koła i we dwójkę ledwo dawali radę uncertain . O wadze to już nie wspomnę. Taki cięzki wózek mam w domu i nie używam ( babywelt moon 3) . Parasolki jak juz pisałam tez odpadają bo są po prostu brzydkie.Ten Ollie ma kółeczka jak od wózka dla dzieci. Jedyną parasolką która mi się podoba jest Cybex callisto, całkiem niedawno były na allegro modele 2009 za 555 zł ale oczywiście jak ja chcę kupić wózek to okazji brak uncertain
            Nawet bym kupiła za tę cenę.
            Wracając do temat, ma byc to wózek zgrabny , ładny i wygodny dla mojego synka, oparcie nie musi się rozkładac na płasko bo Młody dawno nie sypia na spacerach, wózek ma się leciutko prowadzić i łatwo składać oraz ma nie być zbyt mały bo mam dwulatka co prawda chucherko ale wysokie wink
            • 1mzeta Re: M&P Ora, pomóżcie proszę 27.04.11, 00:03
              Ora składa się do małych rozmiarów. Ja moją na allegro kupiłam- nowa powystawowa. Czysta, ładna nówka bez zdrapań nawet. Kupowała ją dla mnie ze swojego konta moja przyjaciółka. Jej córka miała wtedy ponad 2 latka i jest wysoką dziewczynką no i hasło znajomej po sprawdzeniu wózka "jak na taki piździk to duży ten wózek bo się moja L bez problemu zmieściła i jeszcze miejsce miała".
              • joann_80 Re: M&P Ora, pomóżcie proszę 27.04.11, 11:57
                1mzeta a masz jakąś fotkę ze złożonym wózkiem? Szukałam w sieci ale nie znalazłam nic. Nawet żadnego filmiku instruktażowego na youtube nie ma sad
                • 1mzeta O tutaj 27.04.11, 20:00
                  www.littlewoods.com/mamas-papas-luna-pushchair---orchid/833975631.prd?browseToken=%2fq%2fluna&prdToken=/p/prod6039759-sku9320411
                  Link jest wprawdzie do M&P Luna ale Luna to nowsza wersja Ory- różnią się tylko kolorystyką i tym,że Luna ma rączkę regulowaną i nie wiem czy Ora jest tak jak Luna w wersji trzykołowej dostępna. Oprócz tych szczegółów to ten sam wózek.
                  • joann_80 Re: O tutaj 28.04.11, 10:00
                    dziękuję smile ta luna też jest fajna ale cena już mniej wink
                    • 1mzeta Odnośnie ceny 28.04.11, 22:53
                      Akurat sklep do którego link wkleiłam jest jednym z droższych sklepów- w M&P Lunę można już kupić za 155 funciaków.
                      • joann_80 Re: Odnośnie ceny 29.04.11, 11:21
                        no niestety w Polsce kosztuje ok 1300 zł uncertain
                        • 1mzeta Re: Odnośnie ceny 29.04.11, 11:28
                          To szczerze mówiąc taniej by wyszło kupno w UK razem z wysyłką- wysyłka około 20 funtów. Jeśli masz kogoś w UK to żaden problem albo dogadanie się z firmą kurierską. W każdym razie nie ma rzeczy niemożliwych smile
                          • joann_80 Re: Odnośnie ceny 29.04.11, 17:48
                            no na pewno ,ale mimo wszystko porozmawiałam z koleżanką i przekroczyłabym limit. Na razie mam na oku Orę na aukcji, jest używana ale ponoć stan bardzo dobry. Czekam teraz a real fotki i zobaczymy. Najważniejsze ze nie jest czarna smile
                            • 1mzeta Re: Odnośnie ceny 30.04.11, 13:44
                              Ja moją kupiłam na allegro dosyć tanio góra 350 zł zapłaciłam- powystawowa- nawet zadrapania nie było. Używam tylko jak u rodziców jestem- kilka razy do roku. Powiem szczerze,że trochę nie podobało mi się,że czarna będzie ale w gruncie rzeczy jest fajna- a nigdy czarne wózki mi się nie podobały.
            • ylunia78 Re: M&P Ora, pomóżcie proszę 27.04.11, 22:04
              No to chyba z tym Xlanderem z "malucha"sie próbowali wydostać.I jakies kiepy,skoro potrzebowali siebie nawzajem,żeby wózek z bagażnika wyciągnąc?Ja uważam,że nie jest to wcale ciężki wózek.
              Rozumiem,że chcesz Orę.Uważam jednak,ze ile matek tyle opinii o wózkachwink
              • joann_80 Re: M&P Ora, pomóżcie proszę 28.04.11, 10:03
                nie z malucha a ze sporego kombi, nie wnikam czy są kiepami czy nie ,ale męczyli się strasznie. To nie to , że koniecznie chcę Orę ale szukam wózka taniego i jednocześnie ładnego bo te wszystkie parasolki pożal się boże...
                Chcę coś na ten styl ponieważ miałam Senzza i szukam wózka w podobnej stylistyce bo nie ukrywam taka stylistyka nam odpowiada czy to dziwne? Xlander nie podobał mi się nigdy i nic się na razie nie zmieniło...
          • 1mzeta Re: M&P Ora, pomóżcie proszę 26.04.11, 23:57
            Ale Ora to nie jest parasolka. Tak na marginesie PP to ta sama firma co produkuje Orę - tylko,że w UK jest pod inną nazwą.
    • ajula Re: M&P Ora, pomóżcie proszę 27.04.11, 14:17
      witam w/g mnie ora jest ok .Ja nie miałam z nią żadnych problemow nawet jak autobus nie był niskopodłogowy to sama dawałam radę podnieść łatwo się sklada dobrze czyści warto kupić na allegro i najlepiej powystawową ja tak zrobiłam i razem z przesyłka wyszło 175 zł stan bdb czysta nigdzie nie porysowana , musisz popatrzeć bo w/g mnie nie warto 600 zł wydawać na spacerówkę bo synek ma 2 lata i tak dlugo w niej nie pojeździ może rok może trochę więcej.może uda mi się zrobić zdjęcie złożonej to zamieszczę pzdr.
      • joann_80 Re: M&P Ora, pomóżcie proszę 28.04.11, 10:05
        dzięki za info i jak będziesz miała real fotkę to poproszę smile
        będę polować, może coś upoluję
        • ajula Re: M&P Ora, pomóżcie proszę 28.04.11, 15:40
          jakbyś chciała to zdjęcia mogę przesłac tylko mailem jak masz ochote to podaj maila. pzdr.
          • joann_80 Re: M&P Ora, pomóżcie proszę 28.04.11, 15:52
            bardzo chętnie, możesz mi wysłac na gazetowego?
            • joann_80 Re: M&P Ora, pomóżcie proszę 29.04.11, 21:40
              No i kupiłam.
              Zobaczcie...było warto za 299zł?

http://img543.imageshack.us/img543/7493/dsc09070c.jpg

Uploaded with ImageShack.us

http://img43.imageshack.us/img43/4699/dsc09071p.jpg

Uploaded with ImageShack.us

• 1mzeta Re: M&P Ora, pomóżcie proszę 30.04.11, 13:46
                Moim zdaniem ? warto. Koła nie wyglądają na zużyte, a i rączka nie mogę nigdzie dopatrzeć się żeby była zniszczona- bo przeważnie w opisach wózków z rączką piankową jest wspomniane,że są jakieś ubytki lub rozdarcia na tej piance. Kolor też fajny.
              • mama.macka I co masz już wózek u siebie? 03.05.11, 09:52
                tez się na niego napalałam i sprzatnęłas mi spod nosa- nawet gość miał mi go przywieźć do mojego miasta bo akurat się wybierałsmile
                no nic pozostało mi zakupić ten za 350 bo tez podoba mi się bardzo kolor plum smile
                ma podobno w komplecie śpiworek, parasolkę i torbę- zobaczymy prawdopodobnie dziś będę go miała
                kupiłam w ciemno bo nie wiem czy mi podpasuje - po przeszło 30 wózkach już cięzko wybrac coś extrasmilesmile dam znaka jak go przywieziemy
                • joann_80 Re: I co masz już wózek u siebie? 03.05.11, 10:14
                  hehehe no przepraszam wink
                  wózek będę miała najprawdopodobniej w czwartek bo niestety wczoraj firma kurierska zrobiła sobie wolne . Ja też dam znać jakie wrażenia smile
                  A ten "gościu" to "gościówa" wink ja do niej zadzwoniłam niedługo potem jak się ukazała aukcja bo zdjęcia się nie wgrały i babeczka miała komputer przy sobie i wysłała mi zdjęcia na maila. To te , które Wam pokazałam. Nie zastanawiałam się długo wink
                  • mama.macka Re: I co masz już wózek u siebie? 03.05.11, 16:39
                    hehe kobieta powiadasz? mi pisała ze bedzie na giełdzie więc jakoś wydawało się że to facetsmile w sumie to nie wiem dlaczegosmile

ja odebrałam dziś tę drugą w kolorze śliwkowym. w sumie Pani zgodziła się na wysyłkę kurierem ale mąż dał się namówić na wycieczkę i jednak sami pojechaliśmy.

stan faktycznie BDB- ślady praktycznie tylko na kołach, wiadomo jak to po max miesiący użytkowania bieżnik jednak nie wytarty. widac był użytkowany krótko.
                    rączka również bez uszkodzeń.
                    dostałam w komplecie śpiworek, parasolkę z tego samego materiału co wózek) torbę i folię z kompletu. Dodatkowo adaptery do fotelika PP

wózek z 2,5 latką wazącą ok 12 kg podbija się rewelacyjnie! (mam 160 cm ) córka ma dużo miejsca szczególnie na szerokość.

Ora jest dośc sztywna, amortyzacja raczej ze słabszych (ale wyczuwalna-szczególnie z dzieckiem w środku) na pewno jednak lepsza miż w mini a gorsza niż w arii - jak ktoś miał to sobie wyobrazismile
                    ale podbija sie super a na tym mi zależało- zebym nie musiała się męczyć - jak próbowałam podbić chwalony tutaj MB mini z córką w środku to była tragedia. a ORA extra , jedną ręką
                    city mini ma swoje plusy - wykonanie i ta extra budka ale ora nie ustępuje smile)
                    bo stosunek ceny do jakości na pewno lepiej wypada niż w wózkach tego typu baby design lira slapi itp. on kosztują sporo a ich jakośc pozostawia wiele do życzenia.

wnętrze jest takie fajne bawełniane- super będzie na lato- taka w dotyku miękka i przyjemna mikrofaza.

minusem jest że budka nie jest choć troszkę naciągna ale parasol rekompensuje mi tą "wadę"
                    no i dwa ze hamulec jest dość wysoki tzn jego pedał i nie można wciągnąć go po schodach bo haczy.
                    narazie innych minusów nie zauważyłamsmile

BĘDZIESZ ZADOWOLONA - tak uważamsmile

Jak ktoś chce fotki z 2,5 latką w m&p ORA to piszcie tu na forum- wyślę
                    • pomilak1 Re: I co masz już wózek u siebie? 03.05.11, 17:35
                      Proszę o fotkismile a jak z wagą??porównywalny z BJ mini?
                      • joann_80 Re: I co masz już wózek u siebie? 03.05.11, 17:42
                        z tego co się orientuję to Ora jest ciut cięższa ( 9,8 kg),ale jeśli się dobrze podbija znaczy, że jest dobrze wyważona i wtedy nie czuć tej wagi. Kurde nie mogę się doczekac swojej Ory smile
                    • joann_80 Re: I co masz już wózek u siebie? 03.05.11, 17:38
                      wow to super ,że się dobrze podbija. A z tym hamulcem będzie trzeba faktycznie jakoś inaczej pod schody podciągac wink
                      Ciekawa jestem swoich wrażeń.
                      Ja pisałam wcześniej ,że te wszystkie Slapi itp nie wchodzą w grę właśnie ze względu na jakość nieadekwatną do ceny...wiem co mówię bo koleżanka ma espiro i po paru miesiącach uzytkowania wózek wygląda jak po wojnie.
                      Powiedz mi , a hamulec działa ok? Wiesz pytam bo mam uraz po Senzzie w którym siadły hamulce po drugim dniu użytkowania a to dla mnie ważne bo dużo jeżdżę z Młodym środkami komunikacji miejskiej.
                      No i rzecz jasna poproszę fotki bo sama mam dwulatka o podobnej wadze smile
                      • mama.macka Re: I co masz już wózek u siebie? 03.05.11, 17:45
                        hamulec jest zwykły zapadkowy, pręciki wpadają w ząbki w kołach. nie ma się co zepsuć chyba ze ktoś połamie ale trzeba by było chyba mocno uderzaćwink mocno trzyma w autobusie pokojnie utrzyma wózek. fotki cyknę wieczorkiem i wstawię tu na forum
                        co do wagi to naprawdę nie czuć jej dzięki temu fajnemu podbijaniu. jak trzeba go unieść to fakt waży te z 9 kg. city mini nie podnosiłam w sklepie i ciężko mi powiedzieć, na pewno jest cięższy od cybexa onyxasmile
                        ale tak jak piszę nie czuje się tej wagi wcale. prowadzi się 1 ręką, podbija też- więc kilogramy w nim nie są wyczuwalne. chyba jest po postu nieźle wyważonysmile

• joann_80 Re: I co masz już wózek u siebie? 03.05.11, 18:06
                          hehe zapadkowy powiadasz? W Senzzie był podobny a popsuł się od razu wink
                          Miód na moje uszy..."prowadzi się jedną ręką" bosko. Co prawda nie pytałam o tę niewątpliwą zaletę bo stwierdziłam ,że za tę cenę nie ma co wymagać ,ale skoro tak jest to bardzo się cieszę . Senzz prowadził się jedna ręką, co ja mówię Senzz płynął a nie jechał ( Lucyna 1980 może potwierdzić bo sama była posiadaczką ) . Marzenie szkoda jednak ,że wadliwe smile
              • ajula Re: M&P Ora, pomóżcie proszę 03.05.11, 20:41
                oczywiście że było warto b.ładny egzemplarz. pzdrsmile
                • joann_80 Re: M&P Ora, pomóżcie proszę 04.05.11, 18:04
                  dzięki smile...jutro będe miała wózek w domu
    • mama.macka M&P Ora plum completo:)wraz z 12kg 2,5 latką-FOTKI 04.05.11, 16:32
      foto1
      foto2
      foto3
      foto4
      foto5
      foto6
      foto7
      • joann_80 Re: M&P Ora plum completo:)wraz z 12kg 2,5 latką- 04.05.11, 18:05
        no zapowiada się fajnie ,ale na tak malutkich zdjęciach nic nie widac wink
        wstaw jakieś większe proooszę smile
    • mama.macka fotki raz jeszcze 04.05.11, 22:32
      nie wiem dlaczego ale na 2 kompach mam inny widok, w jednym otwierają mi się duże a w drogim malutkie- nie wiem dlaczego
      zauważyłam,że można skopiować adres obrazka i wkleić w pasek adresów - i wtedy wyjdzie duże zdjęcie z możliwością powiększenia.
      a utaj podaję link do innej galerii:
      ora m&p
      • joann_80 Mam wózek w domu ... 05.05.11, 14:17
        ... ale jeszcze go nie widziałam " na żywo" wink
        Mąż odebrał i własnie jest na pierwszym spacerze.
        https://img714.imageshack.us/i/oramc.jpg/

https://img35.imageshack.us/i/ora2v.jpg/

szczerze mówiąc myślałam ,że mój Młody będzie miał w niej więcej miejsca ...
        Jak wrócę z pracy do domu i sama "obmacam" to się podzielę swoimi wrażeniami smile
        • joann_80 Re: Mam wózek w domu ... 05.05.11, 14:22
          oczywiście zdjęcia się nie wgrały...daję link

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2714532,2,1,MP-ORA-wozi-Damisia.html
    • mama.macka Re: M&P Ora, pomóżcie proszę 07.05.11, 12:52
      No i jak tam? jakie wrażenia- nic nie piszesz i naszło mnie, że Ci nie podpasowała może?
      • joann_80 Re: M&P Ora, pomóżcie proszę 07.05.11, 15:19
        Już jestem i piszę smile
        Wczoraj nie mogłam.
        Wrażenia moje są jak najbardziej pozytywne. Przede wszystkim rewelacyjne podbijanie!! Jestem na prawdę pod wrażeniem z jaką lekkością można to robić. Pod tym względem Senzz podbijał się słabiej. Na razie 1:0 dla Ory.
        Prowadzenie, leciutko i sprawnie. Spróbowałam wersji "marketowej" z koszykiem w jednej ręce i prowadzenie wózka drugą i powiem ,że było ok aczkolwiek Senzz prowadził się lżej. Tutaj czasami leciutko blokują mi się przednie koła ( no i teraz pytanie , czy kazda Ora tak ma czy powinnam je jakoś nasmarować) jednak nie na tyle by było to uciążliwe. Na dworze super się prowadzi, nie trzęsie tak mocno na kostce no i co najważniejsze nie wydaje odgłosów wink poza delikatnym skrzypieniem rączki, ale to raczej wina dłuższego użytkowania .
        W moim osobistym rankingu za prowadzenie na dworze punkt otrzymuje Ora a markety należały jednak mimo wszystko do Senzza, tak więc mamy 2:1 dla Ory

Wielkość i rozkładanie siedziska: Łatwe no i rozkłada się do pozycji leżącej co przy regulowanym podnózku stwarza Maluchowi fajne miejsce do spania. Istotne byłoby gdyby mój syn na spacerach spał wink Generalnie jest ok. W Senzzie rozkładanie było łatwiej dostępne , ale nie rozkładał się do pozycji leżącej. Dla jednych to ważne dla mnie nie. Punkt dostaje Senzz za łatwość operowania siedziskiem bez konieczności używania do tego dwóch rąk.

Budka : w obu wózkach dość płytka jednak Senzz mimo wszystko miał bardziej chroniącą dziecko , folii przeciwdeszczowej jeszcze nie próbowałam ale widzę ,że w Senzzie była lepsza. Punkt dla Senzza po raz kolejny.

Łatwość składania no tu bez zbędnego rozpisywania się zwycięża Senzz. oprócz BJCM nie widziałam wózka , który składał by się tak łatwi i do tak kompaktowych rozmiarów

Kolorystyka : Obie są fajne ale to kolorki Ory są bliższe moim upodobaniom, poza tym tapicerka fajna bo szybkoschnąca a jednocześnie nie "plastikowa" . Za kolor punkt dla Ory

Jeśli chodzi o wygodę dziecka to w obu mój Syn czuje się dobrze i chętnie jeździ w wózku.

No i na koniec zostawiłam sobie cenę. Tu bezsprzecznie wygrywa Ora ponieważ 1230 zł za Senzza okazało się pieniędzmi wywalonymi w błoto. Nie jest tyle wart.

Reasumując . Jakby podliczyć punkty to byłby remis jednak to właśnie Ora wozi teraz mojego Synka więc dla mnie wygrywa smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka