Dodaj do ulubionych

MB Swift czy BJ City Elite

13.06.11, 07:49
Mam dylemat, który z powyższych wózków mam kupić.

- Mam 7 miesięcznego syna przeciętnych rozmiarów smile
- Mam PP Si
- Mieszkam na 4piętrze bez windy
- Potrzebuję drugiego wózka przede wszystkim na drogi kostkowe i solidnie nierówne chodniki
- Istotny jest dla mnie regulowany podnóżek i pałąk
- Chciałabym móc znieść wózek sama i syna razem z nim bądź w nim (tak znoszę Si)

Bardzo proszę o pomoc. Jestem już tak skołowana... Czeka nas wyjazd w góry i już sama nie wiem.

PS: Czy ktoś wie ile ocieplają 4piętrowy blok??? Oszalejemy z huku!
Obserwuj wątek
    • saras-wati Re: MB Swift czy BJ City Elite 13.06.11, 08:12
      elite jest cięższy, ale łatwo się składa, ma obszerne siedzisko i przede wszystkim jest bardziej miękki od swifta...
      wg mnie ciężko porównać te wózki, to swift jest mniejszy i trafniejsze są porównania elite'a i mb urbanawink

co do wnoszenia...hmmm...wg mnie każdy z nich będzie ciężko wnieść...swift lżejszy, więc teoretycznie lżej, ale elite możesz złożyć i nieść w jednej ręce, a w drugiej malucha...
    • marge.s Re: MB Swift czy BJ City Elite 13.06.11, 08:15
      Mialam podobne rozwazania i u mnie wybor padl na MB Swifta. Wprawdzie jeszcze na niego czekam i podczas tego czekania inne miewam kuszenia wink to jednak ostatecznie wracam do mojego wyboru big_grin

Ma wszystko to co potrrebujesz poza regulowanym podnozkiem, kiedys tez bralam to jako wyznacznik ale przekonalam sie, ze w tak wyprofilowanym wozku jak MB Swift nozki wygodnie leza na tym podnozku.
      No i Swift jest lzejszy big_grin i ladniejszy tongue_out
      • walker85 Re: MB Swift czy BJ City Elite 13.06.11, 09:31
        Czego się obawiam:

MB Swift:
        - kubełkowe siedzisko
        - brak regulowanego podnóżka
        - brak amortyzacji
        - podobno jest mały i nie starcza na zawsze
        - strach, że w górach nie da rady bez wstrząsów (bardzo tutaj proszę mamy o relacje, czy może się mylę??)

BJCE:
        - waga
        - wielkość

ZALETY:

MB:
        - mniejszy
        - lżejszy
        - chyba ładniejszy smile

BJCM:
        - amortyzacja
        - duża buda
        - może być na zawsze smile
        • lucyna_1980 Re: MB Swift czy BJ City Elite 13.06.11, 10:08
          No nad tą budą to bym się kłóciła która praktyczniejsza. Fakt, ze swifta jest płytsza, ale ma wyciąganą oslonkę przeciwsłoneczną i to w zupełności wystarczy i dziecko bardziej zadowolone bo coś tam widzi.
          Siedzisko kubełkowe? - skąd ty to wzięlaś? smile Jest normalne, z regulowanym na paskach oparciem - dziecko siedzi jak w hamaku i podczas wstrząsów nim buja, żadna amortzacja inna nie jest potrzebna. Ma też dzialanie usypiające smile
          A co do wielkości to od większego modelu Urban różni się tylko odległością od poddupnika do podnóżka o 4 cm i szerszym rozstawem ramy.
          Spokojnie daje radę w terenie, po lasach, piachu, kamieniach, po plaży i co najważniejszze że pachany pod górę on po prostu jedzie!!! Dla mnie jazda tym wózkiem to prawdziwa przyjemność, skończyly się dylematy że gdzieś się nie zmieszczę bo za wąsko, że teren trudny on daje radę. W tygodniu eksploatuję go na miejskich chodnikach, na wypady pieszo na zakupy i wszędzie się nim przecisnę.
          Ja uważam że Swift wystarczy spokojnie do 3-3,5 lat.

A właśnie a skoro swift Ci za mały to dlaczego nie chcesz Urbana? Ma amortyzację i jest większy, ma większe koła.
          • lucyna_1980 Re: MB Swift czy BJ City Elite 13.06.11, 10:16
            Walker - zajrzyj na gazetowego coś fajnego Ci wysłalam smile
          • dima1312 Re: MB Swift czy BJ City Elite 13.06.11, 10:19
            ja uwielbiam Elite! wozek spełnia wszystkie moje oczekiwania wozkowe! buda głęboka wysoka,siedzisko szerokie oparcie baaardzo wysokie,lekko się prowadzi,doskonały na zimę i lato ma z tyłu siatkę...ostatnio pisałam ze sama sobie w nim przysiadłam...polecam go Swifta nie miałam ale miałam Urbana i wolę Elite
            • gaga-sie Re: MB Swift czy BJ City Elite 13.06.11, 10:34
              Ja rozważała, kiedyś elita, potem swifta-wybrałam swifta i cieszę się bardzo! Jest genialny konstrukcyjnie, prosty, lekki i wygodny. Świetnie radzi sobie na nierównościach, w trudniejszym terenie, a jednocześnie nadaje się na manewrowanie po sklepach, wyjazd ciasnymi drzwiami itp. Elite również zbiera wiele pozytywnych opinii, ma ciekawe rozwiązania, ale mnie ostatecznie zniechęciła waga wózka i jego duże gabaryty, zwłaszcza rozstaw tylnych kół.
            • saras-wati Re: MB Swift czy BJ City Elite 13.06.11, 10:36
              wydaje mi się, że elite może być wygodniejszy w noszeniu, bo system składania jest rewelacyjny...nie wiem przypadkiem czy po złożeniu elite nie jest tych samych rozmiarów, co swift...
              szkoda, że nie możesz gdzieś wypróbować...ja swifta uwielbiam, a Tobie może bardziej spodobać się elitewink urbana mimo wszystko darowałabym sobie, choć jest piękny, to mnie przeraził swoimi gabarytami po złożeniu...
    • gaga-sie Re: MB Swift czy BJ City Elite 13.06.11, 10:36
      Acha, dziewczyny posiadające elite, jaka jest waga wózka podana przez producenta NA KARTONIE ?
    • calineczka793 Re: MB Swift czy BJ City Elite 13.06.11, 10:48
      Ja mam i Swifta i Elite i pewnie znowu się powtórzę, jeśli miałabym mieć tylko jeden z tych wózków to Elite - tu napisałam dlaczego...w sumie to identyczny wątekwink Elite kontra Swift

Co do wymiarów po złożeniu - Elite mimo, że jest dużym wózkiem, to po złożeniu wg mnie jest mniejszy niż Swift. A Urabana to już bym chyba w ogóle nie brała pod uwagę ze względu na jego gabaryty, no i wizualnie już nie podoba mi się tak jak Swift.

Pozdrawiam!

D.
    • walker85 Re: MB Swift czy BJ City Elite 13.06.11, 17:25
      Dalej nie umiem się zdecydować. Pomóżcie mi proszę smile
      • saras-wati Re: MB Swift czy BJ City Elite 13.06.11, 17:39
        poszukaj na starym forum, jest sporo wątków o elite - m.in. ten, w którym calineczka wybierała wózekwink

mi się bardziej podoba MBsmile
        • walker85 Re: MB Swift czy BJ City Elite 13.06.11, 18:05
          Mnie się on też dużo bardziej podoba. Ze względu na wygląd nie miałabym żadnych wątpliwości.

Mam tylko problem z tym, że wydaje mi się, że MBS nie może być jedynym wózkiem, a ja chciałabym aby tak było. Wydaje mi się on taki mało solidny jednocześnie i przeraża mnie ten brak podnóżka sad Pewnie zostanę wyrzucona z forum za to co napisałam o solidności... smile
          • saras-wati Re: MB Swift czy BJ City Elite 13.06.11, 18:11
            co do solidności, to akurat MB jest najsolidniejszym wózkiem, jaki widziałam...no może tylko teutonia i emmaljunga może się jeszcze z nim równaćsmile

w razie czego serwis MB jest na najwyższym poziomie i nawet po okresie gwarancyjnym służą pomocą!

zamów go, najwyżej zwrócisz - masz na to 10 dni, jeśli kupujesz przez internet

poza tym po co Ci wózek jedyny? jeśli zadomowisz się na tym forum, to i tak przerobisz jeszcze kilka modelisuspicious
    • srebrno-listka Re: MB Swift czy BJ City Elite 13.06.11, 18:12
      Nie mam swifta, tylko urbana oraz BJ city elite. No i wyszło, że na codzienne spacery bardziej pasuje nam elite. Jest praktyczniejszy, ma schowki na drobiazgi, dobrze amortyzuje, a jak nas ulewa złapała, to synek pod budą był suchy. W urbanie tak dobrze by nie było. Urbana i elite porównywałam na moim blogu (link w stopce)
      • czekolada85 Re: MB Swift czy BJ City Elite 13.06.11, 19:39
        Daj znać koniecznie co wybierzesz.
        Ja dopóki nie sprzedam 4ridera nie mam kasy na nowy wózek.
        No ale jak na dziś jestem chyba bardziej na elite chociaż tak kusicie opiniami o wózkach MB że już sama niewiem.
    • coco_rosie Re: MB Swift czy BJ City Elite 13.06.11, 22:40
      Nie wiem jak się składa elite ale moim zdaniem swift składa się beznadziejnie. Ja ledwo dźwigałam swifta do bagażnika wyżej zawieszonego samochodu (po kilu epizodach do auta kupiłam city mini) i nie wyobrażam sobie wnoszenie go na 4 piętro.
      Poza tym swift ma same zalety. Jest wygodny, bezszelestny i niezniszczalny wink
      A podnóżek to mit - ale o tym przekonasz się jak spróbujesz swifta, mini albo innego wózka z dobrze wyprofilowanym siedziskiem.
    • ollasja Re: MB Swift czy BJ City Elite 13.06.11, 23:16
      Ja jakis czas temu głowiłam się nad wyborem Elite - Urban (chyba te wózki są bardziej porównywalne). Zresztą w archiwum na pewno jest mój wątek.
      Ostatcznie wybrałam Urbana i nie żałuję. Chciałam wózka bardzo solidnego, wytrzymałego i wygodnego dla dziecka, w którym nic nie może się zepsuć wink Choć gdzieś tam cały czas myślę, jak by to było z elitem - teraz nie potrafiłabym sprzedać Urbana, bo uwielbiam nim jeździć, a mój synek bardzo chętnie w nim sypia - i brak regulacji podnóżka mu nie przeszkadza.
      Z minusów Urbana (jak i pewnie swifta) wymieniłabym jedynie kiepski pałąk (brak regulcji, bardzo wysokie położenie) no i system składania. Ale wózek pojedzie wszędzie i chyba jest nie do zdarcia.
    • calineczka793 Re: MB Swift czy BJ City Elite 14.06.11, 12:12
      Jeśli miałabym wnosić wózek na 4 piętro to bez wahania z tych dwóch wózków wzięłabym ELite - ma identyczny system składania jak Mini - teoretycznie można wziąć w jedną rękę Elite w jedną Dziecko.

Piszesz, że potrzebujesz regulowanego podnóżka - dziewczyny piszą, że nie trzeba - a ja się wyłamię - uważam, że dla 7 m-cznego Dziecka podnóżek jest potrzebny! W Mini Junior zaczął jeździć jak miał ok 6-7 m-cy i podnóżek wypychałam mu od spodu poduszką, w Elite nie musiałam tego robić - gdyż podnóżek jest regulowany, w Swifcie nie dałabym rady wypchnąć podnóżka tak ja w Mini - faktycznie, wszystkie te wózki mają fajnie wyprofilowany podnóżek dla starszego dziecka, ale wg mnie nie dla 7 m-czniaka, który jeszcze lubi sypiać na spacerach pewniewink

No i pałąk - co by dużo nie mówić - nie wyobrażam sobie mojego 7 m-cznego Juniora z pałąkiem z Swifta - wg mnie pałąk w MB jest bardzo wysoko, teraz to nie stanowi dla Juniora problemu. W BJ'tach pałąk jest rewelacyjnie montowany (mój mąż jak zobaczył montaż pałąka w Swifcie to stwierdził, że w wózku za taką kasę się raczej nie postarali w tym względzie) i super regulowany, co jest wielką przewagą nad Swiftem.

Swift płynie, jednak Elite też nie można nic zarzucić, atutem ELite jest organizer na rączce, liczne schowki/przegródki które bardzo ułatwiają spacerwink

Pozdrawiam!

Doti

Ps. Nie wiem czy to ma być wózek do końca okresu wózkowania, ale jeśli nie, to nie zastanawiałabym się i na początek kupiłabym Elite, a ewentualnym odsprzedaniu zaopatrzyłabym się w Swiftawink
      • walker85 Re: MB Swift czy BJ City Elite 14.06.11, 12:46
        I tak właśnie zrobiłam smile

Kupiłam Elite smile

Zdam Wam relację jak już będzie u mniesmile
        • czekolada85 Re: MB Swift czy BJ City Elite 14.06.11, 13:04
          Jednak Elite wink Teraz chciałabym szybko sprzedać musty
          Ja chyba też się zdecydowałam smile
          Chociaż wczoraj pokazałam mężowi urbana i strasznie mu się spodobał big_grin

Jaki kolor kupiłaś?
          • walker85 Re: MB Swift czy BJ City Elite 14.06.11, 21:58
            Stone smile

Ale bez pasów, na szczęście. Mam nadzieję, że najpóźniej w czwartek będę go miała.

Zdecydowałam się na Elite, bo znajomi mają BJCM i wydaje mi się, że ten podnóżek jest jednak istotny. Poza tym, mam Si więc jeden mały wózek już mam. Drugi niech będzie obszerny smile
            Przekonały mnie wpisy Calineczki i innych Forumek, które miały do czynienia z dwoma wózkami, które mnie interesowały wink Tobie też życzę dobrego wyboru, bo moim zdaniem Mutsy to nie to smile
            • dol-ger Re: MB Swift czy BJ City Elite 14.06.11, 23:27
              Chyba wiem, który kupiłaś wink
              Napisz proszę jak wrażenia, mi pasek nie przeszkadza, tylko nie wiem czy zielony czy czerwony smile
              Jak myślicie?
              hmm czerwony miałam Freestyle Comfort 3 xl, więc może zielony?
              • czekolada85 Re: MB Swift czy BJ City Elite 15.06.11, 08:07
                Zielony smile
                • walker85 Re: MB Swift czy BJ City Elite 15.06.11, 09:10
                  Zielony bez dwóch zdań smile

Albo bez pasów smile

I w kolorze nastąpiła pomyłka - Sand big_grin

• calineczka793 Re: MB Swift czy BJ City Elite 14.06.11, 13:38
          No to czekamy na fotki i Twoja opiniewink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka