Dodaj do ulubionych

Tym razem nie wozkowo, a KRZESELKOWO :)

26.07.11, 12:09
Mam nadzieje, ze wybaczycie mi lekkie zboczenie z tematu wozkowego, ale zainspirowal mnie watek z rowiesnikow, a ze jest poniekad pokrewny - bo nasze dzieci wiele czasu spedzaja siedzac w wozkach ale i do paru godzin dziennie siedzac w /na krzeselkach i jedzac albo bawiac sie, rysujac itp, chcialam sie dowiedziec na czym siedza Wasze pociechy?

Sama musze przyznac ze juz pare lat emu zakochalam sie w krzeselkach Tripp Trapp i jestem im wierna. Tu gdzie mieszkam - w Danii - sa bardzo powszechne. Nic dziwnego - Skandynawia lubuje sie w prostych, ponadczasowych rozwiazaniach, a Tripp Trapp, mimo, ze zaprojektowany na poczatku lat 70 ubieglego stulecia, wciaz jest popularny i ulatwia zycie w wielu domach na przestrzeni wielu lat.
Ja najpierw poznalam TT a dopiero potem Xplory. To moja "druga milosc" jesli chodzi o dzieciece sprzety.

Tripp Trapp wybralismy, bo spodobala nam sie jego niesamowita funkcjonalnosc, a takze prosty wyglad (latwosc w czyszczeniu!), poza tym to, ze zrobione jest z drewna.
Kiedy kupowalismy pierwsze TT dla synka, wiedzielismy, ze bedzie mu sluzylo od 6. miesiaca zycia az do..pelnoletnosci. Rowniez corka otrzymala swojego TT w okolicach pol roku, natomiast nasza najmlodsza, za pare dni trzymiesieczna Klara, zasiada w TT od urodzenia, bo firma poszla po rozum do glowy i wymyslila nakladke na TT przeznaczona dla noworodkow i malych niemowlat.

Przyznam sie ze tak sie przyzwyczailismy do TT ze podczas wizyt u moich rodzicow w Polsce draznily nas (i dzieci) krzeselka ktore w pospiechu kupilam aby byly tam pod reka i...tak u rodzicow tez juz sa TT.

Zdecydowalismy sie na kolorowe Tripp Trappy, ale wsrod znajomych widze, ze drewniane wersje doskonale wtapiaja sie nawet w najbardziej wyszukane wnetrza. Za to u nas jest zwariowanie wink

Ja wiec z czystym sercem polecam bo to swietnie wydane pieniadze na wiele lat, bo tak jak z wozka korzystamy do 4, max 5.roku zycia tak z tych krzesel moga z powodzeniem korzystac nastolatki i dorosli.

to pare zdjec:

https://img62.imageshack.us/img62/4611/tt1le.jpg

https://img855.imageshack.us/img855/7052/ttlila.jpg

https://img198.imageshack.us/img198/6043/tt4j.jpg

https://img853.imageshack.us/img853/4346/tt2i.jpg

https://img594.imageshack.us/img594/1542/tt5u.jpg

https://img707.imageshack.us/img707/2065/tt3h.jpg

A to nasza Klara w swoim newborn na TT... notorycznie w nim zasypia wink

https://img12.imageshack.us/img12/7569/zdjcie2p.jpg

A w czym jadaja Wasze dzieci??

Obserwuj wątek
    • emily_valentine Re: Tym razem nie wozkowo, a KRZESELKOWO :) 26.07.11, 12:20
      Ja ma antilop z ikei. W zupełności wystarczający, Młody tylko w nim je. Szkoda kasy, na coś droższego w naszym wypadku, bo i tak woli spędzać czas na podłodze tongue_out
      Ale TT bardzo mi się podobają smile
    • olus22 Re: Tym razem nie wozkowo, a KRZESELKOWO :) 26.07.11, 12:37
      Właśnie szukałam w necie krzesełek mam chicco ale chyba zamienię na TT moja mała ma 14 m-scy
      • afroddytta Re: Tym razem nie wozkowo, a KRZESELKOWO :) 26.07.11, 13:17
        My na urlopie w Dani właśnie mieliśmy w wynajmowanym domu takie krzesełko TT i było super, jednak w domu już mieliśmy fotelik plastikowy. Mi akurat zależało aby fotelik się rozkładał, bo wtedy można wcześniej dziecko w nim umieszczać-mam takie zwykłe i w miare tanie (zdjęcie), teraz korzysta drugie dziecko prawie 2latek i niedługo przekaże kolejnemu bratu. Ponieważ mamy trójkę dzieci mamy również fotelik z ikea, ale to głównie na wyjazdy (wczasy) oraz na rodzinne imprezy, święta itp., kiedy już trochę trudno nad trójką zapanować smile
    • piszezzawody i jeszcze dla zainteresowanych TT 26.07.11, 13:22
      Tu jest filmik o TT

Widze ze sa w Pl do kupienia za ok 670zl w wersji podstawowej. Calkiem fajna cena jesli np. zastanawiamy sie co "zazyczyc" sobie dla malucha na chrzciny, nie powinno byc klopotow aby uzbierac, a prezent do uzytku codziennego na wiele lat smile
    • 1mzeta Re: Tym razem nie wozkowo, a KRZESELKOWO :) 26.07.11, 13:46
      Mój typ to "torpeda"- wszędzie szybko i na nogach. W wózku nie usiedzi długo choć teraz jest lepiej niż jak był niemowlaczkiem. W wózku na plac zabaw i z placu zabaw- czyli łącznie do pół godziny dziennie. W sklepie nie ma mowy żeby w wózku usiedział- od razu jest ryk- jedynie szybki maraton między półkami po najpotrzebniejsze rzeczy do jedzenia w ilości max. 5 sztuk jestem w stanie go w wózku przetrzymać. Krzesełko do karmienia- tylko do karmienia- czasami potrafi usiedzieć w nim do 5 minut po karmieniu jak się zagapi na bajkę.
      Ogólnie mój jest typem nie siedzącym- na placu zabaw też nie usiedzi z innymi dziećmi jak siedzą i coś robią.
      Z mojego drugi Korzeniowski chyba rośnie wink
    • bj27 Re: Tym razem nie wozkowo, a KRZESELKOWO :) 26.07.11, 14:37
      Osobiście nic do firmy Stokke nie mam, ale jak dla mnie, to to co uprawia Piszezzawody to czystej wody marketing szeptany, podany może w trochę bardziej zawoalowanej formie.

Dlaczego li tylko i jedynie Twoje wypowiedzi pojawiają się w kontekście producenta zwanego Stokke? Jak dla mnie, to regulamin się kłania i wątki Piszezzawody kwalifikują się do wątków reklama sprzedawców uncertain.
      • afroddytta Re: Tym razem nie wozkowo, a KRZESELKOWO :) 26.07.11, 14:41
        Chociaż do takich drogich krzesełek to chyba i tak kogoś bez nadmiaru kasy nie namówi (szczególnie na tym forum-chyba, że do krzesełka można kółka doczepić smile )
        • sylki Re: Tym razem nie wozkowo, a KRZESELKOWO :) 26.07.11, 14:59
          Przyglądam się temu wątkowi i nie mogę uwierzyć, że dziewczyny dały się wciągnąć w reklame.
          Wątek powinnam usunąć, ale widzę, że chyba nie zawiele Piszezzawody zdziała wink

Osoboście podobają mi się krzesełka stokke, ale nie kupię, bo nie mam kasy, a w prezentach miałam bardziej potrzebne rzeczy (na tamten czas) niż krzesło za 700 zł ;/
          • piszezzawody .. 26.07.11, 15:17
            Wiesz co... to moze rzeczywiscie zdejmij..

Qrcze... chcialam sie podzielic dobrym "patentem", ktorego nie zauwazylam w Pl, a z ktorego wielu, naprawde wielu moich znajomych korzysta w kraju w ktorym mieszkam, z ktorego sama jestem zadowolona, a tu zaraz wrzca sie mnie do "wora z reklamami". Nie, no jasne - latwiej skrytykowac niz polecic - po co podrzucic komukolwiek dobry pomysl?

Choc reklama to tez jest mysl... musze znalezc namiary na skandynawskiego przedstawiciela marki i zakomunikowac im, ze pisze sie do nich na etat. Chyba tak zrobie, rzuce zawod, a pacjentom powiem od jutra ze zamiast ich leczyc ide sprzedawac krzeselka!

Przykre to...
            • sylki Re: .. 26.07.11, 15:33
              Nie jestem wredna więc i nic nie usuwałam, ale wątek naprawdę zalatuje reklamą, bez urazy wink
              Przeczytaj raz jeszcze to co pisałaś i powiedz, że nie jest on mocno reklamowy, ale z drugiej strony możesz mieć taki styl pisania.

Wiem, że jesteś fanką firmy stokke, da się zauważyć big_grin

Więc nie obrażaj się smile

piszezzawody napisała:

> Wiesz co... to moze rzeczywiscie zdejmij..
              >
              > Qrcze... chcialam sie podzielic dobrym "patentem", ktorego nie zauwazylam w Pl,
              > a z ktorego wielu, naprawde wielu moich znajomych korzysta w kraju w ktorym mi
              > eszkam, z ktorego sama jestem zadowolona, a tu zaraz wrzca sie mnie do "wora z
              > reklamami". Nie, no jasne - latwiej skrytykowac niz polecic - po co podrzucic k
              > omukolwiek dobry pomysl?
              >
              > Choc reklama to tez jest mysl... musze znalezc namiary na skandynawskiego przed
              > stawiciela marki i zakomunikowac im, ze pisze sie do nich na etat. Chyba tak zr
              > obie, rzuce zawod, a pacjentom powiem od jutra ze zamiast ich leczyc ide sprzed
              > awac krzeselka!
              >
              > Przykre to...
              • sylki Re: .. 26.07.11, 15:36
                o kurde, widzę, że jednak coś zostało wywalone, przywróciłam zatem
              • piszezzawody Re: .. 26.07.11, 15:54
                Nie obrazam sie.

Styl pisania, moj - ukryc sie nie da tongue_out No ale my naprawde zadowoleni jestesmy wiec inaczej nie dalo sie tego napisac chyba...
                Pojechalam tylko lekko z tymi zdjeciami, fakt wink chcialam po prostu pokazac ze "od malego do starego" i tyle.
            • afroddytta Re: .. 26.07.11, 15:39
              Moim zdaniem nie ma się co denerwować, często pojawiają się wątki reklamowe i po takich wypowiedziach jak te powyżej nagle kończy się dyskusja a osoba znika (i dobrze), jeśli tym razem jest inaczej (w sensie że nie reklama tylko doświadczenie i porada) to jeszcze lepiej i możemy sobie dalej pisać.
              I w związku z tym mam pytanie, bo ostatnio znalazłam na allegro to i właśnie nie wiem czy to ma sens kupować, ale piszesz, że niewiele się te krzesełka zmieniły. Ja mam dość mało miejsca przy stole (właśnie będziemy wymieniać krzesła na stołki) i obawiam się, że te nogi jednak zajmują dużo miejsca.
              allegro.pl/tripp-trapp-krzeselko-dzieciece-design-lat-60-70-i1736416444.html
              Ale może któraś z Was skorzysta smile
              • sylki Re: .. 26.07.11, 15:43
                Chciałam dla syna kupić jako krzesło do biurka, ale ceny mnie zabiły po prostu, choć wiem że wykorzystałabym je też do stołu w porze obiadowej.
                No kurde drogie one są uncertain
                • piszezzawody Sylki 26.07.11, 16:01
                  No widzisz...jak do biurka to rozumiem ze drogie, ja nie wiem czy dziecku w wieku szkolnym bym kupowala, ale ze my mamy dla maluchow od pierwszych dni/miesiecy zycia to rzeczywiscie jest "przyszlosciowe rozwiazanie". Tym bardziej ze w czystosci latwiejsze w utrzymaniu niz inne krzeselka, nawet te z wyzszych polek, a maluchy potrafia nabrudzic wink
                  A do biurka w tej cenie chyba lepsze rozwiazania znajdziesz, typowo...hmmm...biur(k)owe smile
              • piszezzawody Afroddytta 26.07.11, 15:57
                To jest unikat jakis sprzed lat wink zanim powstala obecna wersja TT. W Skandynawii troche jest takich "perelek" ale w Polsce pewnie totalne zjawisko wink
                • afroddytta A są jakieś podróby? 26.07.11, 16:13
                  W końcu to tylko deski i pomysł, może ktoś robi podobne (no name) i o wiele tańsze? A może są jakieś inne też tak bardzo rozwojowe (nie dzieciowe)?
                  • pomilak1 Re: A są jakieś podróby? 26.07.11, 17:18
                    Fajne ale cena oszałamiająca, niestety. My mamy z Ikeii to plastikowe, synek już w nim nie siedzi, je z nami przy stole, rysuje, lepi z plasteliny itd też u nas przy stole bo tak mu najwygodniejsmile ale to z Ikeii bardzo fajne, też łatwe w czyszczeniu a 10 razy tańsze, oczywiście jak ktoś potrzebuje krzesełka tylko na kilka chwil do karmienia i do ok 2-3 lat smile mój synek takie cyrki odstawiał że krzesełko zdemontowaliśmy smile
                  • piszezzawody Re: A są jakieś podróby? 26.07.11, 18:56
                    Wiesz co... nie wiem. Tu w DK sa inne firmy, ktore po Stokke wprowadzily podobne produkty, ktore jednak nie osiagnely porownywalnych sukcesow.. poszukam jakis zdjec i wkleje, dobra w tym jestem hi hi smile
                    • piszezzawody Na szybko 26.07.11, 19:13
                      Tak na szybko znalazlam dwa inne krzeselka w podobnym stylu.

Jest baby dan:

https://img834.imageshack.us/img834/6217/babydan.jpg

I Leander:

https://img844.imageshack.us/img844/8049/leander.jpg

Baby Dan jest nieco tansze, Leander nieco drozsze... Kolorow maja mniej, ale wyszstkie sa z drewna. Jak cos jeszcze znajde to wrzuce fotki
                • piszezzawody Re: Afroddytta - errata 26.07.11, 19:44
                  To nie moze byc tt... On powstal w 1972roku a to z allegro to wyglada jak jakies stare wydanie hauck alpha

https://img714.imageshack.us/img714/4162/hauck.jpg

zgadza sie ?
                • olus22 Re: Afroddytta 27.07.11, 11:42
                  Witam
                  A możesz mi powiedzieć od kiedy weszły nowe model ponieważ słyszałam, że poduszki nie pasują do starego modelu krzesła
                  • piszezzawody Olus22 27.07.11, 15:52
                    Czesc,
                    wiesz co, syn ma model kupiony w 2006 i tam byl tylko drewniany palak, w TT corki z 2008 jest palak drewniany ale juz wyzsze oparcie w zestawie baby set i nowy kroj poduszek. Nowe pasuja i do nowych i do starych modeli, ale do wysokich oparc tylko nowe poduszki. Teraz dodatkowo palak jest plastikowy i bardziej zabudowany, ale jeszcze nie testowalam.
                    • olus22 Re: Olus22 27.07.11, 18:24
                      Dzięki za odpowiedź.
                      Już kupiłam nowe siedzisko plastikowe.
    • abigail83 Re: Tym razem nie wozkowo, a KRZESELKOWO :) 26.07.11, 17:31
      Design i kolory powalają na kolana, ale...
      www.youtube.com/watch?v=XJF7vD9nFrA
      • piszezzawody Re: Tym razem nie wozkowo, a KRZESELKOWO :) 26.07.11, 18:55
        Ta wywrotka jest juz znana na calym swiecie i jakby facet ktory to sfilmowal bral 10 centow od odslony to juz by byl milionerem wink
        Pomijam ze jest WIELE innych krzeslek w ktorych rozne sztuczki cyrkowe sa mozliwe, na szczescie w tym przypadku problem calkowicie wyeliminowano przez dolaczenie do TT extend gliders - takich plastikowych przedluzaczy na plozy - widac je na wszystkich zdjeciach na ktorych na TT siedza mlodsze dzieci.

Ja przyznam, ze my nie montowalismy nigdy tych przedluzaczy, bo mimo, ze dzieci mamy pomyslowe i bardzo ruchliwe, nigdy nie widzielismy aby jakkolwiek prowokowali wywrotke. Moze to i blad...madry Polak po szkodzie wink
        • mamula_to_ja Re: Tym razem nie wozkowo, a KRZESELKOWO :) 26.07.11, 21:00
          W tym moim płozy były dużo dłuższe.
          To i zaleta-bo nie było wywrotne. Za to miejsca zajmowało straszliwie dużo.
        • abigail83 Re: Tym razem nie wozkowo, a KRZESELKOWO :) 27.07.11, 10:32
          Hmmm. A te extension gliders sa w komplecie z krzeselkiem czy sie je dokupuje? Dziecko na filmie nie wklada jakiejs wielkiej sily w to odepchniecie - czy Twoim dzieciom nie zdarzalo sie takie "zachwianie" jak byly starsze i chcialy po porstu odsunac sie od stolu?
          Przyznam, ze napalilam sie na nie, jak zobaczylam kolory. Szukam krzeselka, jak mala wyrosnie z ikeowskiego i ten purple, mmmm smile Czy dla 15 mies jest w ogole jeszcze sens kupowac ograniczniki? czy starszak korzysta z tej poduszki?
          • piszezzawody Re: Tym razem nie wozkowo, a KRZESELKOWO :) 27.07.11, 15:33
            Czesc,
            Z tego co mi sie wydaje to gliders sa tylko w zestawach z newborn set i baby set, a nie z samym TT ale mozna je pewnie za jakies grosze domowic (i to w kolorze krzeselka wink )
            Stokke zaleca uzywania ich tylko w przypadku dzieci do 1,5-2 lat, kiedy potrzebuja "barierki". Tak jak pisalam, my nie uzywamy i mimo ruchliwych dziec i nigdy nie bylo problemu. Pod plozami sa takie "slizgacze", ktore sprawiaja ze krzeslo i na drewnianej podlodze i na plytkach z powodzeniem odsuwa sie od stolu, z dywanem moga byc klopoty.
            Mi sie wydaje ze facet na You tube wydlubal te slizgacze dla hecy, bo przez 5 lat NIGDY nie widzialam czegos takiego a i ZADNEMU z moich znajomych sie nie przytrafilo.
            Z poduszek korzystalismy do ok 1,5roku. Wtedy zdemontowalismy baby set, bo nasze maluchy same "przechodzily gora" i nie bylo sensu wink
            • abigail83 Re: Tym razem nie wozkowo, a KRZESELKOWO :) 27.07.11, 16:18
              Dzieki za odpowiedzi. Pewnie sie skusze finalnie smile kiedys chorowalam na lozeczko Stokke, to owalne, ale ono ma juz cene totalnie zabojcza smile
              a Ty pokazywalas gdzies w innym watku swoj wozek Stokke? taki fiolet z pasiastym kocykiem. kurcze, jak Stokke mi sie nie podobaja i jak go widze na ulicy to zawsze mam skojarzenie z pchanym krzeslem biurowym wink tak ten Twoj mnie zachwycil. te kobiety i ich slabosc do kolorow
              te gliders, jak mnie poinformowala Pani ze sklepu, sa w zestawie z krzeselkiem
              ogladam ten filmik i tez mi sie zdaje ze cos jest nie tak. to dziecko to zbyt latwo robi.
              • piszezzawody Re: Tym razem nie wozkowo, a KRZESELKOWO :) 27.07.11, 16:57
                Ja tez ogladajac film mam coraz wieksze podejrzenia ze to podpucha...

Lozeczek Sleepi tu w Skandynawii masa, my niestety nie mamy, no ale widac - nie wszystko trzeba miec wink
    • lucyna_1980 Re: Tym razem nie wozkowo, a KRZESELKOWO :) 26.07.11, 18:10
      No to żeby nie było tak różowo to ja zrobię antyreklamę.
      Obejrzyjcie filmik:
      www.youtube.com/watch?v=XJF7vD9nFrA
      Dla grzecznie siedzacego dziecka jest pewnie super, ale dla żywego rozrabiaki raczej nie. A nigdy nie widomo co przydzie do głowy nawet spokojnemu dziecku.
      I właśnie dlatego mam Chicco Polly Magic bo nie da się wywrócić - i to nie jest reklama wink
      • lucyna_1980 Re: Tym razem nie wozkowo, a KRZESELKOWO :) 26.07.11, 18:10
        abigail mnie uprzedziła... big_grin
    • saras-wati Re: Tym razem nie wozkowo, a KRZESELKOWO :) 26.07.11, 19:38
      piękne te krzesełkasmile gdyby moje dzieci spędzały w nich trochę czasu(mam modele wyjątkowo przypodłogowe), to pewnie zastanowiłabym sięwink
    • simimi Re: Tym razem nie wozkowo, a KRZESELKOWO :) 26.07.11, 20:05
      Peg Perego Prima Pappa Diner - moim zdaniem rewelacyjne krzesełko smile Mamy w kolorze żółtym, ceratka w krateczkę. Wszystko można w nim regulować: m.in. wysokość siedziska, kąp pochylenia oparcia, odległość blatu od dziecka.
      • mak-111 Re: Tym razem nie wozkowo, a KRZESELKOWO :) 26.07.11, 20:43
        sa jeszcze takie www.babybest.pl/?206,pl_krzeselko-uniwersalne-babybest-comfortchair-%28kod-k-cc%29
    • mamula_to_ja Re: Tym razem nie wozkowo, a KRZESELKOWO :) 26.07.11, 20:49
      Ja miałam przy starszej Dan Chair.
      I w ogóle tak się cieszyłam się ze będzie mi rosło z dzieckiem..
      I sprzedałam po kilku miesiącach.
      Kloc był straszny-podstawa krzesła zajmowała w naszym mikro mieszkanku pół pokoju.
      Hanka wcale jakoś dużo czasu w nim nie spędzała.
      Bardziej nam przeszkadzał niż się przydał.
      • duraczek Re: Tym razem nie wozkowo, a KRZESELKOWO :) 26.07.11, 21:19
        Simimi -ja tez mam Peg Perego Prima Pappa Diner w kolorze piaskowym smile i chowam w kuchni pod końcówką blatu bo fotelik mam na połowie wysokości - idelanie dla mnie do karmienia gdy siedze w krzesle naprzeciwko smile polecony przez kolezanke i cieszę się że go mam bo złożony jest mały że na wakacje go ta koleżanka brała.. no ale ona ma kombismile
        • patiwiwi Dla wszystkich niezdecydowanych moja opowiesc o TT 09.08.11, 21:27
          Poniewaz jak cześć z Was wie mamy 3 córki. Bliźniaczki 8 letnie i maleństwo. Szukałam krzesełka dla młodszej córki i Pani w sklepie przekonała mnie do TT / trochę się " opierałam" to prawda , bo od zawsze wydawało mi się że krzesełko musi być plastikowe z wieeeelką tacka dla dziecia smile) My mieliśmy tylko ten pałąk z przodu bo tych kołysek jeszcze nie było dla noworodków. Nasze bliźniaczki jak usiadły na krzesełku tak nie chciały oddać ..... I teraz wszystkie dzieciaki mają swoje TT i starsze nawet jak przy stole zajmą inne miejsce to zawsze " ciągną za sobą swojego tripp trappa. Z ciekawostek - też na nim czasami siedzę smile)
    • thea19 Re: Tym razem nie wozkowo, a KRZESELKOWO :) 10.08.11, 10:40
      mam antilopa - proste, funkcjonalne i LATWE W CZYSZCZENIU, cena tez bardzo atrakcyjna
      krzesla za 700zl bym nie kupila
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka