Dodaj do ulubionych

MB Swift - nadaje się jako pierwszy wózek???

08.08.11, 15:17
to już chyba ostatnie moje pytanie do Was Forumki smile
Szukam pierwszwego wózka, rodzę pod koniec października. Zamierzam za jakiś rok nabyć lekką parasolkę, jako wózek drugi, ale do tego czasu chciałabym mieć jeden, fajny i sprawdzony pojazd. Zależy mi na dużych kołach, małej wadze, rozkładanej spacerówce do pozycji leżącej.
Oczywiście mając trochę czasu poszukuję wózka idealnego i namiętnie czytam Wasze forum. Typów "pewniaków" zdążyłam już mieć kilka, zawsze jednak było coś, co powodowało zmianę wyboru.
Ostatecznie mam już dosyć poszukiwań, zaczynam sie powoli wkurzać i niecierpliwić.
Jestem gotowa ulec Waszym opiniom i pomimo tego, ze nie jestem przekonana do trójkołowców, przymierzam się do zakupu Swifta. Problem mam tylko jeden: nie znalazłam go w żadnym sklepie na Śląsku i nie mogę go zobaczyć.
Dlatego zadaję kilka poniższych pytań i z góry gorąco dziękuję za odpowiedzi:
1. jak trójkołowcem pokonuje sie krawężniki? Bo moja wyobrażnia kończy się na podbiciu wózka, oparciu przedniego koła na krawężniku, podniesieniu tylnych, oparciu wózka na przednim kole i... przechylaniu się wózka to na prawo to na lewo zanim postawi się na krawężniku koła tylne sad
2. czy Swift to dobry wózek dla niemowlaka?
Producent zamieścił info, iż gondola jest idealna dla niemowląt. Jak to jednak sprawdza się "w praniu"? Wyczytałam z forum, ze amortyzatory przy lżejszym dziecku działają słabo, a spacerówka ma specyficzny montaż, który niweluje twardość. No a gondola? Zostaje praktycznie bez amortyzacji?
3. Czy zimowe śniegi dla Swifta są rzeczywiście łatwiejsze do pokonywania niż dla czterokołowców?
4. czy któraś z Was wpinała fotelik?
Wyczytałam, ze są adaptery do Maxi Cosi, wiec teoretycznie jest to mozliwe. Ale w żadnym z internetowych sklepów nie znalazłam tego sprzętu w ofercie sad
5. Czy spacerówka rozkłada sie do pozycji leżącej? Bo znalazłam info, że owszem, ale również , ze nie (?!?)
6. Czy podnóżek jest regulowany, tzn czy można go podnieść właśnie do pozycji leżącej?
7. Czy budka od spacerówki ma wentylację? Wiem, ze ma okienko do "podglądu" dla mamy, ale czy również przewiewną siateczkę - info o tym nigdzie nie znalazłam. A jeśli nie, to czy Wasze Dzieciaki nie są zapocone latem? Pytam, bo zdecydowana większość Swiftów jest przecież czarna...
8. no i na koniec pytanie właściewie retoryczne: siedzisko spacerówki nie przekłada się w obie strony do kierunku jazdy, prawda?
Obserwuj wątek
    • lucyna_1980 Re: MB Swift - nadaje się jako pierwszy wózek??? 08.08.11, 16:39
      1.bez problemu pokonasz krawężniki - to kwesta wprawy, zakumasz po trzecim razie wink wózek się nie przewróci
      2. Gondoli nie miałam ale miała ja nasza forumowa marge.s (poszukaj jej wątku tam sa zdjecia jej córki w gondolce od swifta) ale wg. mnie dziecko max 68 cm ma w niej wygodnie (czyli starcza na krótko do jakiś 3-5 miesięcy. No i godola zostaje bez amortyzacji, ale X-landery i inne cuda tez jej nie mają i dzieci jeźdża a ich mamy sobie chwalą wink
      3. Zima przed nami, ale bardziej doświadczone dziewczyny pisały, że daje radę
      4. Adaptery do fotelika na razie niedostepne w PL - musisz sprowadzic z zagranicy
      5. Spacerówka ma prozycje prawie leżąca - idealnie na płasko to nie jest, ale dzieć śpi wygodnie
      6. Podnóżek jest nieregulowany ale umieszczony pod takim katem, że dziecku jest wygodnie
      7. budka jest bez wentylacji, ale dziecko się nie gotuje - ma fajny daszek przeciwsłoneczny
      8. Siedzisko się nie przekłada

Mam dla córki na razie wersję spacerową, ale dla drugiego dziecka na 100% dokupie gondolkę bo to jedyny wózek z 7 jakie mialam, z którego jestem naprawdę zadowolona i który mnie nie zawiódł.

• walker85 Re: MB Swift - nadaje się jako pierwszy wózek??? 08.08.11, 18:48
        Jestem ze Śląska i mam Swifta smile Służę pomocą smile
        Jakby co pisz na gazetowego.
        • julienne Re: MB Swift - nadaje się jako pierwszy wózek??? 08.08.11, 19:03
          muszę przegadać sprawę jeszcze z M, bo on na razie nie wie, że zmieniłam swój typ na trójkołowca smile
          Najpierw nad nim popracuję a jak efekt będzie pozytywny, to dam znać. Pamiętam, ze chcesz swojego sprzedać, więc moze akurat smile
          Pytanie tylko, czy Twoim zdaniem Swift jest dobrym wózkiem dla dzieciaka 0+
          • saras-wati Re: MB Swift - nadaje się jako pierwszy wózek??? 08.08.11, 19:51
            miałam swifta i akurat ja żałowałam, że nie kupiłam go od razuwink choć z fun systemu byłam równie zadowolonasmile teraz swifta rekomendowałam dla maluszka mojej siostry, który urodzi się w grudniuwink

• walker85 Re: MB Swift - nadaje się jako pierwszy wózek??? 08.08.11, 21:24
            Już nie chcę sprzedać. Ale mogę Ci go pokazać smile

Uważam, że Swift nadaje się dla noworodka przy założeniu gondoli rzecz jasna. Mój syn jeździł Mutsy a był to sto razy gorszy wózek od Swifta.
            Popieram Lucynę jeżeli chodzi o odpowiedzi na Twoje pytania. Ten wózek byłby moim ideałem gdyby miał regulowany podnóżek. Komfort jazdy, prostota wykonania, dopracowanie szczegółów, zwrotność, przemyślana konstrukcja to cechy tego wózka, które ciężko znaleźć wszystkie naraz w innym wozie smile
    • mm-g Re: MB Swift - nadaje się jako pierwszy wózek??? 08.08.11, 21:31
      1. Krawężników nie musisz się wogóle obawiac - swift jest bardzo stabilny, pokonuje wszelkie przeszkody z łatwością. Dzięki regulowanej rączce ma świetne podbijanie. Ja nim jeżdzę po lesie, wertepach i kamieniach i super daje radę.
      2. Amortyzacja jest kiepska ale to też zależy kto co lubi. Moja córcia jeździła w gondoli X-landera XA, który też nie ma amortyzacji i najbardziej właśnie lubiła jak ją wytrzęsło. Jak była droga prosta to się darła smile
      3. Co do zimy to się nie wypowiem, bo to będzie nasza pierwsza zima ze swiftem. Napewno trójkołowy swift jest bardziej zwrotny od wózka 4-kołowego (ale to już musiałabyś sama sobie porównac jak się zawraca wózkiem 3 i 4-kołowym) Też się bałam trójkołowca, że wywrotny, niestabilny - ale porządny, dobrze wyważony wózek nie ma prawa się przewracac. A jak będzie super śnieżna zima to i tak zawsze lepiej dają radę sanki smile
      4. Fotelika nie wpinałam więc się nie wypowiem
      5. Rozkłada się na płasko.
      6. Podnóżek nie jest regulowany. Ja kupiłam swifta jak moja córa miała 13 miesięcy, więc nie miałam problemu braku regulacji podnóżka. Ale gdybym przesadzała dzieciątko 4-5 miesięczne to bym zrobiła podnóżek z jakiejś gąbki obszytej materiałem czy czegoś takiego bo pomimo, że podnóżek jest fajnie wyprofilowany to jednak moim zdaniem dla takiego Maluszka przydałoby się coś tam kłaść. Ale to kwestia własnej inwencji twórczej smile
      7. Nie ma wentylacji takiej jak np. BJCM ale mi się jeszcze Młoda nie zapociła a jeździmy całe lato.
      8. Siedzisko się nie przekłada
      Ja podobnie jak Saras, żałuję, że nie kupiłam tego wózka jako pierwszego (ale wtedy nie miałam takiej wiedzy jak teraz smile) Dla mnie ten wózek jest fenomenalny przede wszystkim z uwagi na fakt swojej niskiej wagi i pompowanych kół dających radę w każdym terenie.

PS. A skąd dokładnie jesteś? bo ja też ze Sląska - jak chcesz obejrzec "na żywo" to zapraszam smile
      • walker85 Re: MB Swift - nadaje się jako pierwszy wózek??? 08.08.11, 21:34
        Z jakiego miasta ?

Możesz napisać na @ gazetowego smile

Nigdy nikogo nie widziałam ze Swiftem na Śląsku... Ostatnio kogoś w Ustroniu tym koło Wisły smile
        • pomilak1 Re: MB Swift - nadaje się jako pierwszy wózek??? 08.08.11, 22:07
          Walker ja jestem z Katowic, a Ty? chętnie bym obejrzała Swifta smile w planach dopiero za rok tongue_out

Co do amortyzacji nie wiem jaką ma Swift, obecnie mam xq z gondolą i tam amortyzacja nie powala na kolana, a jeździmy i mała ma się dobrze smile tylne koła niby się "uginają" co świadczy o amortyzacji ale przednie wg mnie nie mają jej w ogóle smile jak nie masz jakiś mega kocich łbów, dziur itp to na bank ci wystarczy taki sztywniejszy wózek smile
          • gaga-sie Re: MB Swift - nadaje się jako pierwszy wózek??? 08.08.11, 22:21
            Ja mam spacerówkę, co do amortyzacji, to wózek jest komfortowy! W moim mieście jest dużo ulic wyłożonych kostką brukową, wózek jeździ miękko i cichutko.
          • walker85 Re: MB Swift - nadaje się jako pierwszy wózek??? 08.08.11, 22:35
            Pomilak ja mieszkam na Bytkowie smile

Pewnie, że możemy się spotkać, ja XQ też bym z chęcią zobaczyła big_grin

• marge.s Re: MB Swift - nadaje się jako pierwszy wózek??? 08.08.11, 22:51
              Ja moge sluzyc tylko fotkami no chyba, ze planujesz wizyte w Dublinie to serdecznie zaoraszam na prezentacje wink poki co jeszcze go mam. Czy nadaje sie jako pierwszy wozek dla Ciebie to dowiesz sie pewnie juz w praktyce smile w moim przypadku raczej nie ale to tylko dlatego, ze ja rodze bardzo duze dzieci i dla mnie okazal sie po prostu za maly sad ale jest genialny i piekny i zaluje tylko, ze nie kupilam od razu urbana.

Jak bys miala jakies pytania to smialo pisz smile
    • julienne do walker i pomilak 09.08.11, 09:58
      jestem z Katowic.
      Moze spotkamy się w trójkę na oglądanie?
      Jestem na L4, więc dopasuję się do Was z terminem bez problemu.
      • walker85 Re: do walker i pomilak 09.08.11, 11:12
        Jestem na wychowawczym więc ja się też dopasuje, najlepiej w tym tygodniu, bo w sobotę jedziemy w góry smile

Proponuje Park Chorzowski smile
        • julienne Re: do walker i pomilak 09.08.11, 13:16
          w takim razie niech decyduje pomilak smile
          • pomilak1 Re: do walker i pomilak 09.08.11, 13:55
            Hehe fajniesmile terminowo jest mi obojętne bo jestem na macierzyńskim smile ale godziny przedpołudniowe bo musiałabym starszaka zaprowadzić do żłobka, chyba że dałybyście radę dojechać do Doliny Trzech Stawów przy os. Paderewskiego. No i XQ mam w wersji gondolowej bo mała ma 3 tygodnie smile
            • julienne Re: do walker i pomilak 09.08.11, 14:27
              dla mnie bez różnicy, dojadę i do parku chorzowskiego i na dolinę.
              Co do dnia, nie ma różnicy - oprócz weekendów.
              No i 24-go oraz 26-go mam wizyty u lekarzy, ale myślę, że to odelgłe terminy i zdążymy się juz spotkać.
              • pomilak1 Re: do walker i pomilak 09.08.11, 14:34
                Nie ukrywam że wolałabym Dolinę ze względu że mam bliżej tongue_out a mała jeszcze dość mała smile weekendy u mnie też odpadają smile 22 mamy usg bioderek ale to popołudniu smile a jutro? starszak jest z babcią, mamy co prawda kontrolę u lekarki ale na 13.15 smile możecie pisać na gazetowego maila żeby tu dziewczynom nie zaśmiecać big_grin
                • julienne napisałam @ 09.08.11, 14:39
                  • pomilak1 Re: napisałam @ 09.08.11, 17:28
                    odpisałam smile
    • calineczka793 Re: MB Swift - nadaje się jako pierwszy wózek??? 09.08.11, 13:49
      Mam Swifta dla Juniora, rozważam zakup gondoli do niego dla październikowego Ssaka. Jednak uważam, że o ile gondola dla niemowlaka jest oki, to już spacerówka Swifta dla 6 m-cznego dziecka nie jest dobrym rozwiązaniem - widać tona fotkach Gosi - tam aż się prosi dla Młodej o podnóżek - ja nie wyobrażam sobie, żebym mogła wozić dziecko 6-9m-czne w wózku bez regulowanego podnóżka - ale to jawink

Wg mnie to dyskwalifikuje Swifta jako spacerówkę dla młodszego dziecka - mam też Elite w której Junior jeździł od 8-9 m-ca bodajże i regulowany podnóżek ułatwił nam życie przy spaniu.

Pozdrawiam!

D.
      • julienne Re: MB Swift - nadaje się jako pierwszy wózek??? 09.08.11, 14:35
        właśnie!
        Dzisiaj siedzę od rana "ne necie" poszukując szczegółów nt Swifta i dokopałam się forumowych zdjęć z maluszkiem 6-7 miesięcznym, który nie wyglądał na najszczęśliwszego w spacerówie.

Dlatego obstawiam BJ City Elite, głównie dzięki Twoim Calineczko wątkom.
        Mam nadzieję, że to juz ostatni typ tongue_out
        Wydaje mi się, że City Elite ma wszystko czego potrzebuję, oprócz obracanego siedziska w obie strony do kierunku jazdy - to jednak przeżyję.
        Teraz jestem na etapie poszukiwania fajnych ofert sprzedaży kompletu z gondolą i adapterami do Maxi Cosi.
        Cena tych ostatnich moim zdaniem wygórowana, bo aż 240 zł, choć patrząc na zagraniczne oferty (nowe) wcale nie zawyżona.
    • froobek Re: MB Swift - nadaje się jako pierwszy wózek??? 09.09.11, 16:09
      To ja się jeszcze podepnę pod ten wątek z paroma pytaniami.

Czy warto brać jakieś akcesoria do Swifta?
      Mam absolutnie genialny śpiwór Teutonii, więc raczej nie potrzebuję, ale może folię przeciwdeszczową? Uniwersalne będą pasowały czy nie bardzo? Jest jakaś osłona przeciwsłoneczna?

Z którego roku jest wersja z okienkiem w budce, czarno-czerwona tapicerka?
      Do którego roku produkowali w NZ?

Co z tą kwestią fotelika i adapterów? Ktoś podpowie, gdzie znaleźć te adaptery i jaki to powinien być fotelik?
      • froobek Foteliki 09.09.11, 16:20
        Hmm, ja te informacje tu rozumiem w taki sposób, że Graco i Maxi-cosi wpinają się bezpośrednio...?
        shop.mountainbuggy.com/accessories/pre-2010/swift
        • froobek Re: Foteliki 09.09.11, 16:21
          A nie, dobra, to własnie sa adaptery smile
          • goganik Re: Foteliki 12.09.11, 11:38
            zależy co komu pasuje mam Swifta i młody jeździł w sapacerówei odkąd skończył miesiąc /jest z kwietnia / teraz ma 4 i jest dość spory podbijanie jak dla mnie super prowadzi się marzenie jedną ręką, sprawdzony las przetestowana plaża, amortyzacja jest rekompensowana w pełni przez to zawieszone na paskach siedzisko i małego kolebie na wybojach uspia od razu więc mu chyba dobrze podnóżek na razie nam nie przeszkadza tzn jego brak.. adaptery do fotelika są osobiście mam i pasują foteliki Maxi cosi city i cabriofix ja mam ten drugi... pewnie koło grudnia stycznia będę się pozbywać i adaptera i fotelika bo mi synek wyrośnie.
      • froobek Re: MB Swift - nadaje się jako pierwszy wózek??? 12.09.11, 22:22
        Hop, hop, czy ktoś mi odpowie? smile
        Saras??? wink
        Normalnie na każdą wzmiankę o Swifcie sypiesz pochwałami, a jak się zada konkretne pytania, to Cię nie ma? smile
        Z fotelikiem już się połapałam, zostają pierwsze dwa pytania smile
        • aga7-77 Re: MB Swift - nadaje się jako pierwszy wózek??? 19.09.11, 20:51
          No to może ja odpowiemsmile
          Ja dokupiłam do swifta oryginalną folię przeciwdeszczową i uważam, że było warto, bo zimą może też służyć jako osłona przed wiatrem - wystarczy założyć folię, odpiąć te zameczki na środku i podwinąć folię do góry, a zostanie tylko po bokach jako właśnie osłona przeciw wiatrowi. Jeszcze tego nie testowałam, ale myślę, że może zimą się przydać. I to tyle moich oryginalnych akcesoriów do swiftasmile
          Materacyki mam od pani Helenki, a jako osłonę przeciwsłoneczną daszek teutonii - rewelacyjny!

Mój swift jest z 2009 roku i jeszcze był produkowany w NZ, późniejsze już chyba w Chinach, ale tu mogę się mylić, może dziewczyny wiedzą lepiej.
          W każdym razie ten mój jest boskismile
          • froobek Re: MB Swift - nadaje się jako pierwszy wózek??? 19.09.11, 20:54
            O dziękuję, jest jakiś ruch w interesie smile

Nie wiem już, czy napisałam, że ten egzemplarz, co do którego pytam o prawdopodobny rok i miejsce produkcji, ma niebiesko-zielone logo.
            • aga7-77 Re: MB Swift - nadaje się jako pierwszy wózek??? 19.09.11, 20:58
              Mój z 2009 roku ma właśnie takie niebiesko-zielone logosmile
              • froobek Re: MB Swift - nadaje się jako pierwszy wózek??? 19.09.11, 21:00
                A podlinkujesz mi taki daszek Teutonii?
                • aga7-77 Re: MB Swift - nadaje się jako pierwszy wózek??? 19.09.11, 21:04
                  Tu jest link do mojej galerii, gdzie są zdjęcia tego daszka na PP Si picasaweb.google.com/114334188667026036273/DaszekTeutoniiNaPPSI?authuser=0&authkey=Gv1sRgCKHHn_u0tM3qcw&feat=directlink
                  Ale wydaje mi się, że daszek w swifcie sprawdza się nawet jeszcze bardziej, niestety zdjęć nie mam. W każdym razie polecam.
                  • froobek Re: MB Swift - nadaje się jako pierwszy wózek??? 19.09.11, 21:08
                    Bardziej mi chodziło, pod jakim hasłem tego szukać do kupienia smile
                    Spróbuję po prostu.
                    • aga7-77 Re: MB Swift - nadaje się jako pierwszy wózek??? 19.09.11, 21:12
                      Ciężko było znaleźć, gdzie można go kupićsmile Ja kupiłam w Bobowózkach, bodajże za 65 zł. Niby nie mają tego daszka w ofercie, ale zadzwoniłam do nich i okazało się, że jednak go mają.
                      • froobek Re: MB Swift - nadaje się jako pierwszy wózek??? 19.09.11, 21:25
                        Bardzo lubię ten sklep smile
                        • aga7-77 Re: MB Swift - nadaje się jako pierwszy wózek??? 19.09.11, 21:38
                          Ja teżsmile
                          • saras-wati Re: MB Swift - nadaje się jako pierwszy wózek??? 19.09.11, 21:53
                            mi daszek sprowadzano w świecie dziecka, ale czekałam 6 tygodni...
        • saras-wati froobek 19.09.11, 21:52
          Nie zauważyłam Twojego pytaniawink

Co do fotelika, to adaptery nie są u nas dostępne(przynajmniej tak było miesiac temu, kiedy o to pytałam).

Nie miałam akcesoriów do swifta,więc nie pomogę Ci w tej kwestiisad Folii nie używam, bo nie lubię strasznie i mam wrażenie, że z małej szklarniowego pomidorka robięwink) Jak pada, to zabieram corsę, hehesmile. Uniwersalna folia pasuje(nawet taką miałam, ale nie używałam), ale ponoć warto zainwestować w oryginalną, bo jest odpinana na zamki i moze stanowić dodatkowo osłonę przeciwwietrznąwink
          Śpiwór miałam od Magdy i uważam, że jest rewelacyjny - pasuje idealniewink Miałam wózek z 2009 roku(z okienkiem w budce), kolor flint(czarno-szary), ale jeśli się nie mylę, to kolory były zawsze trzy i to się nie zmieniło(chyba, że są jakieś limitki). 2009 rok, to ostatni rok produkcji w NZ. Od 2010 MB produkuje wózki w Chinach, zmieniona została budka(jest z daszkiem i inaczej mocowana). Miałam urbana z 2008 roku i on też miał okienko w budce.
          To są jakieś bez okienka?

Mam nadzieję, że będziesz usatysfakcjonowanabig_grin

W ogóle, to muszę się przestać udzielać w wątkach o swifcie, bo wtedy zaczynam żałować, że już nie mam tego wózka...
          • aga7-77 Re: froobek 19.09.11, 21:56
            Ale za to ja mam ten Twój i kocham go miłością bezgranicznąbig_grin
            • saras-wati Re: froobek 19.09.11, 22:00
              no wiem, wiembig_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka