to już chyba ostatnie moje pytanie do Was Forumki

Szukam pierwszwego wózka, rodzę pod koniec października. Zamierzam za jakiś rok nabyć lekką parasolkę, jako wózek drugi, ale do tego czasu chciałabym mieć jeden, fajny i sprawdzony pojazd. Zależy mi na dużych kołach, małej wadze, rozkładanej spacerówce do pozycji leżącej.
Oczywiście mając trochę czasu poszukuję wózka idealnego i namiętnie czytam Wasze forum. Typów "pewniaków" zdążyłam już mieć kilka, zawsze jednak było coś, co powodowało zmianę wyboru.
Ostatecznie mam już dosyć poszukiwań, zaczynam sie powoli wkurzać i niecierpliwić.
Jestem gotowa ulec Waszym opiniom i pomimo tego, ze nie jestem przekonana do trójkołowców, przymierzam się do zakupu Swifta. Problem mam tylko jeden: nie znalazłam go w żadnym sklepie na Śląsku i nie mogę go zobaczyć.
Dlatego zadaję kilka poniższych pytań i z góry gorąco dziękuję za odpowiedzi:
1. jak trójkołowcem pokonuje sie krawężniki? Bo moja wyobrażnia kończy się na podbiciu wózka, oparciu przedniego koła na krawężniku, podniesieniu tylnych, oparciu wózka na przednim kole i... przechylaniu się wózka to na prawo to na lewo zanim postawi się na krawężniku koła tylne

2. czy Swift to dobry wózek dla niemowlaka?
Producent zamieścił info, iż gondola jest idealna dla niemowląt. Jak to jednak sprawdza się "w praniu"? Wyczytałam z forum, ze amortyzatory przy lżejszym dziecku działają słabo, a spacerówka ma specyficzny montaż, który niweluje twardość. No a gondola? Zostaje praktycznie bez amortyzacji?
3. Czy zimowe śniegi dla Swifta są rzeczywiście łatwiejsze do pokonywania niż dla czterokołowców?
4. czy któraś z Was wpinała fotelik?
Wyczytałam, ze są adaptery do Maxi Cosi, wiec teoretycznie jest to mozliwe. Ale w żadnym z internetowych sklepów nie znalazłam tego sprzętu w ofercie

5. Czy spacerówka rozkłada sie do pozycji leżącej? Bo znalazłam info, że owszem, ale również , ze nie (?!?)
6. Czy podnóżek jest regulowany, tzn czy można go podnieść właśnie do pozycji leżącej?
7. Czy budka od spacerówki ma wentylację? Wiem, ze ma okienko do "podglądu" dla mamy, ale czy również przewiewną siateczkę - info o tym nigdzie nie znalazłam. A jeśli nie, to czy Wasze Dzieciaki nie są zapocone latem? Pytam, bo zdecydowana większość Swiftów jest przecież czarna...
8. no i na koniec pytanie właściewie retoryczne: siedzisko spacerówki nie przekłada się w obie strony do kierunku jazdy, prawda?