Dodaj do ulubionych

Może też wiecie - nosidło

28.09.11, 09:21
Dziewczyny,

już od jakiegoś czasu szukam jakiegoś porządnego nosidła dla mojego syna, żebym np. mogła iść z nim do sklepu bez wózka smile
Macie jakieś sprawdzone? Dla prawie roczniaka, 10,5 kg.
Dodam, że miałam Baby Bjorn i jakąś chustę kółkową Bebelulu i syn nie tolerował siedzenia w nich.
A może ma któraś z Was od razu do sprzedania?
Obserwuj wątek
    • lucyna_1980 Re: Może też wiecie - nosidło 28.09.11, 09:31
      Baby Bjorn to wisiadło nie nosidło wink Ale tu lepiej jeśli chodzi o praktykę doradzi Ci saras albo didis. Bo ja tylko teoretykiem jestem bo moja młoda nie tolerowała ani chust ani nosideł..
      Albo zapukaj na forum chustowe..
      • sylki Re: Może też wiecie - nosidło 28.09.11, 09:44
        ech babo, trzeba było mówić wcześniej, to bym ci wsadziła w paczkę z wolmaru czy coś w ten deseń wink
        • didis Re: Może też wiecie - nosidło 28.09.11, 09:45
          Manduca kochana to bardzo dobre nosidłobig_grin. Ja swojej nie sprzedam, ale mogę Ci dwie chusty sprzedaćbig_grin
          • walker85 Re: Może też wiecie - nosidło 28.09.11, 09:53
            No właśnie chusty nie chce. Chciałabym takie coś co się zakłada i już. Już oglądam te mandruce smile
            • walker85 Re: Może też wiecie - nosidło 28.09.11, 09:55
              Bez "r" miało być smile E, nie znam się w końcu
        • walker85 Re: Może też wiecie - nosidło 28.09.11, 09:52
          A masz coś? To ja poczekam na drugą paczkę big_grin
          • sylki Re: Może też wiecie - nosidło 28.09.11, 09:58
            No mam coś, sama dostałam, ja nosidel nie lubię, mój kręgosłup nie lubi wink
            Nie jest to cudo, ale może tobie by podpasował, zwłaszcza, że ja chce go po prostu oddać.
            • saras-wati Re: Może też wiecie - nosidło 28.09.11, 10:02
              sylki, z dobrym nosidłem, jak manduca, to kręgosłup odpoczywasmile
              • sylki Re: Może też wiecie - nosidło 28.09.11, 10:13
                Miałam bardzo dobrą chustę po 2 godzinach spaceru mój kręgosłup mówił nie.
                Aaaa i nie w czasie, tylko po ściągnięciu chusty, umierałam, więc niech sobie będzie nosidło najlepsze, nie kupię, i nie wierze w to że kręgosłup po d.. nie dostaje

Poza tym jako rasowa wózkomaniaczka big_grin chust/nosideł nie uzywam
                • saras-wati Re: Może też wiecie - nosidło 28.09.11, 10:21
                  haha! no ja też wolę zdecydowanie wózek, bo jednak pchać jest lżej niż nosićwink Jednak moje dziecię przez rok było rasową nosidłomaniaczkąwink
          • saras-wati Re: Może też wiecie - nosidło 28.09.11, 10:01
            no ja w temacie nosideł lubowałam się bardzo, ale już młoda za ciężka...

moim skromnym zdaniem, żaden womar, ani tym bardziej wisiadła!!

Bardzo fajne i najładniejsze nosidło, jako miałam, to becosmile najlżej z przetestowanych nosideł nosiło mi się w manduce - miałam polka green i takie jakby ze ścinek - cud! Dodatkowo, jak wrzucałam ją na plecy, to nie czułam ciężaru!

Natomiast dla starszego dziecka(powyżej roku), to miałam też tuli i również fajnie nosiło, a ich Twórczyni_ Ula - odpowie na każde Twoje pytanie i doradzi, jak dobrać nosidłosmile

Jeśli masz jakieś pytania, to pisz na privbig_grin
    • srebrno-listka Re: Może też wiecie - nosidło 28.09.11, 10:05
      Polecam Manducę, jest świetna smile
      • pomilak1 Re: Może też wiecie - nosidło 28.09.11, 10:16
        Też chcę sobie sprawić jakieś fajne nosidło, mam MT ale w kolorach dla chłopca tongue_out no i dużo wiązania z tym jest tongue_out ta manduca bardzo fajna smile
        • didis Re: Może też wiecie - nosidło 28.09.11, 10:21
          Ja w manduce nosiłam Busię - więc nawet 3 latkę się dabig_grin Jeden minus - ja uwielbiam jak coś jest wzorzaste, piękne i krzyczy do mnie - JESTEM dla CIEBIE - manduca jest klasyczna i najwyżej miałknie - JESTEM WYGODNA... Chętnie bym ją sprzedała, gdby wyszedł limitek który mi się podoba, ale cóż, wygrał pragmatyzm....
          • sylvia1k Re: Może też wiecie - nosidło 28.09.11, 13:23
            TULI.... mam - rewelacja. Czasem są w promocji i można taniej kupić. Ciekawsze wg mnie niz manduca... testowałam oba i proponuję też przed zakupem sie przymierzyć do obu. Dla mnie manduca na mnie źle leżała i było mi niewygodnie. Koleżance z kolei lepiej leży manduca
          • tygisek Didis 28.09.11, 20:34
            na "zachustowanych" sa dwa limitki w promocji, nie wiem jakie Ty masz, ale moze akurat Ci sie spodoba? nie jest to zadna nowosc z pewnoscia, no ale jednak limited verszyn wink
    • froobek Re: Może też wiecie - nosidło 28.09.11, 20:57
      Baby Bjorn nie jest nosidłem, tylko wisiadłem, czyli niszczy dziecku kręgosłup, a rodzica przyprawia o jego ból. Szukaj nosidła ergonomicznego. W praktyce poznasz je po tym, że dziecko w nim siedzi - ma bardzo szeroko rozstawione nogi, a ciężar ciała opiera na pośladkach, nie na kroczu - oraz po tym, że w ogóle nie ma możliwości noszenia w nim dziecka przodem do świata.

Przy wadze, którą podajesz, raczej nie wchodzi już w grę noszenie z przodu. Tzn. ja jeszcze dawałam radę, ale już tylko np. do autobusu - a miałam wyćwiczone mięśnie, bo nosiłam od zawsze, więc każdy kilogram przychodził stopniowo - Ty dostaniesz od razu 10,5. Zatem dziecko musisz mieć na plecach.

Chcesz zacząć nosić akurat jesienią - będziesz potrzebować kurtki dla dwojga z przestrzenią na dziecko na plecach. Chyba że chciałabyś spróbować nosić na kurtkę... Z roczniakiem to chyba może być już możliwe. Ja nosiłam na kurtkę dopiero dziecko prawie dwuletnie.

Co do samych nosideł, osobiście mam Mandukę i mogę ją polecić.
      Miałam z nią już parę kryzysów, wydawało mi się, że przestaje być wygodna, że muszę wrócić do chusty, a za każdym razem okazywało się, że to kwestia wyregulowania.
      Obecnie, będąc w 29 tc nadal sporadycznie wkładam do niej 12-kg 2,5-latka.
      Niech to świadczy o jej jakości.
      Nośność ma do 20 kg. To i tak najwięcej na rynku, ale jak ktoś chciałby nosić powyżej 20 kg, to już tylko chusta smile

Oczywiście jest wiele innych ergonomików, z bardziej popularnych Tuli, Bondolino, Marsupi.
      Znajdziesz praktycznie w każdym sklepie pieluchowym lub chustowym.
      • walker85 Re: Może też wiecie - nosidło 28.09.11, 21:08
        Bardzo Ci dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Już patrzę co i jak smile Ta Manduca jest fajna, tylko droga, a ja nie wiem czy synek zechce w ogóle być noszony więc nie zaryzykuję kupienia nowej.
        • froobek Re: Może też wiecie - nosidło 28.09.11, 21:26
          > Manduca
          > jest fajna, tylko droga,

No i niestety prawie każdy ergonomik będzie tyle kosztował. To kwestia i tkanin i jakości zapięć (bezpieczeństwo!) i samego projektu. Zobacz sobie polskie Ono, chyba jest tańsze. MeiTaie też chyba mogą być tańsze i mieszczą się do torebki wink ale tam jest trochę wiązania (oczywiście nie tyle, co w chuście), nie wiem, czy się boisz.

> a ja nie wiem czy synek zechce w ogóle być noszony wi
          > ęc nie zaryzykuję kupienia nowej.

Doskonale rozumiem. Ogólnie myślę, że zaczynając na tyle późno, będziesz musiała najpierw wielokrotnie poćwiczyć po domu, właśnie bez kurtek, bo masz jak w banku, że jak np. będziesz chciała od razu założyć dziecko w kombinezonie na siebie w kurtce, to oboje dostaniecie cholery big_grin Bardzo polecam nosić pod kurtkę (w sklepie zdejmujesz z Was kurtkę i nikomu nie jest gorąco), no ale to kolejny wydatek, więc pewnie nie będziesz chciała smile
          • walker85 Re: Może też wiecie - nosidło 28.09.11, 21:53
            Czy to jest coś takiego?
            allegro.pl/nosidlo-ergonomiczne-ono-natural-wersja-limitowana-i1824634998.html
            Czy możesz mi polecić np. jakiś sklepu, gdzie zobaczę tą kurtkę i nosidełka?
            • froobek Re: Może też wiecie - nosidło 28.09.11, 22:02
              Wiesz co, wygląda podobnie, ale nie jestem pewna.
              Za to tu masz na 100% Ono, o którym myślę:
              nosidla.com.pl/pl,category,133841,ono.html
              Jakie miasto?
              • walker85 Re: Może też wiecie - nosidło 28.09.11, 22:04
                Mieszkam na Śląsku, może być internetowy. Tak, żebym mogła dużo zobaczyć smile
                • froobek Re: Może też wiecie - nosidło 28.09.11, 22:12
                  Akurat na Śląsku nie kojarzę...

Kurtki masz tu:
                  nosidla.com.pl/pl,category,159051,mamajacket,mamaponcho.html
                  Ta jest unikalna przez to, że wełniana, większość kurtek dla dwojga jest mocno sportowa / sztormiakowa. Środkowa mama na zdjęciu pokazuje, jak wygląda dziecko na plecach pod kurtką.

sklep.chusty.com.pl/kurtka-3w1-czarna-p-1696.html
                  Tę mam ja.

sklep.chusty.com.pl/kurtki-felixpera-c-2_68.html
                  sklep.chusty.com.pl/kurtki-mam-c-2_69.html
                  pl.lennylamb.com/nodes/6_kurtki_do_noszenia
                  A same nosidła:
                  www.pieluszkarnia.pl
                  www.ekomaluch.pl
                  www.ekodzieciak.pl
                  www.krainapieluszek.pl

A może tu zdobędziesz najwięcej informacji wraz zmacaniem? smile
                  klubkangura.com.pl/tydzien-bliskosci-2011r-bielsko-cieszyn
                  • froobek Re: Może też wiecie - nosidło 28.09.11, 22:13
                    z macaniem smile
                    kurtek i nosideł
                    • walker85 Re: Może też wiecie - nosidło 28.09.11, 22:22
                      Kurcze, to jest super sprawa dla mnie. Szkoda, że nie wiedziałam o tym wcześniej.
                      Kupię chyba na razie jakieś używane nosidło i zobaczę co synek na to. A potem jak co to kupię taką sportową kurtkę. Ręce mam zawsze wolne, zakupy mogę robić.
                      Tylko mój syn z tych dzieci, które nie lubią być za długo na rękach i dlatego mam obawy przed inwestycją ponad 1000 zł.
                      • froobek Re: Może też wiecie - nosidło 28.09.11, 22:51
                        > Kurcze, to jest super sprawa dla mnie. Szkoda, że nie wiedziałam o tym wcześnie
                        > j.
                        > Ręce mam zawsze wolne, zakupy mogę robić.

Cóż mogę dodać? smile
                        Noszenie kocham.

> Tylko mój syn z tych dzieci, które nie lubią być za długo na rękach

A co to oznacza? Ruchliwy, żywy, pobudzony, musi biegać? Właśnie takiego mam i super mi się wycisza w nosidle. Dzieci w nosidle są jakby "usatysfakcjonowane" ruchem opiekuna, tym, że w nim uczestniczą i już nie muszą tak szaleć na własną rękę. Tylko ja znam w większości dzieci noszone od małego i wierzę, że roczniak może mieć opory...

Idź koniecznie na Tydzień Bliskości lub na jakieś spotkania chustowe - spotkasz ileś mam, każda będzie miała jakieś nosidło, wyrobisz sobie zdanie, może ktoś będzie chciał sprzedać.
                        • didis Re: Może też wiecie - nosidło 28.09.11, 23:46
                          Oj też tak miałam z pierwszym, drugie tak za to nie lubiło chust i noszenia, że już myślałam, że to nie będzie kiedykolwiek możliwe. Manducę polubił dopiero po wypadku. Usypia w niej pięknie i to tyle, więcej nie daje się nosić.
                • saras-wati ono 29.09.11, 06:44
                  będzie za małe wg mniewink oj, szkoda, że dopiero teraz szukaszsad sprzedałam miesięczne tuli za 240pln...

może tuli? ja bardzo lubiłam to nosidło, a Twój mały jest już na tyle duży, że nie potrzebuję wkładek, które ma manduka czy becowink
      • babybjorn_polska Re: Może też wiecie - nosidło 11.10.11, 10:20
        Całego wątku komentował nie będę ponieważ ostateczny wybór tego w czym nosimy dziecko jest rzecz jasna kwestią indywidualną.

Jednak pozwolę sobie odnieść się do nazwania nosidełka BabyBjorn jako "wisiadła", które "niszczy dziecku kręgosłup" itd.

Poniżej kilka faktów:

- w ciągu ostatnich 37 lat ponad 25 milionów dzieci na całym świecie było noszonych w nosidełkach BabyBjorn i NIKOMU nic się z tego powodu nie stało.
        - nie ma ŻADNYCH badań naukowych, ani stwierdzonych przypadków urazów dzieci, które potwierdzałyby tezę, że dziecko w nosidełku BabyBjorn ma "niezdrową pozycję". Jeśli ktoś posiada takie badania to bardzo proszę o informację gdzie można się z nimi zapoznać.
        - nie ma też żadnych badań naukowych ani stwierdzonych przypadków urazów dzieci z powodu noszenia dziecka przodem do świata. Przeciwnie - wielu pediatrów zaleca taką pozycję gdy dziecko trzyma już samodzielnie główkę ponieważ w tym wieku dzieci są ciekawe świata.
        - Nosidełka BabyBjorn otrzymały pozytywne opinie wielu uznanych profesorów medycyny (także polskich). Przykłady: www.scandinavianbaby.pl/Lekarze-o-nosidelkach-BabyBjorn-clinks-pol-50.html
        - Tu z kolei można poczytać opinie rodziców (niezależny portal Opineo), którzy korzystają już z nosidełek BabyBjorn i chwalą sobie wygodę:
        www.opineo.pl/opinie-956106-babybj-rn-comfort.html
        www.opineo.pl/opinie-1721785-baby-bjorn-miracle.html
        - nosidełka BabyBjorn projektowane są wspólnie z pediatrami i zapewniają dziecku odpowiednie wsparcie dla głowy, szyi, kręgosłupa i bioderek. Bezpieczeństwo i zdrowie dziecka jest najważniejszym kryterium branym pod uwagę podczas projektowania nosidełek tej szwedzkiej firmy.

Zainteresowanych zapraszam do zapoznania się odpowiedziami na najczęściej zadawane pytania dotyczące nosidełek BabyBjorn: www.scandinavianbaby.pl/BabyBjorn-Pytania-i-odpowiedzi-clinks-pol-54.html

Serdecznie pozdrawiam!

Piotr (BabyBjorn Polska)
    • ironia-losu11 Re: Może też wiecie - nosidło 29.09.11, 21:14
      Ja polecam Tuli - mam od kilku miesięcy i jestem zachwycona, córcia też je lubi i po prostu widać, że fajnie jej się siedzi w tym nosidełku. I mam nadzieję ponosić młodą do tych "przepisowych" 20 kg czyli jeszcze kilka latek smile
    • arisa0 Re: Może też wiecie - nosidło 30.09.11, 08:43
      Ja miałam nosidło z x-landera x-carier które było super ale z tego co patrze to ono jest dla troszkę mniejszych dzieci, bo do 9 kilo. Także nie pomogę!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka