Dodaj do ulubionych

Pytanie o Emmaljunge

08.06.12, 14:40
Mam pytanie do dziewczyn, które znają sie na Emmach.

Szukam wózka na spacery po lesie z 4 miesieczna córka. W tej chwili używam P&T Vibe i jestem bardzo zadowolona - wozek łatwo sie prowadzi, jest wygodny i radzi sobie w trudnym terenie (głęboki piasek, mocno wystajace korzenie drzew na sciezkach). To co mi przeszkadza to fakt, ze córka siedzi tyłem do mnie. Dlatego pomyślałam, ze na te kilka miesięcy kupię sobie Emme. Żeby portfel na tym nie ucierpiał i mąż sie mocno nie wkurzył chce kupić używana Emme za ok 500pln. Czy za tyle pieniędzy jestem w stanie kupić coś sensownego? Znalazłam takie 2 oferty na tablicy, ale ponieważ nie znam sie na tych wózkach to nie mam pojęcia czy warto kupować. Możecie mi doradzić?

tablica.pl/oferta/bardzo-zadbany-wozek-emmaljunga-spacerowka-i-gondola-gratis-IDkNKf.html#404e66fb;r:2;s:
tablica.pl/oferta/wozek-emmaljunga-smart-duo-gondola-spacerowka-ID18J6f.html#404e66fb;r:2;s:
Znalazłam tez nowy wozek w atrakcyjnej cenie. Czy warto zainwestować trochę wiecej? Zależy mi na tym, żeby przy sprzedaży stracić jak najmniej (albo wcale).

tablica.pl/oferta/wozek-emmaljunga-nitro-city-nowy-czarny-z-rozowymi-wstawkami-polowa-ceny-sklepowej-naprawde-warto-ID1bx9X.html#404e66fb;r:2;s:
Obserwuj wątek
    • a_beatle Re: Pytanie o Emmaljunge 08.06.12, 14:48
      Ja bym bez wahania kupiła Nitro, szkoda, że ma różowe wstawki, bo czekamy na chłopcasmile
      • martuska1982 Re: Pytanie o Emmaljunge 08.06.12, 15:41
        Mnie też sie nitro podoba. smile
        Te koła, szprychy.... Mmmm..... smile

Nie znam się na emmach, jednak obserwujac allegro tablicę i gumtree dość regularnie mogę powiedzieć, ze ten z pierwszego linku jest drogi, bo to jakiś stary model (oceniam po tapicerce) i 450 to dużo. Duo combi zazwyczaj 2w1 kosztują około 800-1000, tak ludzie wystawiają, więc tutaj 600 chyba spoko. Jednak ten trzeci najładniejszy, ale jak się sprawuje to musza ci użytkowniczki powiedzieć. smile
        • ciofana26 Re: Pytanie o Emmaljunge 09.06.12, 11:02
          mam taki jak ten z drugiego twojego linku i jest super wygodny dla dziecka - mozesz spacerówkę wpiąć przodem do siebie bądź do świata wink amortyzacja rewelacja, komfortowe spanie na spacerach - ja polecam i uważam że cena bardzo atrakcyjna wink jedyną wadą tego wózka jest jego waga - jeśli nie będziesz musiała go targać na ramionach to bierz
          • pstrabiedronka Re: Pytanie o Emmaljunge 11.06.12, 10:28
            Nitro - to super wózek, ale jeśli ma byc na spacery typowo po lasach to wcale nie najlepszy - amortyzacji juzn ie ma takiej super jak te na 4 dużych kołach i wahaczach. Zresztą - ogłoszenie juz nieaktualne.

ja mam Emme i się znam tongue_out
            ten z pierwszego linka, czyli ten:
            tablica.pl/oferta/wozek-emmaljunga-smart-duo-gondola-spacerowka-ID18J6f.html#404e66fb;r:2;s:
            wcale drogi nie jest. Jest w dobrym stanie, zadbany, ma wszystko co trzeba - moim zdaniem warto, nie rozumiem czemu ktoś pisał, ze jest "Stary". No - z zeszłego roku to on nie jest, ale bez przesady - ma pewnie ze 3 lata. Jak na Emmaljunge to naprawde mało smile

za to ten drugi to zabytek wink
            tablica.pl/oferta/bardzo-zadbany-wozek-emmaljunga-spacerowka-i-gondola-gratis-IDkNKf.html#404e66fb;r:2;s:
            faktycznie - zadbany i czysty, ale kółka to poprzednia epoka wink to taka jakby guma - nie platik i nie pompowane. Ja bym nie brała.

Ten z linka pierwszego spokojnie dalej odsprzedasz.
            • aamarzena Re: Pytanie o Emmaljunge 11.06.12, 12:20
              Ja też brałabym tego smarta. Cztery duże kółka lepiej sprawdzą się na leśnych dróżkach niż te kółka z nitro (nitro to jest bardziej miejski wózek) i amortyzacja lepsza.
            • martuska1982 Re: Pytanie o Emmaljunge 11.06.12, 13:01
              pstrabiedronka napisała:
              nie rozumiem czemu ktoś pisał, ze jest "Stary". No - z zeszłe
              > go roku to on nie jest, ale bez przesady - ma pewnie ze 3 lata. Jak na Emmaljun
              > ge to naprawde mało smile
              >
              > za to ten drugi to zabytek wink

Ja pisałam, ze staroć, ale o tym drugim, który ty określiłaś mianem zabytku. wink
    • bindella Re: Pytanie o Emmaljunge 11.06.12, 14:48
      Generalnie uwazam ze nie ma lepszych wozkow od Emaljungi. smile
      Do lasu polecam jednak SMART. Zauwaz jednak ze kola przednie nie "skrecaja" sie na boki.
      Dla mnie to jest minusem. Prowadzi sie jednak swietnie, plynnie, stabilie wlasnie po takich drogach jak lesne. Zalezy tez jak czesto w tym lesie bywasz smile
      Nitro jest swietna ( ja ja mam ) Nadaje sie jednak o wiele bardziej do miasta. Krawezniki itp. to pestka. Podbijanie - marzeniem.
    • maria.szymanowska Re: Pytanie o Emmaljunge 11.06.12, 15:31
      Dziękuje wam za opinie. Jeśli Smart Duo nie został jeszcze sprzedany, to w tygodniu mam nadzieje zobaczyć go na żywo.

Powiedzcie mi jeszcze na co zwrocic uwage ogladajac uzywana Emme?

Co do nieskretnych kół to trochę mnie to przeraża, ale nie mogłam znaleźć nic sensownego w teren co ma odwracane siedzisko. Do lasu jezdze codziennie, wiec najwazniejsze zeby wozek dobrze sprawowal sie w trudnym tereniesmile A na wycieczki w inne miejsca mam jeszcze kilka innych wozkówsmile
      • martuska1982 Re: Pytanie o Emmaljunge 11.06.12, 21:52
        Do nieskrętnych kół można się przyzwyczaić. smile
        Wózek na takim zawieszeniu będzie w terenie idealny.

Ja bym zwróciła uwagę na kolory (czy nie wypłowiałe), na ogólny stan tapicerki, na szprychy w kołach, bo takie chromowane lubią rdzewieć i czy nie trzeszczy jadąc z obciążeniem (bo nawet jak normalnie trzeszczy to na pusto może nie być słychać).
        • pstrabiedronka Re: Pytanie o Emmaljunge 11.06.12, 23:16
          jeśli nie chcesz zbyt starego to zwróć uwage na mocowanie gondoli/siedziska.

Starsze modele mocowane były za pomocą takich bolców i metalowego pręta (moja stara tak ma):
          fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1802971,2,16,DSC00352.html
          natomiast młodsze mają taki czarny plastik z boku, to jest tzw system click-clack - wygodniejszy niż stary system.
          • maria.szymanowska Re: Pytanie o Emmaljunge 11.06.12, 23:47
            Zastanawialam sie przez chwile czy Emmaljunga nie ma wózków "rok po roku", ale patrząc na Twoje zdjęcie widzę, ze każda spacerowka Emmy zaprojektowana jest dla dwójkismilesmile
            • pstrabiedronka Re: Pytanie o Emmaljunge 12.06.12, 09:17
              maria.szymanowska napisał:

> Zastanawialam sie przez chwile czy Emmaljunga nie ma wózków "rok po roku", ale
              > patrząc na Twoje zdjęcie widzę, ze każda spacerowka Emmy zaprojektowana jest dl
              > a dwójkismilesmile

wink tak - ten wózek zniesie wszystko wink
              a system rok po roku mają - takie dodatkowe siedzonko:
              www.tosia.pl/sklep/product/p/1425/emmaljunga,toddler,seat.html
              mocuję się na ramę i starsze dziecko siedzi w tym dodatkowym. Wygodne jest ze spacerówką, z godnolę - mocno niestabilny wózek sie robi (bo wysoko siedzi starsze dziecko)
    • cortinka Re: Pytanie o Emmaljunge 11.06.12, 23:42
      Zgadza się, system Click został wprowadzony co najmniej 7 lat temu, tzn. moja pierwsza Emmaljunga kupiona właśnie 7 lat temu miala juz ten nowszy system.
      Teraz mam Emmaljungę City z 2010, już nią nie jeżdzę, ale z ciekawości wyjęłam ją sobie i obejrzałam co jeszcze zmieniono w stosunku do starszego modelu. Własciwie tylko koła (plastikowe szprychy), budkę (ale ta starsza była bardziej praktyczna), folię przeciwdeszczową (zielony pasek odblaskowy) i kosz (teraz cały z materiału). Konstrukcja stelaża, jakość tapicerki (IMO doskonała) pozostała bez zmian.
      Piszę o modelu City Cross, moim zdaniem najlepszym wózkiem Emmaljungi (razem z Big Starem wink
      • basia752 Re: Pytanie o Emmaljunge 12.06.12, 07:49
        Też kupiłam model city cross, tyle że z 2008 r. już się nie mogę doczekać, kiedy do mnie przyjedzie smile
      • dima1312 Re: Pytanie o Emmaljunge 12.06.12, 10:49
        Kasiu ty masz swoją Emmę na sprzedaż ?? pamiętam ze jest w super stanie
    • maria.szymanowska Re: Pytanie o Emmaljunge 12.06.12, 11:41
      Dzisiaj jadę zobaczyć wózek. Znalazłam też na tablicy nowe ogłoszenie:

tablica.pl/oferta/niedrogi-wozek-emmaljunga-classic-sport-ID1ciUX.html#9f2bba6b;r:;s:
      To chyba też jest Smart Duo Combi i kolorystycznie bardziej mi odpowiada niż tamten granatowy.
      • maria.szymanowska Re: Pytanie o Emmaljunge 12.06.12, 14:57
        I jeszcze taką znalazłam, to jest Classic Sport za 900pln. Na zdjęciach wygląda na super zadbany. allegro.pl/wozek-emmaljunga-classic-sport-i2400564102.html
        • justyna2262 Re: Pytanie o Emmaljunge 12.06.12, 15:06
          Ta z tą kratką, za 900zł jest raczej dosyć stara, napewno sprzed 2007r, nie kjarzę tej kolorystyki za bardzo, ta z granatowa będzie gdzieś z 2008, a ta z tym jasno-niebieskim 2007 z tego co kojarzę.
        • pomilak1 Re: Pytanie o Emmaljunge 12.06.12, 15:09
          ja na emmach się nie znam ale wizualnie mi się bardziej podoba ten drugi (beżowy)
          • justyna2262 Re: Pytanie o Emmaljunge 12.06.12, 15:58
            Ten beżowy to jest model 2005r, moim zdaniem 900zł to zdecydowanie za dużo jak za 7-letni wózek.

www.produkte24.com/cy/emmaljunga-kinderwagen-2358/wagenmodelle-2005-12056.html
            Jak się otworzy katalog, to na samym dole w lewym rogu są materiały i tam właśnie jest ta krateczka.

Wózek może owszem i ładny, ale ja bym się zdecydowanie o cenę targowała, bo jak dobrze poszukasz to i Smarta z 2010 -2011 kupisz w tej cenie.
            • dima1312 Re: Pytanie o Emmaljunge 12.06.12, 18:11
              Mario napisz do Cortinki wiem że ona chce sprzedać swoją Emmę
              • olus22 Re: Pytanie o Emmaljunge 12.06.12, 18:23
                Ten z krateczką to jest kolor keningston był w 2007 roku ale póżniej też chyba był jeszcze ten kolor
    • justyna2262 Re: Pytanie o Emmaljunge 12.06.12, 18:33
      Nie, to ne jest kensington , on ma brązową kratkę. Kensington to jest taki strollersandprams.com/strollers/image/669/stroller.jpg

zdecydowanie inna kratka.
      • cortinka Re: Pytanie o Emmaljunge 12.06.12, 20:03
        Kensington to jest taka oliwka z malinową lamowką. Do tego krateczka.
        Wiem, bo moja pierwsza Emamljunga była taka. Obecnie wozi czwarte dziecko smile
    • maria.szymanowska Re: Pytanie o Emmaljunge 12.06.12, 21:43
      Oglądałam dzisiaj Emme granatową:
      tablica.pl/oferta/wozek-emmaljunga-smart-duo-gondola-spacerowka-ID18J6f.html#f10f498b;r:;s:
      Tapicerka troche pozaciagana. Widać, że nie była wyprana (co mnie troche wkurzyło, bo chcialabym wiedziec przed zakupem wozka, czy są na tapicerce jakieś plamy, które po praniu nie zejdą). Wózek ładnie jezdzi i byłam bardzo zdziwiona tym, ze te wozki naprawde "płyną" pomimo 16kg wagi. To co wózek zdyskwalifikowało to jakiś mega skomplikowany sposób opuszczania podnózka. Właścicele sami nie bardzo wiedzieli, jak podnózek się opuszcza, bo rzadko korzystali ze spacerówki. Podnózek udalo się opuścić poruszając takimi dwoma metalowymi blaszkami przy podnozku - mega skomplikowane, probowalam z 2 minuty zanim sie udalosad

Mam nadzieje, ze nastepny egzeplarz bedzie lepszysmile
    • justyna2262 Re: Pytanie o Emmaljunge 12.06.12, 22:28
      Nie wiem czy cię zmartwię, ale wszystkie podnóżki opuszczają się tak samo. Czyli wg mnie właśnie beznadziejnie, miałam i używanne smarta i edge, a teraz now city cross i też sama mam problem. Chociaż jak się to robi z instrukcją to wychodzi smile

Z tego co widzę tylko ta najstarsza, beżowa z tą kratką ma chyba ciut inną regulację podnóżka, bo na zdjęciach widzę taki drut.
      • pstrabiedronka Re: Pytanie o Emmaljunge 13.06.12, 01:21
        no co Wy?
        w mojej podnóżek reguluję jednym ruchem, w życiu bym nei wpadła że może być z tym jakiś problem smile

nie wiem z którego roku jest ten Classic Sport, ale on może byc więcej wart niż nowszy Smart.
        Classić Sport to sama spacerówka, bez gondolki typowej - jest tylko gondolka wstawiana w spacerówkę. Ale spacerówka jest jak w modelach Edge. Tzn stelaż ma amortyzację, budka jest głęboka i daleko naciągana (do pałąka).
        W zestawie jest torba pod kolor - w Smartach zazwyczaj tego nie ma.

moim zdaniem wcale nie tak drogo.
    • edysia1986 Re: Pytanie o Emmaljunge 15.06.12, 23:36
      Dziewczyny wybaczcie, że w tym wątku, ale może się komuś przydać smile

Sprzedaję Emmaljunge Mondial Duo Combi (gondola plus spacerówka) w kolorze Creme Leatherette, po synku. Stan idealny. Warszawa.

do tego:
      - torba Emmaljunga Exclusive (z przewijakiem)
      - śpiwór zimowy
      - śpiwór wiosenno - jesienny
      - oryginalna parasolka

Ja byłam z niego bardzo zadowolona smile
      W razie czego proszę pisać: edysia.181@wp.pl
      • edysia1986 Re: Pytanie o Emmaljunge 20.06.12, 22:05
        Proszę już nie pisać - wózek sprzedany smile
    • maria.szymanowska No i kupiłam:) 20.06.12, 23:22
      Kupiłam City Crossa od Cortinkismile Będę go miała w poniedziałek i teraz mam dylemat, bo chciałabym nad morze zabrać nowy nabytek, ale jadę z dwójką dzieci więc pewnie wezmę Vibe'a a Emma poczeka 2 tygodnie w garażu. Drugi dylemat, to reakcja małżonka, który nic o nowym zakupie nie wie, a w garażu stoją już 4 wózki big_grinbig_grinbig_grin
      • martuska1982 Re: No i kupiłam:) 21.06.12, 00:13
        maria.szymanowska napisał:

> Kupiłam City Crossa od Cortinkismile Będę go miała w poniedziałek i teraz mam dyle
        > mat, bo chciałabym nad morze zabrać nowy nabytek, ale jadę z dwójką dzieci więc
        > pewnie wezmę Vibe'a a Emma poczeka 2 tygodnie w garażu. Drugi dylemat, to reak
        > cja małżonka, który nic o nowym zakupie nie wie, a w garażu stoją już 4 wózki :
        > Dbig_grinbig_grin
        No to hardcore big_grin
        • malenstwo2010 Re: No i kupiłam:) 21.06.12, 13:03
          Mój mąż też nigdy nie wie jak zamawiam nowy wózek, jak jest już w domu to dopiero go informuję że kupiłam (jak sam pierwszy zapyta), jak zadaje więcej pytań to odpowiadam, ale sama pierwsza przed szereg nie wychodzę smile
          • basia752 Re: No i kupiłam:) 21.06.12, 13:10
            Mój tez nie wie, jaki dokładnie kupiłam, coś marudzili z teściową o 3kołowym, ale stwierdziłam, że to ja głównie będę jeździć tym wózkiem i kupuję taki jaki mi się podoba, jutro moja emma city cross ma dotrzeć

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka