czekoladowy_amok 19.11.12, 14:46 co sądzicie o modelu dla bliźniaków Vector Duo? w jakiej pozycji najwygodniej jest trzymać foteliki? na przeciwko siebie jest okej, czy jednak troszkę ciasno? oglądam zdjęcia w internecie i nie mogę się zdecydować Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asterixa Re: Vector DUO opinie 20.11.12, 11:57 wiesz co, według mnie to najfajniej również dla dzieci będzie jak będą siedziały przodem do siebie Odpowiedz Link
afroddytta Re: Vector DUO opinie 20.11.12, 12:16 Ja wożę nie bliźniaki ale rodzeństwo (teraz już syna 2 i 3) wózkiem podwójnym też z odwracanymi siedzonkami i praktycznie zawsze mam siedzonka ustawione buziami do siebie, czasami jak chcę młodego uśpić to na przedzie go odwracam do przodu, ale wtedy ja w ogóle go nie widzę. Ogólnie nie lubię opcji foteliki jeden za drugim w jedną stronę, bo wtedy jedno z dzieci jakby pokrzywdzone, bo musi budę oglądać i dzieciaki też nie mogą być ze sobą, więc moje się buntują. Teraz mam też wózki obok siebie i np. w Bugaboo Donkey jest ok bo jak siedziska obok siebie i daszki złożone to widzą siebie i zadowoleni, ale już w podwójnym Easywalkerze jest ścianka między siedziskami i bardzo się denerwują, że nie ma okna. Koniecznie bym sprawdziła jak z tym miejscem na nogi, żeby nie było potem, ze roczne dzieci się nie będą mieścić, a przynajmniej ja nie lubię jak dziecko śpi na płaskim a nogi zwisają pod kątem prostym (co innego pod skosem czy w kubełku). Odpowiedz Link
joannkka Re: Vector DUO opinie 20.11.12, 13:50 Nie wiem czy jazda "tyłem" jest najlepszym rozwiązaniem. Odpowiedz Link
afroddytta Re: Vector DUO opinie 20.11.12, 14:28 A co rozumiesz przez jazdę tyłem? że tyłem do kierunku jazdy, buzią do mamy? Ja akurat tę opcję stosuje tylko w wózku podwójnym, wszystkie wózki pojedyncze mam z siedziskami wyłącznie przodem do kierunku jazdy i dla mnie ok, ale generalnie myślę, ze krzywda dziecku się nie dzieje, spójrz na forum jest mnóstwo wątków i wpisów o wózkach z odwracanymi siedziskami np. popularne Baugaboo, Joolz, ale też tańsze i lubiane Jedo fyn, Tako jumper, x-landery xv, BJ City versa i wiele innych, często wybierane właśnie ze względu na możliwość obrócenia siedziska. W Donkeyu którym właśnie jeżdzę jest moim zdaniem ogromny minus tzn. aby dziecko położyć (ja lubię jak dziecko śpi je max kłaść, nie lubię jak dziecko śpi na siedząco) siedzonka muszą być zwrócone do prowadzącego, dla mnie to minus, bo wolę aby dzieci nie widziały mnie jak się niechcący przebudzą, ale nie sądzę aby to miało jakikolwiek negatywny wpływ na dziecko. Przecież w gondolce dziecko przez 4-8 mies. jeżdzi tyłem i akurat tutaj nie wyobrażam sobie jeżdzić z gondolką zamocowaną odwrotnie (a czasami się da). Odpowiedz Link
asterixa Re: Vector DUO opinie 21.11.12, 13:58 no tak, zgadzam się z tobą, gondolki przodem do siebie też sobie nie wyobrażam. no własnie tez mi się tak wydaje, że jak dzieci siedzą jedno za drugim to wtedy jedno jest poszkodowane, bo ogląda budę ciągle i tyle a drugie sobie wszystko w tym czasie może poobczajać więc jak są skierowane buziami do siebie, to mi się wydaje, że to jakoś lepiej Odpowiedz Link
hyntu Re: Vector DUO opinie 22.11.12, 16:21 Heheh no raczej się nie pogniewają, chociaż swoją drogą może takie ułożenie fotelików jest nawet bezpieczniejsze, masz ciągłą kontrolę nad dzieckiem. Odpowiedz Link
mikole Re: Vector DUO opinie 26.11.12, 13:04 asterixa napisała: > wiesz co, według mnie to najfajniej również dla dzieci będzie jak będą siedział > y przodem do siebie Też mi się tak wydaje, chociaż najlepszą byłaby chyba opcja obok siebie. Odpowiedz Link
lierkaa Re: Vector DUO opinie 28.11.12, 15:22 asterixa napisała: > wiesz co, według mnie to najfajniej również dla dzieci będzie jak będą siedział > y przodem do siebie Pewnie samym dzieciom specjalnie na tym nie zależy, ale łatwiej wtedy mieć nad nimi kontrolę - jak siedzą jedno za drugim to z reguły to sprzodu ciężko mieć cały czas na oku. Odpowiedz Link
eneasz456 Re: Vector DUO opinie 26.11.12, 20:42 kwestia tego jak Tobie będzie wygodniej i myślę, że dla maluchów nie będzie to wielka różnica Odpowiedz Link
afroddytta Re: Vector DUO opinie 26.11.12, 21:12 Nie wiem czy zdecydowałaś się już na ten wózek, bo moim zdaniem odwracanie siedzisk to kwestia drugorzędna, ważniejsze zdecydowanie jest komfort użytkowania tego wózka. Nie widziałam go na żywo, ale na podstawie zdjęć jestem pewna, że sama bym tego wózka nie kupiła (użytkowałam 3 wózki podwójne) gł. ze względu na małe kółka (wątpię aby dały duży komfort jazdy po polskich chodnikach szczególnie z podwójnym obciążeniem, o jeżdzie w terenie to nawet nie myślę), dziwna konstrukcja wózka (jakby pojedynczy z dwoma siedziskami, nie wiem jak z wyważeniem, stabilnością), co w sumie daje niezbyt dużo miejsca dla dzieci. Wózek kosztuje nie mało, więc tym bardziej zastanowiłabym się przed zakupem. Odpowiedz Link