Dodaj do ulubionych

BJCM 4-kołowy zimą

29.01.13, 11:26
Czy BJCM 4-kołowy da radę pojechać po śniegu? Lub takiej brei, jaką mamy teraz.
Właśnie wróciłam ze spaceru cameleonem i przeklinam ten śnieg jak tylko mogę.

Wiem, wiem, że są koła zimowe do cama, które mam. Założyłam je dosłownie dwa razy i efekt tego jest taki, że coś zrobiło mi sie w nadgarstkisad (jakiś stan zapalny w obrębie stawów). Jestem drobna i chuda, a tu wózek na zimówkach nie jest skrętny wiec każdy zakręt itp musiałam go dźwignąć - i mam to co mam.
Koła zimowe poszły w kąt i więcej już ich chyba nie założę.

Będę wdzięczna za Wasze opinie, bo mocno rozważam zakup tego wózka.
Aaaa i jeszcze, czy starczy on do końca wózkowania?
Obserwuj wątek
    • nicolcia9 Re: BJCM 4-kołowy zimą 29.01.13, 11:34
      BJ mini starczy spokojnie do końca wózkowania, ale czy 4-kołowy da radę po śniegu to nie wiem, właśnie wróciłam ze spaceru naszym mini GT i po (nieodśnieżonej) brei która jest na chodnikach ciężko mi się go pchało, nawet bardzo, grzązł mi przednim kołem, niestety, natomiast po świeżo opadniętym większym śniegu jedzie znakomicie smile Raczej więcej wózków będzie miało problem z taką większą ilością brei na chodnikach.
      • djulliet Re: BJCM 4-kołowy zimą 29.01.13, 11:50
        Mnie też się ciężko jeździło Swiftem po takiej zmrożonej brei, tylko akurat on się podbija super no i ma skrętne przednie koło, mam wrażenie że trójkołowcem łatwiej się jeździ w takich warunkach. Akrat BJ CM są ciężko podbijalne, ze względu na brak łamanej rączki, nie wiem czy to dobry wybór jeśli z Cameleonem musiałaś się siłować
        • saras-wati Re: BJCM 4-kołowy zimą 29.01.13, 13:45
          cameleona zdecydowanie lepiej się pcha niż zwykłe mini! jak już mini, to lepiej gt!
          • sarna3 Re: BJCM 4-kołowy zimą 29.01.13, 15:39
            saras-wati napisała:

> cameleona zdecydowanie lepiej się pcha niż zwykłe mini! jak już mini, to lepiej
            > gt!

Serio, po śniegu z małymi kolami na przodzie? Hmmm, mnie cama po takiej brei pcha się fatalnie. Nie mówię tu o odśnieżonych chodnikach, bo normalnie cam płyniesmile
            GT jest 3-kołowy więc odpadasad
            • agnes_nyc Re: BJCM 4-kołowy zimą 29.01.13, 16:09
              ja jezdzilam trojkolowym mini cala zime jako jedyny wozek i dawalam rade z 1,5 - 2 letnia Julka

wiec ja uwazam ze to zalezy od osoby co oczekuje od wozka to nie sa wozki na wielkich pompowanych kolach jak emma bo te pewnie by plynely smile ale lepsze na taka pogode niz cameleon
              • saras-wati Re: BJCM 4-kołowy zimą 29.01.13, 16:16
                agnes_nyc napisała:

> ja jezdzilam trojkolowym mini cala zime jako jedyny wozek i dawalam rade z 1,5
                > - 2 letnia Julka
                >
                > wiec ja uwazam ze to zalezy od osoby co oczekuje od wozka to nie sa wozki na wi
                > elkich pompowanych kolach jak emma bo te pewnie by plynely smile ale lepsze na ta
                > ka pogode niz cameleon

ja jeździłam pół zimy z rocznym dzieckiem właśnie bjcm3 i z wielką ulgą zamieniłam na swiftawink w sumie racja, może akurat jej będzie wygodniej? mi nie było z tym wózkiem najlepiej...
            • saras-wati Re: BJCM 4-kołowy zimą 29.01.13, 16:14
              sarna3 napisała:

> saras-wati napisała:
              >
              > > cameleona zdecydowanie lepiej się pcha niż zwykłe mini! jak już mini, to
              > lepiej
              > > gt!
              >
              > Serio, po śniegu z małymi kolami na przodzie? Hmmm, mnie cama po takiej brei pc
              > ha się fatalnie. Nie mówię tu o odśnieżonych chodnikach, bo normalnie cam płyni
              > esmile
              > GT jest 3-kołowy więc odpadasad

sarna, to był skrót myślowywink cama pcha się(nie w brei) zdecydowanie lepiej niż zwykłe mini; w brei zwykłe mini nie pcha się lekko, więc w sumie zamienisz wózek, który w brei pcha się tak samo, a w bardziej sprzyjających warunkach gorzej...
              • sarna3 Re: BJCM 4-kołowy zimą 30.01.13, 13:07
                A czy są jakieś znaczące różnice pomiędzy GT a BJCM4? - oczywiście oprócz kół.
                Czy oba wózki mają takie same siedziska?
                • saras-wati Re: BJCM 4-kołowy zimą 30.01.13, 14:30
                  sarna3 napisała:

> A czy są jakieś znaczące różnice pomiędzy GT a BJCM4? - oczywiście oprócz kół.
                  > Czy oba wózki mają takie same siedziska?

Powiem Ci moje subiektywne odczucia. Gt lepiej/ lżej się prowadzi - albo jest inaczej wyważony, albo po roku mam więcej siły, bo z większym dzieckiem zdecydowanie lepiej mi się gt jechało niż zwykłymi mini. Gt ma łamaną rączkę, dzięki temu zapewne dużo lepiej podbija. Siedziska ponoć się różnią, ale minimalnie. Gt ma fajny, ręczny hamulecsmile

Natomiast gt ma dużą wadę - buda jest nisko osadzona i złożona zajmuje sporo siedziska wisząc dziecku na głowie...Pół biedy póki to tylko materiał, ale wysoki 2,5 latek musiałby głowę opierać na tym druciku/pałąku wewnątrz budki...Jeśli masz młodsze dziecko, to ten problem nie będzie Cię dotyczył.
                  • sarna3 Re: BJCM 4-kołowy zimą 30.01.13, 14:51
                    Saras-wati, dzięki za wyczerpującą opinie. Ciut mnie podleczyłaś z 4-kołowca.
                    I dodatkowo ta budka opadająca na dziecko.
                    Synek na razie jest mały (9 miesięcy), chciałabym kupić wózek, który wystarczy do końca wózkowania.
                    Uparłam się na 4-kołowca, bo mam już Zappa Xtra i te 3 koła jakoś mnie nie przekonują (zdarzyło się kilka razy, że wózek tracił równowagę).
                    No, ale może nie powinnam wzorować się tylko na Zappie i wszystkim 3-kołowcom mówić nie.
                    BJCM jest fajny. Podoba mi sie w nim to, że w całości się składa i mogę zapakować go od razu do bagażnika (czego z camem i zappem nie da rady tak zrobićsad).
                    Być może sprzedam zappa, bo rączki do prowadzenia są dla mnie ciut nisko.

Wcześniej rozważałam zakup Versy, ale nie wiem czy jest sens kupować drugi kubełek. Dodatkowo Versa ma mniejsze siedzisko niz BJCM a na duzym siedzisku najbardziej mi zależy.

Muszę podjechać gdzieś i zobaczyc, poprowadzić i przymierzyć Małego - wtedy podejmę decyzje.
                    • saras-wati Re: BJCM 4-kołowy zimą 30.01.13, 15:07
                      Nie miałam zappa, ale miałam kilka wózków trójkołowych(swift, bjcm3, bjcmgt, urban, yezz, nipper) i każdy z nich był dobrze wyważony, jeździło się nimi przedniosmile Naprawdę nie upierałabym się przy 4 kołach, ale może faktycznie warto zobaczyć i porównać?

Powiem Ci, że ja mam wiele zastrzeżeń do bj, ale to całkiem spoko wózki za rozsądną cenę! Jednak mając tak małe dziecko nie wymieniłabym Cameleona na żaden z nich! Wg mnie śmiało możesz bjcm4 zastąpić zappa! Jak Ci się nie spodoba, to sprzedasz i będziesz szukać dalejsmile
                      • sarna3 Re: BJCM 4-kołowy zimą 30.01.13, 15:24
                        Cameleona chce zostawić i to jest i będzie wózek główny.
                        Potrzebuję wózka do auta, który szybko się składa, jest niewielkich gabarytów i w jednej części po złożeniu.
                        Obecnie w aucie stelaż od cameleona jeździ w bagażniku a siedzisko jako pasażer na przodziewink
                        • saras-wati Re: BJCM 4-kołowy zimą 30.01.13, 15:50
                          Widzisz, ja źle Cię zrozumiałamuncertain Jako dodatkowy, to wg mnie bardzo dobre rozwiązaniewink
                          One też świetnie się sprawdzają, jako wózki wakacyjne, kiedy brakuje przestrzeni w bagażniku, bo wchodzą na płasko pod bagaże.
                          • sarna3 Re: BJCM 4-kołowy zimą 30.01.13, 16:06
                            Cama kocham miłością wielką - zbyt dużo zainwestowałam w niego (kolorowe budki, materacyki), by się z nim rozstawać. I co ważniejsze Młody też go lubi i jest mu tam wygodnie (choć jak miał 6 m-cy to siedział w nim krzywo i wrzeszczał na całe gardło).

Czyli znów zaprzątam sobie głowę BJCM4big_grin

Jeszcze raz dziękuję za rady.
                            • saras-wati Re: BJCM 4-kołowy zimą 30.01.13, 16:25
                              haha, nosmile przynajmniej, jak go kupisz ze świadomością, że nie jest to wózek idealny, ma pewne wady, to nie będziesz zawiedziona, ba może się nawet okazać, ze będziesz zaskoczona na pluswink

jak moja mała miała około roku, to na zakupy lubiłam parasolkismile
                              • sarna3 Re: BJCM 4-kołowy zimą 30.01.13, 16:35
                                A oprócz tego, że mini ciężej się prowadzi niż GT, nie ma łamanej rączki przez co gorzej się podbija - jakie ma jeszcze wady?
                                Wiem, że każda z nas zwraca uwagę na co innego, ale chciałabym wiedzieć jak najwięcej o tym wózku zanim się na niego zdecyduję.

Napisz proszę jak najwięcej plusów i minusów tego wózka.
                                • saras-wati Re: BJCM 4-kołowy zimą 30.01.13, 16:48
                                  dla mnie to były największe wady, wszystko inne mi odpowiadało albo były to szczegóły, których teraz już nie pamiętam...
                                  jedno jest pewne bardzo mnie musiał ten wózek denerwować, bo sprzedałam go kilka razy, ale musiałam go też bardzo lubić, skoro do niego tyle razy wracałam(wstyd się przyznać ilewink)!
                                  tu, na forumjest bardzo dużo opinii na temat tego wózka, jak masz czas i ochotę, to możesz spróbować przebrnąć przez ogrom postów, jakie zostały napisane na jego tematsmile
                                  • sarna3 Re: BJCM 4-kołowy zimą 30.01.13, 16:59
                                    to szykuje mi się niezła lektura na dzisiejszy wieczórwink

Jeszcze raz dzięki!!!!
                                    • sarna3 Kupiłam BJCM GT 20.02.13, 09:44
                                      Kupiłam BJCM GT, dojechał w zeszłym tygodniu a wczoraj odbył się pierwszy spacer, bo ciut nas zasypało (a z camem na taki śnieg już więcej nie wyjdę). I wrażenia BOSKIE big_grin
                                      Po śniegu prowadzi się leciutko, dla mnie również lekko się podbija. Młodemu też chyba było wygodnie, bo szybko zasnął (pierwszy raz jechał przodem do światawink) Jestem mega zadowolona z zakupu i ciut żałuje, że tak późno się na niego zdecydowałam.
                                      • tygisek Re: Kupiłam BJCM GT 20.02.13, 19:30
                                        e, wcale nie pozno, przeciez Twoj synek ma dopiero 10 msc (tak wynika z suwaczkasmile) to moim zdaniem w sam raz wiek na przesadzenie malucha i przodem do swiata i do GT, wczesniej pewnie by w nim "zginal", wozek na dlugo Wam starczy, wiec jeszcze spokojnie zdazysz nim sie nacieszyc smile
                                        • sarna3 Re: Kupiłam BJCM GT 20.02.13, 19:51
                                          tygisek napisała:

> e, wcale nie pozno, przeciez Twoj synek ma dopiero 10 msc (tak wynika z suwaczk
                                          > asmile) to moim zdaniem w sam raz wiek na przesadzenie malucha i przodem do swiata
                                          > i do GT, wczesniej pewnie by w nim "zginal", wozek na dlugo Wam starczy, wiec
                                          > jeszcze spokojnie zdazysz nim sie nacieszyc smile

Tak, Maluch ma 10 m-cy. A z tym późno chodziło mi o to, że mogłam zdecydować się na niego na początku zimy, bym to właśnie nim pokonywała zaśnieżone chodniki. Dwa razy pojechałam po śniegu cameleonem na zimowych nieskrętnych kołach i mam za swoje - przeciążenie nadgarstków, silny stan zapalny i zagrożenie operacji (pewnie cam nie jest jedynym winnym tego stanu).
                                          Teraz mam porównanie i na śniegu GT wymiatasmile
                                      • agusia041 Re: Kupiłam BJCM GT 20.02.13, 19:40
                                        absulutnie nie masz czego żałować, moim zdaniem GT jest odpowiedni dla dzieci właśnie około roku. Ja kupiłam dla 5 miesięcznego synka i to było stanowczo za wcześnie, w tym czasie wózek nie do końca się sprawdził.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka