Dodaj do ulubionych

Proszę doradźcie rowerek :)

06.03.13, 17:50
Mam dwulatka i czas najwyższy na rowerek. Na razie chcę kupić trójkołowy a potem biegowy.
Jaki polecacie rowerek trójkołowy? Bo ja nie wiem kompletnie co wybrać sad
Obserwuj wątek
    • emma301 Re: Proszę doradźcie rowerek :) 06.03.13, 18:01
      Mój 2,5 latek ma 3 rowerki, ale naczęściej jeździ na tym:
      https://sklep.rowerki.com.pl/img/p/65-278-thickbox.jpg

ma napęd łańcuchowy, pedały umieszczone pod siedzeniem (a nie na przednim kole), dobrze się nim manewruje
      • afroddytta Re: Proszę doradźcie rowerek :) 06.03.13, 19:03
        Też kupiliśmy ten za radą forum zakupowego i jakoś hitem u nas nie był tzn. kupiliśmy chyba dla 2 latka i on nie miał siły na nim jeżdzić, (za to leniwy 5latek wreszcie zakumał co to znaczy pedałować wink) W kolejnym sezonie jako 3 latek już jeżdził, ale bez szału, szczególnie jak potem pożyczyliśmy normalny mały rower z bocznymi kółkami to na tamtym dawał radę i miał więcej frajdy. W tym roku kolejny syn będzie miał ponad 2lata latem więc może on więcej skorzysta, zobaczymy.
        U nas póki co największym hitem jest motorek biegowy BIG, mój 6latek tak nie może się z nim rozstać, że już na kolanach jeżdzi. Ja kupiłam używany, teraz jeżdzi aktywnie drugi syn, tego lata pewnie z trzecim będą wojny. Jak motor wzieliśmy na wakacje to dzieciaki się ustawiały w kolejce na przejażdżkę, zdecydowanie to jeden z naszych najlepszych zakupów i przede wszystkim nieziszczalny mimo intensywnego użycia od 5 lat.
        mamy taki

Mamy jeszcze samochodzik Litte Tikes i jak ktoś ma tylko podwórko to gorąco polecam smile
        Tekst linka
      • kar-ula Re: Proszę doradźcie rowerek :) 07.03.13, 21:23
        My też mamy Lak Magic - taki właśnie czerwony. Wybrałam go ze względu na umieszczenie pedałów -dziecko od razu uczy się prawidłowo naciskać, bo są po środku. Słabym punktem tego rowerka jest pałąk - moje dziecko nie należało do super ruchliwych i sprawnych i w wieku 2 lat wolała być pchana, a ten pałąk nie wytrzymuje i po kilku takich rundach rozchybotał się. W wieku 3 lat córka jeżdziła jeszcze, choć dla 100 cm dziecka ten rowerek jest już troszkę mały.W tym roku kończy 4 lata i dostanie normalny rower 16 ".
        Aha, oprócz tego rowerka ma u babci jeszcze biegowy - taki z Lidla - i też się super sprawdził, ale nie wiem jak z wielkością i cz w tym roku będzie jeszcze dobry.
        • martulka_s Re: Proszę doradźcie rowerek :) 08.03.13, 17:41
          U nas też biegowy z lidla się sprawdził a wypasiony 3kołowiec od dziadków tak długo się kurzył aż wynieśliśmy do piwnicy coby nas nie drażnił. Na biegówce młody i po domu pomyka trochę ; )
          • tygisek Re: Proszę doradźcie rowerek :) 08.03.13, 18:09
            u nas sezon na biegowy nie konczy sie smile Syn zaczal jezdzic zima po domu, latem po dworzu i kiedy sie dalo, a kiedy sie nie da (czytaj: po kazdym spacerze - rower obowiazkowo z nami do domu...) jezdzi w domu smile na szczescie mamy kilka dlugich prostych, ale i zakrety pomiedzy meblami, a nawet pod stolem jak byl mniejszy....
    • emutti Re: Proszę doradźcie rowerek :) 06.03.13, 18:44
      Kiedy Julek miał niecałe 1,5 roku kupiliśmy mu rowerek biegowy PUKY LRM (najmniejszy, z najniższą ramą):
      www.aktywnysmyk.pl/39-rowerki-biegowe-puky
      Załapał bardzo szybko i już w ubiegłe lato śmigał jak stary !
      Uważam, że odwrotna kolejność nie jest dobra, bo to na biegowym szybko uczy się równowagi i łatwiej mu się jeździ smile Poza tym jest świetny dla kręgosłupa smile
      • nicolcia9 Re: Proszę doradźcie rowerek :) 06.03.13, 19:26
        Też mam rowerek biegowy dla dwulatka - Puky smile
    • pomilak1 Re: Proszę doradźcie rowerek :) 06.03.13, 18:50
      Dla dwulatka kupiłabym od razu biegowy smile Dla Kuby w tym wieku kupiłam kettlera speedy 12' i bardzo polecam. Dla Liwki kilka m-cy temu kupiłam Puky LRM i jestem zachwycona!Młoda obecnie śmiga już całkiem dobrze i próbuje podnosić nogi!Wiadomo, że naśladuje brata, ale goni za nim na prawdę szybkosmile
      U nas trójkołowy się w ogóle nie sprawdziłsad
      Jak zacznie łapać o co chodzi to potem polecam dokupić btwin 14' z decathlonu. Miałam 12' firmy Olpran, ale absolutnie nie polecam!ciężki i wysoka rama jak na taki rowerek, wywiozłam na wieś i kupiliśmy właśnie małego btwina i synek był zachwycony. Myślę, że ten sezon jeszcze spokojnie na nim pojeździ smile
    • sylki Re: Proszę doradźcie rowerek :) 06.03.13, 19:34
      kup od razu biegowy, te magiczne 3 kołowe rowerki to strata kasy.
      albo hulajnoge np mini micro big_grin z siedziskiem dla maluszka
      • emma301 Re: Proszę doradźcie rowerek :) 06.03.13, 19:42
        mój Syn ma biegowy Puky i trójkołowy - częściej wybiera trójkołowysuspicious
        a najczęściej, wspomnianą hulajnogę Mini microbig_grin
      • escapezone Re: Proszę doradźcie rowerek :) 06.03.13, 19:42

też bym młodemu kupiła ale po tym jak poleciał do tylu przechylając się złamał rękę..dokladnie nadklykciowe złamanie prawej kości nadramiennej i miesiąc w gipsie fakt było to w październiku ale boje się ze będzie znowu coś..
        • magda79pn Re: Proszę doradźcie rowerek :) 06.03.13, 20:10
          my mieliśmy magica, ale Oskar nie chciał jeździć, potem dostał biegowy i śmigał aż miło, Igorowi za rok kupię tylko biegowy
    • thea19 Re: Proszę doradźcie rowerek :) 06.03.13, 21:11
      mamy trojkolowy mega wypas od babci i naszego puky'ego. trojkolowy sie kurzy, puky smiga az huczy a babci smutno bo kupe kasy wydala
      • tygisek Re: Proszę doradźcie rowerek :) 06.03.13, 22:25
        polecam rowerek PUKY, biegowy, a nie trojkolowy...moj synek dostal ten najmniejszy jako dwulatek i zasuwal na nim caly sezon, mial tez trojkolowy, jakis noname, mamy tez gianta 12" z bocznymi kolkami, dzieki biegowce swietnie utrzymywal na nim rownowage jako dwulatek i gdyby nie to, ze syn jest mikrusem i dalek mu bylo do ziemii, dla jego bezpieczenstwa tylko podnieslismy kolka boczne ale ich nie odkrecilismy....gdyby mial blizej do ziemii a ja mniej siwych wlosow na glowie, to jezdzilby na giancie bez kolek
        choc wyrosl juz z najmniejszego puky i pewnie dorosl juz do gianta, to zazyczyl sobie biegowke wieksza - kupilam oczywiscie PUKY tylko ten nastepny rozmiar, innego nie chce, jezdzil na kettlerze kuzyna, na jakims innym kolegi, ale PUKY to PUKY, choc kupilismy uzywany to jest swietny....
        btw...mam do sprzedania najmniejszy puky jakby ktoras chciala wink kolor niebieski, zadbany wink
        • gabienka00 Re: Proszę doradźcie rowerek :) 06.03.13, 23:01
          Szukam takiej biegówki smile czy mogłabyś wysłać zdjęcia na emaila? smile i podać cenęsmile Pozdrawiam
          • tygisek Re: Proszę doradźcie rowerek :) 06.03.13, 23:26
            wyslalamsmile
            • pomilak1 Tygisek:P 07.03.13, 12:24
              A jak ja szukałam to się nie odzywałaś tongue_out wrrrr i musiałam kupić nowy tongue_out
              • tygisek Re: Tygisek:P 07.03.13, 18:46
                pomilak1 napisała:

> A jak ja szukałam to się nie odzywałaś tongue_out wrrrr i musiałam kupić nowy tongue_out

PSSSSSSEPRASSSSSAMbig_grin

• pomilak1 Re: Tygisek:P 07.03.13, 19:18
                  tygisek napisała:

> pomilak1 napisała:
                  >
                  > > A jak ja szukałam to się nie odzywałaś tongue_out wrrrr i musiałam kupić nowy tongue_out
                  >
                  > PSSSSSSEPRASSSSSAMbig_grin
                  >
                  big_grinbig_grin
          • agatapn Re: Proszę doradźcie rowerek :) 07.03.13, 11:26
            poprosze o zdjec i cena biegowki na small_worm@o2.pl
        • emutti Re: Proszę doradźcie rowerek :) 07.03.13, 10:16
          Tygisek, a od jakiego mniej więcej wzrostu jest ten następny ?
          Mały ma 94cm i na razie mamy ten najmniejszy PUKY LR M.
          • koala0405 Re: Proszę doradźcie rowerek :) 07.03.13, 10:29
            Ja też szukam rowerka biegowego dla prawie 3-letniego synka. Wczoraj wybrałam się na spacer z młodym, który wybierając między tradycyjnym rowerkiem z bocznymi kółkami a biegowym Puky Lr M , wybrał jednak biegowy. Śmiesznie na nim wyglądał, widać że jest za mały. Wiekszy Puky sporo kosztuje ale widziałam też rowerki Kettler i jest tak duży wybór, że nie wiem który wybrać np. ten zielony jest fajny, ma nóżkę, błotniki i hamulec, no i pompowane koła ale waży sporo bo 6,5 kg. Widziałam jeszcze kettler run air i ten waży 5,5 kg i mam teraz mętlik w głowie.
            allegro.pl/kettler-rowerek-biegowy-sprint-frosch-pompowane-i3082314745.html#tabsAnchor
            Wczoraj obserwowałam aukcję takiego samego używanego przez dwójkę dzieci w stanie bdb - i poszedł za 182 zł /trochę sporo jak na używkę/:
            allegro.pl/kettler-laufrad-model-sprint-frog-i3064572281.html#tabsAnchor
            • nicolcia9 Re: Proszę doradźcie rowerek :) 07.03.13, 10:51
              Mój dwuletni synek też już powoli wyrasta z najmniejszego Puky, (tzn. jeszcze nie wyrasta, ale śmiesznie ten mały rowerek wygląda z wysuniętym siodełkiem i kierownicą w porównaniu do takich maleńkich kółeczek wink) myślę, że jeszcze to lato na nim prześmiga, a za rok pewnie trzeba będzie pomyśleć już o innym i pewnie padnie już na zwyczajny rowerek smile Ogólnie synek Puky dostał na roczek, a jak miał 1,5 już na nim sobie jeździł (wcześniej nie dosięgał nóżkami do podłogi siedząc na siodełku) ale ogólnie myślę, że dla 2-latka lepszym wyborem byłby już ten większy Puky smile
          • tygisek Re: Proszę doradźcie rowerek :) 07.03.13, 18:41
            ja nie wiem od jakiego wzrostu, poczytaj na aktywnym smyku, bardziej to zalezy od dlugosci nozki po wewnetrznej, moj syn ma ok metra, ale ma dlugie dosc nogi
        • aecz Re: Proszę doradźcie rowerek :) 16.04.13, 19:26
          czy ogłoszenie aktualne? editka18@interia.pl
    • aleksandra1357 Re: Proszę doradźcie rowerek :) 07.03.13, 11:59
      Mój starszak miał biegowy i trójkołowy Magic. Młodszy jeździ już tylko na biegowym, wszelkim trójkołowcom podziękowałam: dziecko jedzie z trudem, tylko po równym, na krawężnik nie wjedzie. Na biegowym jeździ po lasach, wertepach, na schody sam wnosi.

Wg. mnie: od półtora roku do 3-4 lat: rowerek biegowy + mini micro
      od 3-4 lat: zwykły rowerek z pedałami na dwóch kołach
      Rowerki 3 i 4-kołowe oduczają równowagi i szkodzą dziecku.
    • dele_mele Re: Proszę doradźcie rowerek :) 07.03.13, 18:31
      Kup od razu biegowy, nie warto wydawać kasy na trójkołowca. Lenka zaczęła jeździć na Puky LRM jak miała 1,5 roku. Teraz skończyła 2 lata i dziś zrobiłyśmy sobie wycieczkę 3km. Ciężko za nią nadążyć wink
      • oksana24 Re: Proszę doradźcie rowerek :) 07.03.13, 21:08
        Kup normalny rowerek i zamontuj dodatkowe boczne kółka, tak jak kiedyś się robiłosmile To dobre rozwiązanie i oszczędność pieniędzy. A rowerków jest takmi wybór na rynku, że na pewno coś fajnego znajdziesz, wybierz się do typowego sklepu rowerowego
        • sylki Re: Proszę doradźcie rowerek :) 08.03.13, 07:33
          ta aaa rowerek i boczne kółka, ani mój syn, ani córka pierwsza (druga była mała w zeszlym sezonie) nie chcieli jeździć na takim ustrojstwie.
          Pozycja jaka dzieciak przyjmuje na rowerku z bocznymi kołami jest nienaturalna ponieważ kółka są wyżej niż tylne koło przez co dzieci jeżdżą przekrzywione raz na jedną, a raz na drugą stronę.
          O pedalowaniu nie wspomnę, dzieci nie chcą używać takich rowerkow, jak nie mają wyboru wolą pobiegać, a rodzic rowerek nosi, wiec gdzie tu oszczędność?
        • pomilak1 Re: Proszę doradźcie rowerek :) 08.03.13, 18:25
          oksana24 napisała:

> Kup normalny rowerek i zamontuj dodatkowe boczne kółka, tak jak kiedyś się robi
          > łosmile To dobre rozwiązanie i oszczędność pieniędzy. A rowerków jest takmi wybór
          > na rynku, że na pewno coś fajnego znajdziesz, wybierz się do typowego sklepu ro
          > werowego

Nie zgodzę się że to dobre rozwiązanie. Może jakaś oszczędność pieniędzy jest - nie trzeba kupować rowerka biegowego, ale komfort dziecka i rodzica daleko w tyle! "Biegacz" (jak to mówi mój syn) uczy dziecka równowagi i ogólnego obycia z rowerem. Mój syn w wieku 3lat i 3 m-cy wsiadł na rower dwukołowy i po prostu pojechał, nie był potrzebny żaden kij i inne gadżety.
          Gdy kupiliśmy synkowi "biegacz" już po kilku pierwszych przejażdżkach żałowałam, że nie kupiłam go wcześniej, dlatego teraz dla córki kupiłam najmniejszego Puky a ona na nim już teraz świetnie sobie radzismile
    • sztucznamrowka Re: Proszę doradźcie rowerek :) 09.03.13, 09:10
      Dzięki Dziewczyny za wszystkie porady smile
      No to myślę, że trójkołowego nie kupię. Skłaniam się ku biegowemu.
      Orientujecie się, gdzie można takie biegowe (Puky i Kettler) zobaczyć na żywo i poprzymierzać dziecko (w Trójmieście)?
      Czy kask jest konieczny do takiego rowerka? I jakie koła lepsze - pompowane czy z pianki?
      • dele_mele Re: Proszę doradźcie rowerek :) 09.03.13, 09:37
        Lepsze są koła pompowane, ale takie rowerki są większe. Jeśli zależy Ci na tym żeby był jak najmniejszy to zostają ci piankowe (nie wiem w jakim wieku masz dziecko, moje zaczynało przygodę z biegówką jak miało 1,5 roku, tylko piankowe wchodziły w grę). A kask jest absolutnie niezbędny. Moje dziecko takie akrobacji wyczynia i zjeżdża z górek z taką prędkością że bez kasku bym jej nie puściła. Kupiłam jej też ochraniacze na co się da, ale w nich akurat nie chce jeździć bo ograniczają jej ruchy.
        • pomilak1 Re: Proszę doradźcie rowerek :) 09.03.13, 14:24
          Kask obowiązkowo, przynajmniej ja wyznaję taką zasadę wink
          A co do kół - mój synek ma w kettlerze piankowe i nie narzeka smile
        • martulka_s Re: Proszę doradźcie rowerek :) 09.03.13, 14:33
          Zgadzam się co do kasku, choć oczywiście widuję dzieci bez. Dzieci tak potrafią na tych biegówkach zasuwać, że bym się bała. Z kołami to trochę jak w wózkach - my mamy na piankowych i jest leciutki a znajomi na pompowanych i jest trochę cięższy. Dla mniejszych dzieci piankowe będą lepsze.
    • sztucznamrowka Re: Proszę doradźcie rowerek :) 12.03.13, 13:30
      Jakie dodatki do rowerka są ważne a które mniej z wymienionych - hamulec, nóżka, dzwonek, błotniki?
      • sylki Re: Proszę doradźcie rowerek :) 12.03.13, 13:56
        hamulec, na początku nie będzie z niego korzystał, ale później jak już się skuma do czego on jest, to się przyda big_grin
        nózka wcale, dzwonek raczej dla zabawy,
        błotnik raczej tak, bo chlapać koła nie będą smile
        • sztucznamrowka Re: Proszę doradźcie rowerek :) 12.03.13, 23:10
          A czy do rowerków PUKY można dokupić błotniki?
          • aleksandra1357 Re: Proszę doradźcie rowerek :) 12.03.13, 23:24
            Oj bez przesady, mój Kettler nie ma błotników, dzieci jeżdżą po wszelkich kałużach i jakoś bardzo zachlapane nie są.
            Wg. mnie wszelkie nóżki, hamulce i dodatki na początek są zbędne. Hamulec ręczny powyżej 3 lat i na górzyste tereny.
      • tygisek Re: Proszę doradźcie rowerek :) 13.03.13, 00:45
        moze to zabrzmi banalnie, ale moim zdaniem kazdy z tych dodatkow zwieksza wage rowerka oraz zabiera uwage dziecka, ktore skupia sie bardziej na kolorowym dzwonku czy majdrowaniu przy hamulcu zamiast cieszyc sie i poswiecic uwage na opanowaniu jazdy na biegaczu smile z jakiegos napewno powodu w tych pierwszych biegaczach nie ma takich akcesoriow, pojawiaja sie dopiero w kolejnych rozmiarach....najrozsadniejszy ze wszystkiego jest blotnik, bo chroni jakby nie patrzyl ciuchy przed zmoczeniem (syn moj z upodobaniem bierze rozped i wjezdza w srodek najglebszej kaluzy) pozniej w kolejosci postawilabym nozke, bo dziecko nie odstawi za kazdym razem rowerka grzecznie pod sciane, tylko zostawi go tam gdzie stanie wink teraz kiedy synek ma juz kolejny model puky wlasnie taki z nozka, odstawia z upodobaniem go "na nozke", z dzwonka cieszylby sie przebardzo, ale nie wiem, czy opanowalby sie przed dzwonieniem do bolu czy trzeba czy nie, zas hamulec to wciaz sprawa ostatniego rzedu (ten akurat ma, ale nie uzywa, bo najfajniej jednak sie rozpedzac a nie hamowac wink) i tak to wyglada u 3 latka....
        • tygisek Re: Proszę doradźcie rowerek :) 13.03.13, 00:48
          no i nie wiem, czy da sie zamontowac blotnik do puky, ale mimo wszystko, mimo tego ze synek naprawde pop****sza na biegaczu ze trudno go dogonic, tez nie zauwazylam, zeby blotnik byl nam potrzebny, brudne dziecko (bez przesady, na biegaczu az tak sie nie brudzi) to szczesliwe dziecko, co juz zostalo chyba nawet udowodnione naukowo wink
          • dele_mele Re: Proszę doradźcie rowerek :) 13.03.13, 07:20
            Ja też uważam że błotnik jest zbędny. Po co zwiększać wagę rowerka? Stopka też niepotrzebna, bo dwulatek nie będzie jej używał, może dopiero dla starszego dziecka (ale przyznaję że Lele nieźle swój rowerek poobdzierała przez to odkładanie gdzie popadnie). Ostatnio domaga się dzwonka, bo widziała przy większych rowerach starszych kolegów. To zawsze można dokupić jak będzie potrzeba. Hamulec? Tak jak rozpędza się przy pomocy stóp tak też hamuje, bezproblemowo. Chyba nie dałaby rady jeszcze z hamulcem. Myślę że na początku wystarczy "goły" rower, na dodatki będzie czas przy następnym modelu.
            • dmc1981 Re: Proszę doradźcie rowerek :) 16.04.13, 21:26
              z tymi pojazdami to chyba bardzo indywidualna sprawa, bo moja córka dostała Puky LRm jak miała półtora roku, dziś ma 2,5 i nadal jej specjalnie nie interesuje. Leży i się kurzy. Liczę jeszcze, że młody na nim pojeździ za rok. Mamy też bobby cara i też jest jej zupełnie obojętny. Za to jak przyjeżdża mój 6-letni siostrzeniec, to właśnie szorując kolanami objeżdża je oba
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka