Dodaj do ulubionych

wozek rok po roku - donkey?

20.03.13, 20:51
Dziewczyny,
mam dylemat.

Kupiłam już bugaboo donkey, jest cudny, ale to siedzisko jest dosc male.

Starszak ma prawie 20 miesiecy i jest uzy: jakies 90 cm wzrostu i 14,5 kg zywej wagi.

Do tej poy starszak jezdzil emmaljunga duo edge, a na wyjazdach i w miescie - bugaboo bee+. Mieszkamy na wsi wiec wozek terenowy jest nam potrzebny smile
W "starych" wokach - zwlaszcza w emmaljundze - ma mnostwo miejsca. Emmaljunge chce sprzedac. Bee+ zostawic na czas, gdy Janek nie ebdzie potrzebowal wozka lub gdy bedziemy jechac gdziec tylko z jednym synkiem.

Donkey wydaje sie byc idealny dla dwojki. No ale czy Janek nie wyrosnie zaraz z niego?
Polecicie jakies alternatywy?
Obserwuj wątek
    • agnes_nyc Re: wozek rok po roku - donkey? 20.03.13, 21:24
      dla mojej 2,5 latki donkey tez byl juz za maly a w spiworku to juz wygladala jak sardynka

siedzisko w donkeyu jest wezsze ale za to wydaje mi sie ze buda dziecku nie wisi tak nad glowa jak w cameleonie

z calym szacunkiem
      agnes_nyc (sylki to dla ciebie)
      • sylki Re: wozek rok po roku - donkey? 21.03.13, 08:11
        zapomniałam jeszcze nagłówka big_grin
        witam serdecznie Droga Pani big_grin
    • wanielka Re: wozek rok po roku - donkey? 20.03.13, 22:00
      testowałam Donkeya z moimi chłopakami - jestem na NIE. siedzisko za wąski i za krótkie, starszak wyglądał jak sardynka mimo, że szczuplutki. po złożeniu wieeeeelka krowa, jazda ok, ale bez fajerwerków.

o wiele bardziej zadowolona byłam z Bumbleride India Twin i szczerze go polecam dla dzieci rok po roku - prowadził się lepiej od Donkeya, miał większe siedziska, mały po złożeniu. dla nas super. można zamontować gondolki i foteliki samochodowe w dowolnej konfiguracji. ma też super kosz na zakupy. no i jest lekki, tylko 15 kg smile
    • afroddytta Re: wozek rok po roku - donkey? 20.03.13, 22:12
      Jezdziam Donkeyem 2 tyg. wozac ponad 3 latka i poltoraroczniaka i zdecydowanie mnie ten wozek nie zachwycil ( nie tylko w kontekscie wielkosci siedzonek).
      Natomiast zawsze marzylam o podwojnym tetenowym wozku (do tej pory jezdxiam zdecydowanie miejskim), przymierxalam sie wielokrotnie do zakupu MB podwojnego, ale rozmiar po zlozeniu mnie odstraszal, w koncu kupilam Easywalker duo i to byl strzal w 10. Jestem zachwycona tym wozkiem, prowadzi sie super, miesci sie w kazdych drzwiach i jest wygodny dla dzieci (moj 3,5 latek ostatnio nawet w nim pospal wygodnie). Teraz czekam na kolejnego pasazera i kupuje gondolke do Ew. Na prawde goraco polecam. w mojej galerii sa zdjecia porownawcze Donkeya i EW.
    • rebelka1986 Re: wozek rok po roku - donkey? 20.03.13, 22:57
      Ja po testowaniu donkeya doszłam do wniosku, że to fajny wóz, ale dla dzieci do lat dwóch maksymalnie. Jako alternatywę proponuję EW Duo lub może podwójnego Elita. Donkey ma nad nimi tę przewagę, że siedzonka ustawisz jak chcesz, ale moim zdaniem to i tak nie rekompensuje niewielkich siedzisk. A nie myślałaś o wózku jeden za drugim? Ja błogosławię mojego p&t wink
      • ziuz Re: wozek rok po roku - donkey? 21.03.13, 09:30
        dziekuje, Dziewczyny!
        wiedzialam, ze tutaj znajde Znawczynie tematu.

Donkey ma siedziska do 17 kg, a EW podobno do 15kg. Janek ma juz 14,5...

Wózka jeden za drugim nie chce jakos - nie podobaja mi sie takie tramwaje, no i chce miec kontakt z synkami i chce, zeby oni mieli kontakt ze soba.
        • afroddytta Re: wozek rok po roku - donkey? 21.03.13, 10:05
          Co do 15 kg to niby tak, ale po pierwsze ja bym się tym nie przejmowała, a po drugie wierz mi, ze Twoje dziecko już w takim tempie przybierać nie będzie (no chyba że Wy jesteście na prawdę duzi) -mój starszak ważył 12 kg w wieku 9 mies. i tak mu zostało chyba na 2 lata smile. Mój 3,5 latek na pewno waży ok 16 kg plus kombinezon plus śpiwór i jakoś dajemy radę. W EW też w domu mu przesiaduje 6latek 21 kg i delikatnie mówiąc dobrze się mieści, jak miałam Donkeya to nie pozwoliłam mu w nim usiąść, bo bałam się, że wózek nie wytrzyma smile
          Co do tych max obciążeń to one przeważnie wynikają z opłat za normy w danym kraju i w US wózki często mają wpisane 25 kg, a w UE (bywa te same wózki) znacznie mniej, bo to podstawowa norma to 15 kg, za więcej trzeba dopłacać, robić testy itd., i nikomu się nie chce/opłaca.
          Co do kontaktu dzieci to zdecydowanie największy mają w wózku jeden za drugim z obracanymi siedziskami, ja woziłam tak swojego 1 i 2 syna, potem 2 i 3 i na prawdę było super, cały czas gadali, bawili się, wspólny kocyk itd. Ale to był zdecydowanie wózek miejski Kolcraft duo, teraz zakochałam się w EW i to dzieciaki jak pierwszy raz usiadły to chciały zdjąć ten materiał między siedziskami, bo się nie widzieli, ale i tak kontakt jest niebo lepszy nią w Donkeyu bo przynajmniej nogi mają razem, wspólny kocyk, pałąk, mogą coś trzymać razem itd. w Donkeyu siedziska są jednak oddzielne i dość oddalone od siebie, dla mnie jednak kontakt mniejszy.
          Wklejam link do zdjęć link
          • afroddytta Re: wozek rok po roku - donkey? 21.03.13, 10:07
            I coś ważnego wg mnie złożony EW zajmuje zdecydowanie mniej miejsca (na prawdę mało) i jest węższy w kołach o kilka cm.
            • ziuz Re: wozek rok po roku - donkey? 21.03.13, 19:45
              dziekuje za zaangazowaie i zdjecia.
              ja ciagle mysle, bo zakochana jestem w donkeyu, no i mamy bee+ - akcesoriaa pasuja, wiec same plusy...
              • afroddytta Re: wozek rok po roku - donkey? 21.03.13, 20:37
                Ty już masz Donkeya więc sama musisz ocenić czy zostaje czy nie. Ja na pewno go nie polecę komuś kto go przed zakupem nie ma możliwości zobaczyć na żywo.
        • wanielka Re: wozek rok po roku - donkey? 21.03.13, 13:47
          Bumbleride ma dopuszczalne obciążenie 55 kg - 25 kg siedzisko + 5 kg kosz big_grin
          • ziuz Re: wozek rok po roku - donkey? 21.03.13, 19:55
            od slowackiego dystrybutora wiem, ze siedzisko bumbleride ma nosnosc 20kg
            • chubabubba Re: wozek rok po roku - donkey? 21.03.13, 19:59
              To jeszze jest valco baby tri modesmile - ja wozilam w nim 8 latke i 6 latka spiacychsmile plus mega obciazenie w postaci torby, aparatu, tony zakupow i kilka razy 1,5 roczniaka na dokladanym krzeselku na gorzesmile
          • roga.laa Re: wozek rok po roku - donkey? 21.03.13, 20:43
            wanielka a masz może gondolki na odsprzedaż?? do bumblerida oczywiście
            • wanielka Re: wozek rok po roku - donkey? 21.03.13, 21:01
              nie miałam gondolek - zaczęłam używać BIT kiedy młodszak miał 10m, starszak ciut ponad 2 lata smile
    • ziuz easywalker vs. bumbleride 22.03.13, 08:27
      czy Ktoras z Was ma porownanie?
      albo moglaby zmierzyc dla mnie siedzisko - glownie chodzi mi o dlugosc, moj 20-miesieczny synek ma juz nieco ponad 90 cm wzrostu.
      • wanielka Re: easywalker vs. bumbleride 22.03.13, 09:39
        mój starszak w momencie sprzedaży miał 103 cm i mieścił się bez problemu. co więcej - sypiał wygodnie po 2 godzinki big_grin
        wpisz w wyszukiwarkę Bumbleride - podawałam wymiary siedziska w wątku.
      • afroddytta Re: easywalker vs. bumbleride 22.03.13, 10:27
        EW duo wysokość oparcia to 46 cm, ale jest ono bardzo luźno połączone z budą i spokojnie nawet z 10 cm jeszcze można głowę położyć (nie wiem z czym masz porównanie, ale np. w UJ tam nawet cm za oparcie głowy nie wysuniesz bo jest wszystko sztywno zszyte).
        Głębokość siedziska 24 cm i jest ono zapadnięte do tyłu, co moim zdaniem jest dużo wygodniejsze dla dziecka i jakby tworzy więcej miejsca.
        Moim zdaniem podnóżek jest bardzo wygodny i daje dużo miejsca na nawet długie nogi.
        Jakbyś miała jakieś pytania to pisz.
      • ziuz dziekuje 22.03.13, 11:37
        dzieki, Dziewczyny!
        widzialam fotki Bumbleride z Twoim 99cm Synkiem - wyglada na to, ze mu wygodnie, wiec i moj wielkolud sie zmiesci smile

dzieki za wymiary EW.

szczerze mowiac, tak zwyczajnie wizualnie bardziej mi sie bumbleride podoba.
        smilei chyba jest jednak wiekszy niz EW.
    • ziuz Re: wozek rok po roku - donkey? 25.03.13, 13:25
      Donkey odeslany, czekam na pieniadzesmile
      Bumbleride zamowiony!
      kolor aqua, z gondola. dokupilam od razu folie przeciwdeszczowa (dzieki, roga.laa! smile ).
      no i czekam. smile
      • roga.laa Re: wozek rok po roku - donkey? 25.03.13, 15:17
        ależ proszę smile
    • ziuz jest! 02.04.13, 12:19
      jest super! smile
      i Janek ie miescismile

dziekuje! smile
      • wanielka Re: jest! 02.04.13, 14:25
        wrzucaj zdjęcia smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka