Dodaj do ulubionych

mountain buggy-który?????

05.05.13, 11:23
Witamsmile Jestem tutaj nowa, wczoraj pół nocy spędziłam na czytaniu opinii na temat tych wózków, ale jednak mimo wszystko mam wiele pytań. Dlatego z góry dziękuję użytkowniczkom tych wózków za opinię.
Powiedzcie mi czy swift jest dużo mniejszy od urbana?? chodzi mi o siedzisko. Jak długo dziecko w nim pojeździ?? Czy oprócz wymiarów są jeszcze jakieś różnice?? Chcę kupić używany wózek, z jakiego roku wózki były dobre?? gdzieś czytałam że do któregoś rou produkowane były chyba w nowej zelandii a później w chinach. Na co zwrócić uwagę przy zakupie używanego wózka. Czy barierka zabezpieczająca jest konieczna?? Z góry bardzo dziękuję smile pozdrawiamsmile) Karolina
Obserwuj wątek
    • koala0405 Re: mountain buggy-który????? 05.05.13, 11:50
      Ja mam mountain buggy swift i mój 3-letni syn już niestety się nie mieści. Wydaje mi się, że nadaje się dla najwyżej 2-letniego dziecka. Mój synek jeździł 4 m-ce temu ze zgiętymi nóżkami w kolanach ale budy jeszcze nie miał bardzo na głowie. Urban na pewno większy ale ja nie miałam. Swift bardzo ładnie się prezentuje, jest dość zgrabny, mniejszy ale terenowy.
      Pomimo, że dzieciak już duży to nie czuje się tego ciężaru. Super się podbija i prowadzi.
      Siedzisko rozkłada się prawie na płasko więc zostawiam dla kolejnego synka, który urodzi się w lipcu. Mam pałąk ale mój syn ich nie lubi.
      Aha - przekładanie pasów beznadziejne /mój mąż stwierdził, że to chyba jeden minus tych wózków/.
      • karolllla1988 Re: mountain buggy-który????? 05.05.13, 12:00
        dziękuję za odpowiedź. Tutaj gdzie mieszkam jeździ bardzo dużo wózków tego typu. Może jeszcze inne doświadczone mamy coś podpowiedzą. Moja starsza córka jeździła w wózku do 2 roku życia, młodszej też nie mam zamiaru wozić dłużej tongue_out
        • aga7-77 Re: mountain buggy-który????? 05.05.13, 16:34
          Podpisuję się pod wszystkim co napisała koala0405 smile Przekładanie pasów to porażka, ale ogólnie swift to rewelacyjny wózek - lekki, zgrabny, zwrotny, podbija się jednym palcem smile
          No może jeszcze spore wymiary po złożeniu mogą komuś przeszkadzać, mnie to akurat było obojętne.
          Jeśli chcesz wozić dziecko do 2 lat to ja bym brała właśnie swifta. Ja woziłam w nim córę właśnie do ok. 2 lat i z bólem serca sprzedałam, kiedy z niego wyrosła. Problemem nie była absolutnie wielkość siedziska, tylko odległość do podnóżka - po prostu córka musiała już mieć za bardzo zgięte nóżki.
          To są wózki nie do zdarcia, spokojnie można kupować używane, z tego co pamiętam to do rocznika 2009 były produkowane w Nowej Zelandii.
          Na pewno nie będziesz żałowała jak kupisz swifta - dla mnie to był absolutnie nr 1 wśród wszystkich moich wózków smile
    • agusia041 Re: mountain buggy-który????? 05.05.13, 16:54
      Też zastanawiałam się nad swiftem, ale po przymierzeniu małego do wózka, zrezygnowałam i kupiłam urbana. Synek miał ok.15 m-cy i swift był dla niego akurat, nad głową miał co prawda jeszcze dużo miejsca, ale do podnóżka sięgał już bez problemu. Lato pewnie dalibyśmy radę przejeździć, ale zimę to już wątpię sad
      Dla mnie istotna była też lepsza amortyzacja w urbanie.
      Co do barierki to nie jest konieczna, dziecko i tak przypinasz pasami, ale mój mały akurat lubi pałąki, więc u nas są niezbędne smile
      Jeżeli zamierzasz korzystać z wózka jedynie do 2 lat, swift powinien wystarczyć. Jest mniejszą wersją urbana, krótszy po złożeniu i bardziej poręczny.
      • afroddytta Re: mountain buggy-który????? 05.05.13, 17:02
        Ja widziałam swifta w sklepie jak jeżdziłam Quinny Speedi i swift wydał mi się malutki, jakby miniaturka wózka. Teraz jeżdzę Urbanem i jest podobnego rozmiaru co Speedi, ja ogólnie lubię duże wózki, więc w ogóle sobie zakupu swifta nie wyobrażam smile Obecnie wożę prawie 2latka i do podnóżka jeszcze nie dostaje, jeśli nie zamierzasz wózka długo wykorzystywać (do 2lat) i Twoje dzieci nie są wielkie i długie to swift pewnie wystarczy, choć ma też mniejszą amortyzację niż UJ.
        • karolllla1988 Re: mountain buggy-który????? 05.05.13, 20:46
          dziękuję dziewczyny za odzewsmile no to chyba rzeczywiście ten swift odpada, bo moje dziewczyny o raczej chyba z tych dużych są. Nie mam jak porównać na takim 2 latku bo najmłodsza, która ma dostać nową brykę ma dopiero 5 miesięcytongue_out
          • afroddytta Re: mountain buggy-który????? 05.05.13, 20:58
            W mojej galerii możesz zerknąć na fotki porównujące UJ + Quinny Speedi +x-lander XA, te wózki powiedziałabym są podobnych gabarytów (choć siedziska nieco inne wymiarowo), te wózki pewnie znasz z widzenia. Gdzieś w necie były fotki porównawcze Swift +UJ, niby nie na żywo, ale widać sporą różnicę, np. te choć tu akurat jakoś słabo cokolwiek widać
    • calineczka793 Re: mountain buggy-który????? 05.05.13, 21:19
      Ja mam Swifta i Urbana, i faktycznie Swift jest o wiele mniejszy, ale dzięki temu zgrabniejszy - wg mnie spokojnie do dwóch lat starczy - baaa mój Starszak 3,5l, przecięty wzrost, waga 15,5kg czasami korzysta ze Swifta i nie wygląda aż tak dziwniesmile

Zrobiłabym Ci zdjęcia porównawcze obu wózków, ale mam problem z bagażnikiem - coś się zacięło i nie mogę go odtworzyć, a tym samym wyciągnąć Swifta smile pewnie w tym tyg. oddam auto do mechanika, więc może pod koniec tyg., jeśli nic nie kupisz, będę mogla zrobić zdjęciawink
      • pinik Re: mountain buggy-który????? 05.05.13, 22:30
        Ja gdzies chyba zdjecia porownawcze wstawialam.
        • aga_1980_31 UJ vs Swift 05.05.13, 22:41
          strollerqueen.wordpress.com/category/mountain-buggy-swift/
    • pinik Re: mountain buggy-który????? 05.05.13, 22:32
      Znalazlam ten moj watek, tylko fotki juz wymazalo sad((
      • karolllla1988 Re: mountain buggy-który????? 06.05.13, 07:29
        teraz jak patrzę na te zdjęcia to rzeczywiście swift jest malutki. Urban ma zdecydowanie większe siedzisko( a może to tylko złudzenie?)Będę kupowała wózek za miesiąc dopiero, bo jeszcze chcę w gondoli pojeździć.
        Pisała tutaj któraś z was, że ma oba wózki i mogłaby zrobić zdjeciesmile Mogłabym prosić o fotki z dzieckiemsmile
        • aga7-77 Re: mountain buggy-który????? 06.05.13, 07:59
          A mnie się z kolei wydaje, że różnica w wielkości siedziska nie jest taka duża. Pamiętam, że ktoś kiedyś podawał tu porównawcze pomiary i różnica nie była wcale wielka. Największy problem dla większego dziecka w swifcie to jednak ten niezbyt oddalony od siedziska podnóżek, przez to wyższe dzieci muszą mieć mocniej zgięte nogi.
          • goganik Re: mountain buggy-który????? 06.05.13, 10:00
            dokładnie tak jak aga7-77 napisała. Ja ma swifta i dwulatek 90cm spokojnie się mieści budy nie ma na głowie /ten nowszy model z barierką/ i jeszcze by pojeździł gdyby dawał się do wózka włożyć ;/ Tak że nawet przy dużym dziecku do dwóch lat Swift spokojnie starczy, a jest zgrabniutki i zwrotny smile
            • karolllla1988 Re: mountain buggy-który????? 06.05.13, 10:39
              porównanie modeli Swift Urban Jungle
              szerokość wózk 59cm 63cm
              waga wózka 9,5kg 11kg
              średnica kół 25cm 30cm
              amortyzacja ------- na tylne koła

znalzłam na stronie bobowózki porównanie wymiarów. Jak widać różnice niewielkie. Może to przez wielkość kół jeden wydaje się dużo większy od drugiego??
              Co raz bardziej przekonujecie mnie do tego swifta ?smile
              • aga_1980_31 Re: mountain buggy-który????? 06.05.13, 10:49
                Wymiary UJ ( mierzone osobiście ) Może ktoś ma wymiary Swifta to będzie można porównać smile

Wysokość oparcia 49cm
                Szerokość siedziska 31cm
                Głębokość siedziska 18,5cm
                • goganik Re: mountain buggy-który????? 06.05.13, 11:26
                  Swift

wysokość oparcia 50cm
                  szerokość siedziska 28cm
                  głebokość siedziska 19cm
                  długość od siedziska do podpórki na nóżki 19cm

aga_1980_31 zmierz jeszcze ten ostatni wymiar bo może tu jest największa różnica
                  • koala0405 Re: mountain buggy-który????? 06.05.13, 11:37
                    No to podobne wymiary swift-ów
                  • aga_1980_31 Re: mountain buggy-który????? 06.05.13, 11:38
                    Nie zmierzę już bo wózek pojechał do calineczki wink
                    • afroddytta Re: mountain buggy-który????? 06.05.13, 12:09
                      UJ odległość od siedziska do podnóżka 24 cm (młody śpi właśnie w wózku, ale chyba dobrze zmierzyłam, póki co innych wymiarów nie mogę zweryfikować).
                      • calineczka793 Re: mountain buggy-który????? 06.05.13, 12:23
                        Ja teraz też nie zmierzę, gdyż Wrzaskun również śpi w Urbaniesmile

OT: Kocham już ten wózek - za lekkość z jaką jeździ, sam pokonuje przeszkody - no genialny jestsmile
                        • afroddytta Re: mountain buggy-który????? 06.05.13, 12:39
                          Ja też, a od kiedy mam tego prawie cama to już w ogóle myślę, że UJ jest ideałem smile
    • koala0405 Re: mountain buggy-który????? 06.05.13, 11:36
      No to i ja, jako posiadaczka Swifta zmierzyłam go przed chwilą osobiście.
      Mam model z ubiegłego roku /bordowo-czarny/:
      -wysokość oparcia 51 cm
      -szerokość oparcia 32 cm
      -głębokość siedziska /pod pupą/ 18 cm
      -odległość od siedziska do podnóżka 20 cm.
      Kurcze, odstawiłam go do piwnicy i przymierzyłam dzisiaj 3 letniego synka.
      O dziwo jeszcze się mieści, troszkę nóżki podkurczone ma ale chyba w takim ubraniu jak dzisiaj tj. letnim synek lepiej się mieści.
      Jeszcze w najbliższym czasie go wykorzystam.
      Rozłożyłam całkiem oparcie i wygląda na to, że maluszek który urodzi się na przełomie lipca/sierpnia będzie w nim jeździł już w zimie w śpiworku.
      Mój swift tak zadbany, w idealnym stanie, że aż szkoda go sprzedawać.
      Brakuje mi tylko adapterów do fotelika maxi cosi peeble.
      Może ktoś ma na sprzedaż?
      • goganik Re: mountain buggy-który????? 06.05.13, 11:55
        koala0405 ja mam adapter do mb swifta bo tez z żalem ale wózek sprzedaję więcej potworków nie planujemy pisz na goganik@wp.pl
        mój synek jeździł w swifcie szybciutko chyba od czerwca a urodził się koniec kwietnia i wcale ale to wcale gondoli mi nie brakowało smile
    • koala0405 Re: mountain buggy-który????? 06.05.13, 12:25
      Jakby ktoś zechciał zobaczyć fotkę mojego 3-letniego synka /97 cm wzrostu, waga 13 kg/ w MB Swift to mogę przesłać mms-em. Piszcie na: natka46@op.pl i podajcie nr. tel.
      • karolllla1988 Re: mountain buggy-który????? 06.05.13, 13:44
        tutaj gdzie mieszkam jeździ jeszcze sporo wózków TFK. ALe nie chcę sobie już bardziej mieszać. MB wydaje mi sie wizualnie ładniejszy.
        Koala wysłałam emailsmile
    • kkitka Re: mountain buggy-który????? 06.05.13, 13:41
      Jeżeli planujesz dla 5-miesięcznego to brałabym swifta. Będzie przytulniejszy wózek dla takiego małego dziecka. A po skończeniu 2 lat lub szybciej, sprzedaż i kupisz ewentualnie urbana.
      Mam swifta dla 1,5 rocznego i po wyjęciu zimowych śpiworów synek ma bardzo wygodnie i wcale nie jest ciasno.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka