Dodaj do ulubionych

Drugi wózek - miejski

26.05.13, 19:47
Noszę się z zamiarem zakupu używanej spacerówki dla córeczki. Będzie to drugi wózek - na co dzień używamy High Treka Bebe Confort - wielki jak czołg, nie straszne mu prawdziwe wiejskie wertepy i leśne odstępy, czyli to co mamy wokół domu. Niestety jego wadą jest rozmiar i waga. Stąd też chciałabym kupić drugi wózek, który mogłabym wrzucić do auta i używać podczas wypadów na zakupy, do lekarza, do miasta. Poza tym za 2 miesiące wracam do pracy, a mała zostanie z moją mamą. Chciałabym, żeby mama mogła korzystać z jakiegoś bardziej przyjaznego gabarytami pojazdu, zwłaszcza, że spacerować będzie tylko po mieście.
Co ma dla mnie znaczenie:
- możliwość rozłożenia siedziska (córka ma dopiero 6 mies. i zaczyna swoją przygodę ze spacerówką, jak na swój wiek jest jednak dużą dziewczynką)
- zwrotność, lekkość prowadzenia, komfort użytkowania zarówno dla dziecka jak i rodzica
- łatwe składanie/rozkładanie.
Rozmiar nie jest tak istotny (po High Treku wszystko będzie lżejsze wink - jeździmy z mężem samochodami z b. dużymi bagażnikami.
Pod uwagę biorę 3 modele:
- Nuna Pepp - zdecydowanie najbardziej odpowiada mi wizualnie, nie jest aż tak popularny więc opinii nie znalazłam zbyt wielu;
- Quinny Zapp Xtra - jako jedyny ma możliwość montażu siedziska przodem i tyłem natomiast jego wygląd najmniej mnie przekonuje;
- BJCM - cieszy się dobrą opinią na forum, jednak jest z nich najcięższy, jak dla mnie smutnawa kolorystyka trochę.
Co radzicie Forumki? Może są tu mamy, które miały możliwość użytkowania tych modeli i mogą podzielić się swoimi opiniami?
Obserwuj wątek
    • martuska1982 Re: Drugi wózek - miejski 26.05.13, 19:55
      wręcz przeciwnie, nuna jest bardzo popularna.użyj wyszukiwarki i wiele poczytasz. wink
      Z tych co wymieniłaś miałam dwa - bjcm i zapp.Zapp dla mnie tragedia, ale sa mamy zachwycone tym wózkiem, więc kwestia względna. Przy czym jeśli chcesz orzkłądane oparcie to z grę ci wchodzi wyłącznie zapp xtra (tylko, ze to kubełkowie siedziko odchylane do spania, nie jest typowo rozkładane).
      Jeśli chodzi o citi mini to nie jest wcale cieższy od zappa (w kazdym razie niewiele, jeśli oczywiscie mowa o zwykłym mini), a dużo lepszy wózek.
      • martuska1982 Re: Drugi wózek - miejski 26.05.13, 19:56
        Boże, juz zmęczona jestem. Rozkładane oparcie miało być. wink
        • sferka Re: Drugi wózek - miejski 26.05.13, 20:18
          Ow koz wink Tak, tak: wagowo bardzo podobnie: Nuna 8,6kg, Quinny Xtra 8,7, BJCM - 7,5 lub 9,5 (znalazłam różne dane).
          • martuska1982 Re: Drugi wózek - miejski 26.05.13, 20:21
            9,5 to wazy bjcm gt, model na pompowanych kołach. Zwykłe mini na piankowych kołach wazy własnie nieco ponad 7.
            Jeśli wsgowo wychodzą podobnie to najlepszy były bj, a to dlatego, ze ma super budkę, wygodnie duże siedzisko, zdecydowanie rpzebija nune, ze o zappie nie wspomnę, który dla mnie jest porażką.
            • annulka79 Re: Drugi wózek - miejski 26.05.13, 20:33
              Martuska dobrze mówi/ pisze wink
              CM ma najobszerniejsze siedzisko (znacznie większe niż nuna), super budę i równie bezkonkurencyjne składanie. Ma też dość spore koła.
              Zapp xtra jest znacznie cięższy i pamiętaj że składa się go w dwóch częściach (ściągasz siedzisko i składasz stelaż) co przy częstym składaniu/pakowaniu do bagażnika jest nieco upierdliwe.
              • afroddytta Re: Drugi wózek - miejski 26.05.13, 20:41
                Myślę, że dla babci zdecydowanie będzie najlepszy CM, to jest na prawdę fajny wózek bo i dość mały i zwinny, ale jednocześnie 100% spacerówka, siedzisko duże i komfortowe, prowadzenie też jak najbardziej ok. Nunę widuję, nie jest za bardzo w moim typie i chyba też ma nieco większe ograniczenia niż BJ np. małe kółka, które są mniej komfortowe itd. na pewno Bj też lepiej się sprawdzi zimą, a to chyba istotne w tym wypadku, bo i jesień i zima przed babcią smile
    • sferka Re: Drugi wózek - miejski 26.05.13, 20:56
      Dziewczyny, a jak z tą wysokością rączki? Czytałam, że BJCM ma stałą. Mama jest osobą niewysoką - tak 1,5m nie będzie jej niewygodnie? Poza tym właściwie już przekonałyście mnie, że Quinny raczej nie. I bez żalu wink
      • afroddytta Re: Drugi wózek - miejski 26.05.13, 21:08
        Ja mam 1,6 myślę, że będzie ok dla mamy, poza tym z zappem na pewno byłby jej gorzej, w nunie rączka ma taki dziwny kształt nie wiem czy jest wygodna, bo wysokość jest ważna, ale też wyprofilowanie rączki itp.
        • wrzesniowa_panna Re: Drugi wózek - miejski 26.05.13, 21:44
          nuna jak dla mnie ma wygodną raczke ale jest to wózek sklepowy nie spacerowy smile u mnie jeździ na stałe w bagażniku
          Na spacery polecam BJCM GT - najlepszy wózek jak dla mnie smile
    • sferka BJCM używany jakie ceny? 27.05.13, 22:18
      No własnie ile musiałabym wydać na używany BJCM (nie GT): w dobrym stanie, w pełni sprawny, noszący normalne ślady użytkowania? Pytam, bo na allegro nie ma zbyt wielu ofert. Swoją drogą znalazłam w wydaje mi się atrakcyjnej cenie nowy:
      allegro.pl/wozek-spacerowy-baby-jogger-mini-city-i3280233066.html
      Znacie tego sprzedawcę? Opinie ma b. dobre, ale handluje różnymi art.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka