Dodaj do ulubionych

MBUJ - kilka pytań

13.07.14, 22:42
Wiem, ze wszystko było, ale nie chce mi się szukać big_grin
1. Czy są dzieci, którym odchylone oparcie w MBUJ nie odpowiada?
2. Czy daszek chroni wystarczajaco od słońca dziecko wzrostu około 82 cm - siedzące, śpiace? Czy trzeba używać dodatkowych daszków?
3. Jak się nim zjeźdża/wjeżdża po schodach?
4. Podajcie linki do wątków, w których porównujecie z Nipperem lub gdzie widać MBUJ złożony.
Z góry dzięki!
Obserwuj wątek
    • monika_kas Re: MBUJ - kilka pytań 13.07.14, 22:52
      mojemu synkowi oparcie w MBUJ nie przeszkadzało (w innych pochylone mu przeszkadza)

młodego woziłam MBUJ jak miał 10 mies. i budka dawała już wtedy na tyle cienia, że daszku dodatkowego używać nie musiałam, było ok

po schodach nim nie jeździłam, ale podejrzewam, że byłoby ok

do nippera nie porównywałam, bo go nie miałam. ale porównywałam do gt. mogę Ci podesłać kilka zdjęć jakbyś chciała.
    • koala0405 Re: MBUJ - kilka pytań 13.07.14, 22:54
      Ja miałam starego MBUJ i mam obecnie nowego.
      Siedzisko jest bardziej pionowo niż w BI chociaż w Brio jest jeszcze bardziej pion.
      Daszek wystarczający - nic więcej nie używam a małemu roczniakowi nie świeci w oczy.
      Odkryłam ostatnio, że pałąk można zamocować w dwóch pozycjach.
      PO schodach lepiej niż BI / inny stelaż i nie ma luzów/.
      Mieści się do mojego nissana note i mi to wystarcza. Ze śpiworkiem bardzo dobrze się składa i nic się nie brudzi od kół.
    • koala0405 Re: MBUJ - kilka pytań 13.07.14, 22:59
      ludzie.gazeta.pl/ludzie/0,120535,10446067.html?user=koala0405&photoId=1148965
      ludzie.gazeta.pl/ludzie/0,120535,10446067.html?user=koala0405&photoId=1148964
    • afroddytta Re: MBUJ - kilka pytań 14.07.14, 00:45
      Tutaj fotki też złożnego fotoforum.gazeta.pl/a/70608.html
      a tu porównanie z EW fotoforum.gazeta.pl/a/71961.html

Co do oparcia t dla mnie ok, pion prawie jest, ale samo siedzisko jest pochylone do tyłu (jakby kubełek) więc prawdziwy pion byłby raczej niewygodny. Ja siedzisko ogólnie uwielbiam, 2 moich dzieci też (pozostałe już tym wózkeim nie jeżdziły).

Ja doszywam sobie przedłużenie budki, wtedy jest wygodniej, chyba że jest w oryginale. U mnie nie ma i wtedy buda jest za krótka do polegiwania.

Ja zjeżdzam po ok 10 schodach, bez problemu, podobnie jak EW (akurat moim duo) czy Speedi.
    • hanna79 Re: MBUJ - kilka pytań 14.07.14, 11:42
      Ad 1. Myślę, że się takie znajdą wink Mój synek nie narzekał dopóki nie zaczął na zmianę z MBUJ jeździć innym wózkiem, więc mu to oparcie spionizowałam bardziej dodatkowym paskiem, ale w sumie mam wrażenie że bardziej od pochyłego oparcia przeszkadza mu momentami podnóżek, to że nóżki muszą być takie wyciągnięte, leżące.
      Ad 2. Mam budkę z dodatkowym daszkiem przeciwsłonecznym i nam w zupełności wystarcza (dziecko 84 cm)
      Ad 3. Po schodach dajemy radę bardzo dobrze.
      • chubabubba Re: MBUJ - kilka pytań 14.07.14, 12:44
        ja byłam teraz nad morzem z MBUJ i 3latkiem.Młody spał w wózku(osłoniety pieliszka bambusową).Lex ma ok. 96 cm wzrostu. Nie przeszkadza mu oparcie ani podnozek.
        • agusia041 Re: MBUJ - kilka pytań 14.07.14, 14:47
          forum.gazeta.pl/forum/w,101614,144075895,144170579,MB_Urban_vs_Nipper.html
          • agusia041 Re: MBUJ - kilka pytań 14.07.14, 14:51
            i tu jeszcze jedno fajne porównanie

www.bestbuggy.co.uk/2013/05/out-%e2%80%98n%e2%80%99-about-nipper-v%e2%80%99s-b-o-b-revolution-ce-v%e2%80%99s-mountain-buggy-urban-jungle-v%e2%80%99s-baby-jogger-city-elite-with-children/
            • kar-ula Re: MBUJ - kilka pytań 14.07.14, 21:35
              Dziewczyny, wielkie dzięki!
              Koala, Nissan note ma bagażnik porównywalny do czego?
              Agusia, Twoje zdjecia nieocenione, szkoda, ze nie cyknęłaś zdjeć bez kół. My mamy bardzo długi bagażnik, ale przykrywany dość nisko roletą i jak mam w koszu od Nippera coś, to juz jest problem z naciągnięciem tej rolety, musi być pusto. Ale w sumie Gessa i BI rzadko kiedy udawało mi się spakować tak, aby tę roletę naciągnąć, więc co to za róznica?
              Jedynie to, ze w sierpniu jedziemy znów nad morze i gdybym zmieniła Nippera na MBUJ, to możemy się nie spakować - i tak było na styk sad
              A koła ściąga się szybko?
              • koala0405 Re: MBUJ - kilka pytań 14.07.14, 21:47
                nie wiem jak porównać bagażnik w nissanie bo nie miałam za dużo aut/wcześniej seicento i mutsy transportera pakowałam do wnętrza.
                Ja też jadę nad morze w sierpniu /na 2 tyg/ do Ustronia Morskiego i codziennie zadaję sobie pytanie co zabrać : Urbana czy Brio go. Ten drugi coraz bardziej mnie zaskakuje, oczywiście pozytywnie. Dzisiaj byłam na zakupach i zamieniałam siedzisko z siedzącym synkiem na przodem do świata. To jest niesamowite jaka jest świetna amortyzacja. Myślałam, że w obie strony taka sama a okazuje się, że po zmianie ustawienia siedziska jest jeszcze lepsza. Chyba dlatego, że ciężar ciała dziecka spoczął na tych amortyzatorach bezpośrednio. A kosz tak wielki , że zmieścił 4 wielkie torby z zakupami i jeszcze wózek poradził sobie na skróty po polnej, wyboistej drodze. Miałam stracha, że jeszcze coś zgubię po drodze.
              • hanna79 Re: MBUJ - kilka pytań 14.07.14, 21:47
                Tylne ściąga się szybko, a w przednim trzeba odkręcić motylek i wyciągnąć ośkę, więc trochę to trwa.

Mój Urban właśnie w generalnej kąpieli, stelaż golutki, więc cyknęłam fotki jak wygląda po zlożeniu:
                https://bi.gazeta.pl/im/fotomon/ludzie/f640x640/72/92/14/01ce5599e8.jpg
                https://bi.gazeta.pl/im/fotomon/ludzie/f640x640/71/92/14/01b1cf08c3.jpg
                • koala0405 Re: MBUJ - kilka pytań 14.07.14, 21:53
                  ale golas...
                  w tych nowszych zdaje się , że tych bolców po kołach nie widać
                  • hanna79 Re: MBUJ - kilka pytań 14.07.14, 22:08
                    No najnowszy model to nie jest wink ale już ten z daszkiem przeciwsłonecznym w budce.
                    • betty1234 Re: MBUJ - kilka pytań 14.07.14, 22:20
                      Jeśli o bolce chodzi to idzie je schować - w tym twoim wózku Hanna pewnie też wink
                      • afroddytta Re: MBUJ - kilka pytań 14.07.14, 23:32
                        A to jak z tymi bolcami ? Ja mam starszy bez daszka, chyba 2010.
                        • betty1234 Re: MBUJ - kilka pytań 15.07.14, 08:25
                          Afro no nie wiem jak to jest w tym twoim bo ja mam logo takie jak Hanna. W środku są takie szare pokrętła, po ich przekręceniu bolec można do środka wcisnąć.
    • kar-ula Re: MBUJ - kilka pytań 14.07.14, 22:05
      Ok, to pytam dalej.
      Czy do MBUJ używacie wkładek? Musi być szyta/oryginalna, czy uniwersalna też się nada?
      • hanna79 Re: MBUJ - kilka pytań 14.07.14, 22:10
        Używam, taką szytą przez siebie.
        https://bi.gazeta.pl/im/fotomon/ludzie/f640x640/08/03/14/01a77a1de5.jpg
        • walker85 Re: MBUJ - kilka pytań 14.07.14, 22:22
          Idealnie pasuje wkładka Skip Hop. My mieliśmy ją zamontowaną cały czas i było małej bardzo wygodnie, bo te wkładki trzymają się siedziska ze względu na podbicie ich taką jakby skórą smile
    • agusia041 Re: MBUJ - kilka pytań 14.07.14, 22:25
      Kar-ula, jestem właśnie na urlopie z Terrainem, nie miałam absolutnie żadnego problemu z załadowaniem go do bagażnika. Jeden warunek zdjęcie tylnych kół, które zajmuje sekundę i wózek jest naprawdę płaski, kładę go na samą górę. A walizek trochę mam, bo rodzina 5 osobowa. Identycznie w ubiegłym roku zapakowałam Urbana, a ten przecież jest jeszcze trochę krótszy. Tylko koniecznie musisz sprawdzić czy wejdzie na długość, jeżeli tak to na pewno go upchniesz smile

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/qa/lb/pzay/iky0v6Prbk4bgTtboB.jpg

A co do wkładek, miałam od Pani Helenki i Pinkie, obie fajne, ale chyba wolę jednak "helenkową" smile

• flower_v kar-ula 30.07.14, 14:02
        kupiłaś??? smile
    • malaidka Re: MBUJ - kilka pytań 30.07.14, 16:09
      1. To jest jedyny wózek, który toleruje moje wymagające dziecko (8m.) teraz jeszcze kupiłam litetraxa, zobaczymy.
      2. Dla nas nie, ale my mamy 72cm. Daszek to must have
      3. Zaskakująco łatwo. Chociaż co by nie mówić to 8kg dziecko+zakupy wcale nie jest tak super

Aczkolwiek nie zamieniłabym na nic innego. Jedyny minus to ten daszek i niestety wymiary.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka