Dodaj do ulubionych

odpieluchowanie malucha

27.01.10, 19:31
Witam,
Przeczytałam Pańską książkę "co nieco o rozwoju dziecka". Przyznam że była mi pomocna, rozwiała kilka wątpliwości i kieruję się jej wskazówkami (np. co do kupna butów). Z jednym jednak nie mogę się zgodzić.
W rozdziale "co nieco o pierwszych przygodach z nocnikiem" pisze Pan: "Niektórzy rodzice, kidy ich dziesięciomiesięczne dziecko siedzi już dzielnie i ładuje się na pufy, zaczynają mysleć o nocniku i powolnym rozstawaniu się z pieluchami. Hmm, jeśli chodzi o rozstanie z pieluchą, jest oczywiście dużo, dużo za wcześnie (...)"
Otóż nic bardziej mylnego. Mam na to niezbite dowody w postaci moich dwóch odpieluchowanych córek. Polecam Panu książkę "pożegnanie z pieluchami" pani Kingi Cherek.
Dziecko sygnalizuje swoje potrzeby fizjologiczne od urodzenia. nie znaczy to, że od urodzenia trzeba wysadzać dziecko na nocnik (ale można). I tu wielu sie zdziwi, ale większość świata tak właśnie postępuje. Tam gdzie nie mają pieluszek co mają robić. Znakominie rozumieją język ciała swojego dziecka, tak samo oczywiste dla nich jest to że wiedza kiedy chce siusiu, jak to że wiedzą kiedy jest głodne. I nasi dziadkowie którzy nie znali pampersów też tak postępowali...
Z resztą któż z nas nie zna z życia takiej sytuacji: widzimy nasze 2,4 czy 6 miesięczne dziecko jak robi się czerwone, nieruchomieje na chwilę, skupia się, poprostu robi kupkę, i co? czekamy aż zrobi a potem przewijamy. przecież to nie logiczne... można rozebrać maluszka i przytrzymać nad nocniczkiem. Tak jest łatwiej i przede wsztystkim higieniczniej dla naszego maluszka (zwłaszcza dziewczynki).
Superchłonne pieluszki jednorazowe zrobiły dzieciom dużą krzywdę. Okazuje się, że ich superchłonność nie jest zaletą tylko raczej wadą... Są wygodne, ale trzeba wiedzieć jak ich używać (najlepiej tylko na dwór i w gości, ewentualnie na noc). Przez nie dziecko nie zna uczucia wilgoci. Jeśli rodzic zmienia dziecku pieluchę powiedzmy co 4 godziny, daje dziecku sygnał że nie warto zwracać uwagi na to co czuje podczas załatwiania się. Dziecko uczy sie żę sikanie w pieluszkę jest czymś słusznym i potem ciężko zmienić te nawyki. Można do tego nie dopuścić, zmieniając pieluszkę po każdym siusiu lub poprostu wysadzając na nocnik gdy maluch sugnalizuje potrzebę. Najwyraźniej sygnalizują dzieci w wieku 4-5 miesięcy. Trzeba poswiecić trochę czasu aby nauczyć sie języka naszego malucha, ale warto. Najprościej ujmując to takie marudzenie oznaczające dyskomfort.(polecam stronę www.bezpieluch.pl/)
O wychowaniu bezpieluchowym możnaby dużo pisać, ale w sumie nie o to mi chodziło .
Panie Doktorze nie powinien Pan utwierdzać ludzi w przekonaniu, że dwulatek w pieluszce to rzecz normalna... Za to byłabym wdzięczna za rady jakie pozycje są bezpieczne i wygodne dla najmniejszych maluszków, przyznam że ja z tym miałam problem i przez pierwsze miesiące zamiast trzymać nad nocnikiem rozbierałam na przewijaku podkładając terę bądź papierowe ręczniczki.
pozdrawiam i liczę na odpowiedź
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka