Dodaj do ulubionych

czym przykrywać

16.12.10, 10:50
Witam
nasza 4-miesięczna córeczka jest przykrywana na noc kocykiem który wtykamy pod materac, jednak ona albo się rozkopuje albo przesuwa do tyłu. czym okrywać dziecko? myslałam o spiworku ale ona bardzo lubi pobawić się swoimi nóżkami a spiworek by jej to uniemożliwił. jakieś pomysły, rady?
Obserwuj wątek
    • mob-ka Re: czym przykrywać 16.12.10, 12:54
      Ja bym pomyslala o spiworku, dopoki nie zasnie zostawialabym jej rozpiety tak, aby nogami sie mogla pobawic, a pozneij delikatnie zapiela. Sama korzystam ze spiworka i b. sobie chwale, choc mam taki cienki polarowy z ikei. Przykrywam dodatkowo syna jeszcze rozlozonym rozkiem feretti, w sypialni mam ok. 21st., syn spi w body i bawelnianym cienkim pajacu.
      • mmala6 Re: czym przykrywać 16.12.10, 18:48
        mob-ka, strasznie ciepło ten Twój synek ubrany. Cztery warstwy w sumie.
        Starszy spał w pajacu i śpiworku jak był niemowlęciem, mały śpi w samym bawełnianym pajacu pod kocykiem welurkowo bawełnianym. Często śpi odkryty ale nie jest zmarznięty. Jak się obudzę to go przykrywam a jak nie, to nie. Śpiworka nie lubi bo już od dawna siada i wstaje i się wkurzał bardzo.
        • kamelia78 Re: czym przykrywać 16.12.10, 20:38
          Ja bym takiego 4miesiecznego niemowlaczka ubrała w body z krótkim,pajaca i cienkie skarpetki i przykryła ciepłym kocem,ewentualnie jeszcze na to cienkim kocykiem i żeby temp. w pokoju wynosiła 20 stopni i tyle. Jak nawet się rozkopie taki maluch to nie powinien zmarznąć tak ubrany i w takiej temperaturze. A w nocy jeszcze zaglądać i jak rozkopane to przykrywać. Moja od urodzenia do teraz (21mies.) sie rozkopuje ,nie używałam nigdy śpiworków,kołderki nie akceptuje ,tylko kocyki mogą być. Choć i tak ile razy w nocy sie budzę,a budzę dość często to zawsze odkryta i mimo,że temp. w pokoju 19 stopni to zmarznieta nie jest i nigdy sie przez to nie pochorowała. Więc nie martw się,lepiej jak ciut chłodniej niż przegrzewać dziecko.
    • kiki1981 Re: czym przykrywać 16.12.10, 22:22
      Jak moja córke w tym wieku (a był to okres zimowy) ubierałm w body z krótkim rękawkiem i bawełniany cieńki pajac, skarpetki i przykrywał kocykiem i tyle. w pokoju było ok 21stopni. Nigdy sie nie pochorowała. Jak karmiłam piersią to co jakis czas wstawałm do niej i wtedy okrywałam na nowo później przy butelce tak samo. Jak się skończyło nocne karmienie to instynktownie sama sie budziałam i sprawdzałam. Teraz ma ro i nie lubi być przykryta. Śpiworek u nas się nie sprawdził, mała lubi ruszać nóżkami, przekręcać się i śpiworek ją denerwuje.
      • domi_33 Re: czym przykrywać 16.12.10, 23:08
        mój od urodzenia śpi w śpiworku a mam bardzo ruchliwego typa. :) śpiworki są tak uszyte że w nóżkach zazwyczaj jest dużo luzu i może sobie machać nogami ile chce. jest takim wiercipiętą nocnym, że żadne kocyki ani pościele nie wchodzą w grę. bo są dwa ryzyka albo podduszenie :> albo zmarznięcie w nocy.
        • domi_33 Re: czym przykrywać 16.12.10, 23:10
          aaa i jeszcze mój nawet do łazienki potrafi mi przyjść w śpiworku także można się poruszać. :)
          • ewcik035 Re: czym przykrywać 17.12.10, 14:29
            moja mała śpi w pajacyku bo uważam że są najwygodniejsze i nie krępują ruchów a do tego śpiworek -rzecz rewelacyjna u mojej niuni bo nie dość że sie rozkopuje to jeszcze ostatnio zaczęła się nakrywać kocem po sam czubek głowy co jest niebezpieczne dla takiego maluszka. A śpi pod takim sklep51015kids.eu/?asort=3411&kolor=4450
    • turnesolka Re: czym przykrywać 29.12.10, 12:05
      A my mamy kołderkę puchową od teściowej :-) jeszcze po moim mężu. Pod kołderką mały jest ubrany w body + pajac, cieńkie. Kałderka jest o tyle dobra że jest na tyle cieżka że mały jej sobie na głowę nie zarzuci a do tego puchata więc nawet jak się rozkopie to jest od dołu nadal otulony (to mi wyjaśniła teściowa i coś w tym jest). Pozatym jak się go dobrze otuli to tak łatwo tego nie rozkopuje. Od kiedy zmieniliśmy kocyki na ta kołderkę mały świetnie śpi i nigdy nie jest ani zmarznięty ani spocony, co mi się non stop pod kocykami działo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka