Dodaj do ulubionych

dziwne zachowanie

21.02.11, 22:56
bardzo proszę o opinię. Mój 9 - miesięczny syn od jakiegoś miesiąca robi dziwną rzecz. Mianowicie, kiedy siedzi (rzadko gdy leży) rozkłada rączki na boki, szybko je zgina i prostuje, przy tym wstrzymuje oddech po czym go głośno i piskliwie wypuszcza. czasem marszczy przy tym też nos. Nie wiem z czym to jest związane, czy to nowa zabawa (zwykle się później śmieje, ale bywa też tak, że płacze) ale wygląda dziwnie. Kiedy podczas tego podam mu rączki często wstaje na nogi. Dodam też, że syn ząbkuje. Proszę o jakąkolwiek poradę, co takie zachowanie może oznaczać
z góry bardzo dziękuję
dodam, że syn rozwija się raczej prawidłowo : raczkuje, siada i siedzi, zaczyna wstawać przy meblach, jest wesołym dzieckiem
Obserwuj wątek
    • pawel.zawitkowski Re: dziwne zachowanie 22.02.11, 09:49
      Witam,
      nie przypuszczam by to u kogokolwiek podpatrzył, chyba, ze byli Państwo ostatnio w zoo.
      Podejrzewam, ze to nowa zabawa, a śmiech jaki czasem temu towarzyszy jest tego dowodem...
      Do tej pory maluch rozwija się - jak Pani napisała - prawidłowo.
      Proszę spróbować nie zwracać na to żadnej uwagi - by mały zorientował się, że nie wywołuje to żadnej reakcji.
      Jeżeli będzie się w niepokojący Państwa sposób nasilało, przybierało przedziwny wyraz lub trwało jeszcze długo, np. 2 miesiące - proszę skonsultować takie zachowanie z pediatrą - w każdym razie chodzi o to by specjalista zobaczył to "coś" (można nagrać...).
      Pozdrawiam
      Paweł Z.
    • angela_s85 Re: dziwne zachowanie 22.02.11, 19:05
      bardzo dziękuję za szybką odpowiedź, w piątek jadę na wizytę kontrolną do neurologa, przy okazji pokażę co nagrałam, dla świętego spokoju. mam nadzieję,że to nic poważnego...
    • angela_s85 Re: dziwne zachowanie 01.03.11, 13:45
      Panie Pawle jestem po wizycie u neurologa. ku mojemu zaskoczeniu neurolog stwierdziła, że to zachowanie jest napadowe!! kazała zrobić eeg. wyszły lekkie zmiany. neurolog chce podać leki przeciwnapadowe!! czy to niezbyt szybkie tempo?? nie zgadzam się z jej teorią, że mały jest wtedy wyłączony (widziała to na nagraniu tel) on jest obecny, jak się go zawoła to przestaje i patrzy.
      poza tym stwierdziła, że ogólny rozwój małego zasługuje na 5+. co Pan o tym sądzi. Wiem, że ciężko jest ocenić przez internet, jeśli mogłabym, przesłałabym Panu na maila ten filmik, czy jest taka mozliwość?? nie chcę podawać leków po jednym eeg, które nie wyszło źle a jedynie jest lekko zmienione!! proszę o pomoc!!
      • monikamaga Re: dziwne zachowanie 04.03.11, 13:43
        i co tam u Was,co postanowiliscie?pytam bo mój syn też czasem się dziwnie zachowuje,może też powinnam udać się do neurologa...
        • angela_s85 Re: dziwne zachowanie 04.03.11, 15:32
          z wynikiem eeg udamy się do innego neurologa. Zobaczymy co powie.
          • monzdr Re: dziwne zachowanie 04.03.11, 16:00
            Jeżeli nie zgadzasz się z opinią lekarza,zaufaj swojej intuicji.Lekarze też się mylą.Przy podejmowaniu poważnych decyzji zawsze warto skonsultować się z innym lekarzem i nic mu na początku nie mówić o opinii jego poprzednika.U nas w wyniku błędu lekarzy syn był niepotrzebnie leczony antybiotykami dożylnie przez 2 tygodnie w szpitalu.Przeżyliśmy horror.Na szczęście zamiast dalej słuchać naszych "specjalistów",pojechaliśmy z synkiem do Warszawy do dwóch różnych lekarzy.Obaj wydali taką samą diagnozę:dziecko było zdrowe i niepotrzebnie leczone!Oszczędziliśmy dziecku dalszego leczenia mocnymi lekami i bolesnych badań.Ale bardzo żałuję,że posłuchałam lekarzy na początku i mam ogromne poczucie winy,że synek był w szpitalu,dlatego radzę wszystkim mamom:konsultujcie,szukajcie,pytajcie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka