23.03.11, 08:36
Mój maluszek skonczył 5 miesięcy i czasem zezuje -mi wydaje się że bardziej lewym okiem.Mój mąż w dziecinstwie i już jako dorosły przeszedł dwie operacje na zeza lewego oka.Kolor oczu odziedziczyl po tatusiu i bardzo się boję że zeza też.Ciągle wpatruję się w niego z obawami.Kiedy taki zez się ujawnia??
Obserwuj wątek
    • mts_0 Re: zezowanie 23.03.11, 19:26
      Słyszałam, że dziecko to pierwszego roku ma prawo zezować. Z drugiej strony, ja ze swoim synkiem poszłam z tego powodu do okulisty, jak miał ok. 7 m-cy i dostał okulary (i zasłanianie oczka na ok. 1h dziennie). Jak miał roczek to już nie musiał ich nosić. Nie wiem, czy zeza można dziedziczyć.
    • monika_bud Re: zezowanie 25.03.11, 23:02
      To nie prawda, że dziecko do roku ma prawo zezować, choć niektórzy pediatrzy tak mówią. Mi też wydawało się, że córka zezuje, nie posłuchałam pediatry i jednak poszłam z nią do okulisty. Okulista twierdzi, że jeśli dziecko ma zeza prawdziwego, to leczenie należy zacząć jak najwcześniej. Ale ten "zez" to wcale nie musi być zez. Dla mnie ewidentnie mała zezuje ale po badaniu okazało się, że to jest zez pozorny. U małych dzieci fałdy nosowe są tak szerokie, że tak jakby przysłaniają trochę oczy. Jak dziecko spojrzy w bok, tęczówka chowa się pod tę faldę i wydaje się, że dziecko zezuje choć wcale tak nie jest. Ale to musi stwierdzić okulista w badaniu.
      • ma-gusia Re: zezowanie 02.04.11, 19:23
        ja również jestem przewrażliwiona na punkcie oczu - ja miałam zeza w dzieciństwie, dwoje braci mojej mamy również, moja chrześniaczka miała też operację na oczka, z córką byłam u okulisty jak skończyła roczek, teraz ma 3 latka, mamy kolejną wizytę - mimo że nie zezuję wolę żeby obejrzał ją specjalista, synek ma 2msc - też zezuję - to normalne u takich maluchów ale jego oczy dla spokoju też za jakiś czas zbadam tzn pójdę z nim do okulisty

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka