Dodaj do ulubionych

kontrola chodu

22.03.12, 10:29
Witam Panie Pawle, moja córka (1,5 roku) była ostatnio na kontroli chodu, wcześniej ortopedzie wydawało się, że jest coś nie tak z bioderkami, ale po zrobieniu prześwietlenia okazało się, że wszystko jest w porządku. Na kontroli pani powiedziała, że córka pięknie chodzi i stawia stópki i nie muszę już przychodzić na kolejne kontrole, ale powiedziała, że mam jej kupić do chodzenia również w domu obuwie profilaktyczne i ma w nich chodzić do ukończenia 3 roku życia... dała mi nawet kartkę z firmą, której obuwie ona poleca, więc nie wiem czy to tylko nabijanie klientów znajomej firmie czy rzeczywiście ma w nich chodzić? Córka po domu chodzi boso lub w skarpetkach z antypoślizgiem.
Obserwuj wątek
    • pawel.zawitkowski Re: kontrola chodu 23.03.12, 04:57
      Witam,
      Ortopeda po sprawdzeniu - wszystko w porządku
      kontrola chodu po sprawdzeniu - wszystko w porządku

Promocją zdrowej stopy jest bieganie, wspinanie się, chodzenie na bosaka, podskakiwanie, za pół roku najdalej rowerek biegowy, trampolina, gra w gumę, łażenie po drzewach, około 4-5 roku początek przygody ze ścianą wspinaczkową.

Nie mam siły już komentować takich cudownych zaleceń jakie Państwo usłyszeli. Trochę ręce opadają.
      Najlepszym butem dla dziecka jest JEGO WŁASNA STOPA.
      A jedynym dodatkiem do stopy powinno być coś co jej nie przeszkadza w totalnym kontakcie z podłożem, jest maksymalnie dopasowane, giętkie i sprężyste. I jest tego jak najmniej.

Nie potrafię wyjaśnić Pani dlaczego polecono Państwu "obuwie profilaktyczne". Brak mi pomysłów na racjonalne argumenty, a innych nie zwykłem używać :)
      Pozdrawiam
      Paweł Z.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka