Dodaj do ulubionych

dziwne czworakowanie

04.02.13, 14:03
Witam,
moja córka już od jakiegoś czasy staje w pozycji czworakowej - bardzo lubi się wówczas bujać - ale nie zaczęła jeszcze czworakować [pełza już jakiś czas]. Od jakiś 3 dni z pozycji czworaczej "staje" na stópkach i nimi się odpycha [prawą stopą palcami, lewą zewnętrzną krawędzią]. Boje się, czy to nie wpłynie negatywnie na jej rozwój [ma obniżone napięcie w okolicy brzucha i podwyższone w obrębie obręczy barkowej].
Obserwuj wątek
    • natalinek.j Re: dziwne czworakowanie 04.02.13, 16:51
      Próbowałam sobie wyobrazić ten opis, ale chyba nie zrozumiałam..... odpycha się dwoma nóżkami jednocześnie, czy raz jedną raz drugą?
      W jakim wieku jest?

Może to takie "płynne" przejście z pełzania do raczkowania ;) Bujanie w tej pozycji to zupełnie normalne, mój syn się kiedyś tak bujał do przodu do tyłu.... coraz mocniej, mocniej, aż "przydzwonił" nosem w podłogę (oczywiście był na macie). Kolejnym razem już wystawił rękę do przodu :P
      • patrysha1 Re: dziwne czworakowanie 04.02.13, 16:55
        czasem próbuje normalnie czworakować, nogi naprzemiennie na kolanach, ale często odpycha się obiema na raz jedną na palcach drugą na zewnętrznej części stopy - tyłek ma wysoko nad głową Mała ma teraz 6 miesięcy i 2 tygodnie
        • pawel.zawitkowski Re: dziwne czworakowanie 05.02.13, 01:43
          Dzień dobry,
          Mogę ocenić tylko fakt wykonywania tych czynności, jakości nie ocenię, bo nie widzę :) ale i tak należy założyć, że zawsze kiedy dziecko zyskuje nowe umiejętności to jest to trochę nieporadne, bo jakie ma być.
          W każdym razie, takie zachowanie dziecka to książkowe, oczekiwane przygotowanie do dojrzałej lokomocji na czterech łapkach, a potem i wyżej.
          Pozdrawiam
          Paweł Z.
    • lan-fer Re: dziwne czworakowanie 07.02.13, 16:43
      to normalne, moje dziecko też tak robi, zapiera się główką o podłoże i podnosi pupę zapierając się nóżkami a dokładniej palcami u stóp
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka