Dodaj do ulubionych

usypianie z płaczem

16.02.13, 20:40
nasza Mała skończyła 5 miesięcy
ma kłopot z zasypianiem w ciągu dnia, który polega na tym, że gdy już wydaje się , że sama zaśnie/ lub zaśnie z naszą pomocą, generalnie oczka jej się kleją i niemal śpi - nagle zaczyna płakać
widać, że chce zasnąć i jest zmęczona - a nie może
tak jakby przerażał ją ten stan gdy traci kontrolę i przechodzi w sen
szczególnie to widać na spacerach - w wózku - najpierw patrzy na świat, potem oczka jej się zamykają , a ona zamiast iść spać zaczyna płakać - strasznie płakać - trwa to ok. 3 min. do 15 min.
chciałabym jej pomóc
czy inne dzieci tak mają ?
i czy można coś poradzić?

ps. w nocy jest lepiej - tj. po kąpieli w dużej wannie , gdzie się rozluźnia
je i zasypia
Obserwuj wątek
    • tapata77 Re: usypianie z płaczem 19.02.13, 16:10
      chodzi mi o strach , który towarzyszy pięciemiesięcznemu dziecku

czy to możliwe, że boi się zasnąć i stracić kontrolę ?
    • noem.i77 Re: usypianie z płaczem 21.02.13, 11:13
      Moje dziecko też tak czasami miało. Czytałam, że niektóre dzieci potrzebują trochę popłakać aby rozładować nagromadzone napięcie. Nie martw się, wyrośnie z tego :) Mój mały ma teraz 10 miesięcy, zasypia sam w łózeczku i nigdy nie zdarza mu sie płakać, czasem coś mruczy lub gada do siebie.
      • tapata77 Re: usypianie z płaczem 21.02.13, 22:53
        dzięki - to daje nadzieję ;-)

a już myślałam, że na tym forum wszyscy wszystkich olewają ;-(
        • noem.i77 Re: usypianie z płaczem 22.02.13, 10:27
          Z mojego doświadczenia powiem Ci jeszcze, że dobrze działa danie dziecku jakiejś małej przytulanki. My mamy misia-śpiocha i mały tarmosi go przed zaśnięciem. Twój maluch jest może jeszcze trochę za mały, ale możesz spróbować.
      • klarci Re: usypianie z płaczem 26.02.13, 11:45
        zaakceptować płacz dziecka, wsłuchać się ok. ale dać dziecku popłakać już nie.
        płacz zawsze jest wyrazem czegoś.
        obawiam się, że teoria, że dziecko czasami potrzebuje sobie popłakać stworzona została z bezradności jej twórcy, a nie z akceptacji, że dziecko może mieć gorszy dzień i załkać na ramieniu rodzica, choćby z powodu zmęczenia.
    • klarci Re: usypianie z płaczem 22.02.13, 14:53
      może za dużo bodźców, albo ząbki.
      ogólnie dzieci w tak intensywnym okresie rozwoju mogą mieć, najczęściej falowo, kłopoty z zasypianiem, jedzeniem (np. skupieniem się na piersi).
      spróbuj ograniczyć emocje i podotykaj dziąsełek - zobacz jak się zachowa, kiedy będziesz masowała
      • tapata77 Re: usypianie z płaczem 22.02.13, 17:19
        klarci - chyba trafiłaś

ja instynktownie ograniczam teraz Małej bodźce i jest lepiej ;-)
        • pawel.zawitkowski Re: usypianie z płaczem 24.02.13, 10:04
          Dzień dobry,
          pisze Pani o kłopotach z zasypianiem w dzień, głównie an spacerze. Nadmiar bodźców niejedno ma imię. Poza tymi, które wymieniły inne osoby, może to być "światło". Może pani mieć ze sobą zasłonę, która sprawi, że w wózku będzie ciemniej. To może być gruba kolorowa flanela. Światło lekko będzie prześwitywało. Widoczne dla dziecka będą różnokolorowe wzory na tkaninie. To uspokaja. Podobnie może Pani robić w domu. Są takie okresy w dojrzewaniu niemowlęcia, w których jest ono szczególnie wrażliwe na bodźce płynące z otoczenia. W domu zatem również zasłaniamy zasłony, zakładamy nad łóżeczkiem dziecka kolorową, ale zaciemniającą zasłonę, itp.
          Tak jak w przypadku usypiania wieczornego, w ciągu dnia możemy również wypracować szczególne rytuały. Od masażu, po śpiewaną tylko w tym momencie kołysankę. Sposobów są setki.
          Pozdrawiam
          Paweł Z.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka