Dodaj do ulubionych

zaciśnięta piąstka

24.03.13, 18:53
Drogi Panie Pawle,
regularnie przeglądam Pana forum i czytam Pana porady. Okazało się, że i ja muszę poprosić o pomoc.
Moja córka ma 6,5 miesiąca i fizycznie rozwija się bardzo szybko. W wieku 3,5 miesiąca przekręcała się na brzuch, po jakimś miesiącu zaczęła przewracać się na plecy.
Obecnie, od ok 2 tygodni, pełza już niczym komandos. Niestety, zauważyłam, że podczas czołgania się, często ma zaciśniętą prawą piąstkę. Lewa ładnie otwarta.
Czy należy się tym martwić? Poza czołganiem się, córka ładnie bawi się obiema rączkami, przekłada zabawki, uderza otwartymi dłoniami o przedmioty, chwyta itp. Ulubiona pozycja córki to leżenie na prawym boku i bawienie się lewą rączką, często podnosi też wtedy nogę ręką ;) taka gimnastyka.
Czy możliwe, że przez to, że często leży na prawym boku, ta prawa rączka jest nieco leniwa i dlatego zaciśnięta podczas czołgania? Czy coś z tym robić? Jakieś ćwiczenia? Na razie próbuję tę piąstkę otwierać, jak widzę, że zaciśnięta - 75% przypadków czołgania się jest z zaciśniętą prawą dłonią.
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź. Dodam, że nigdy żaden lekarz nie sugerował u córki problemów z napięciem, asymetrią itp. Wszyscy zachwycają się, jaka silna i sprawna
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka