Dodaj do ulubionych

pocieranie stopą o stopę

03.10.13, 21:39
Podobno to wynik WNM
Czy to prawda?
Czy to, że synek ciągle pociera stopą o stopę, mocno, czasem przez to nie może zasnąć, jest wskazaniem do wizyty u neurologa?
Mieliśmy się wybrać, ale nasz to koszt 140 zł a wydatków trochę było... jednak jeśli trzeba to pójdziemy.
Często napina nogi, sztywnieje w nich, nie wiem czy nie przez to już teraz sztywno stoi na nogach, jak się na czymś podciągnie.
Ale- poza tym rozwija się ok, ma prawie 6,5 mc, turla się w obie strony, pełza, prawie raczkuje, wspina się, gaworzy dużo, jest wesoły, kontaktowy, prawie sam pływa;) Czy jest sens ciągać go po lekarzach? Pediatra za miesiąc, a nie chcę czegoś zaniedbać...
Ponawiam też pytanie- czy stawanie w tym wieku jest szkodliwe?
Aha, nie wiem czy ma to znaczenie, że ja sama nadal mam taki hmmm tik? pocierania o siebie stopami przed zaśnięciem...
Obserwuj wątek
    • samotari87 Re: pocieranie stopą o stopę 04.10.13, 16:34
      Moja corka ma wnm i pociera stopa o stope. Ale nie tak sobie, z nudow, tylko np. kiedy chce ja ubrac a ona nie ma ochoty i probuje uciekac, prezy sie. Jakos funkcjonowania jej to nie utrudnia. Chodzimy i do neurologa i na rehabilitacje.
      • straggly Re: pocieranie stopą o stopę 07.10.13, 14:19
        Moj Wojtek tez tak robil, jednoczesnie byl rehabilitowany ( ale nie z powodu WNM ) i reh mowila ze tak moze byc. Tez sie tym martwilam, ona mnie uspokoila no i po jakims czasie przeszlo. Moze sie znudzilo, jak wiele innych rzeczy na ktore Wojtek mial przejsciowe 'fazy'.

[url=https://www.suwaczki.com/][img]https://www.suwaczki.com/tickers/ex2b9vvjnsqucwqd.png[/img][/url]
        • mamawojtka86 Re: pocieranie stopą o stopę 07.10.13, 15:34
          No właśnie zauważyłam, że odkąd sprawniej pełza i turla się, pocieranie zdarza się coraz rzadziej. I dowiedziałam się,że bardziej powinien martwić mnie brak podporu:/ bo on w ogóle nie podpiera się na wyprostowanych rękach a to już połowa 7 miesiąca
          • kopiko-lol Re: pocieranie stopą o stopę 07.10.13, 18:50
            moja tez sie nie podpiera na wyprostowanych, a to juz 8,5 msc
            • mamawojtka86 Re: pocieranie stopą o stopę 07.10.13, 19:09
              konsultowałaś to z pediatrą lub neurologiem? co powiedzieli jeśli tak?
    • pawel.zawitkowski Re: pocieranie stopą o stopę 07.10.13, 18:50
      Opisuje Pani zdrowe dziecko, które tak jak większość w określonym okresie dojrzewania pociera sobie nóżki jedną o drugą.
      Wcześniej rozumiem, żaden specjalista nie miał żadnych zastrzeżeń co do rozwoju dziecka.
      Teraz młody robi to co Pani opisała- czyli to co powinno robić takie niemowlę.
      Spokojnie proszę poczekać do wizyty u pediatry.

Nie wiem po co stawiać niemowlę, skoro ma niespełna 6,5 miesiąca...?
      Jeśli sam się "postawi" niech stoi, ale niezbyt długo
      Jeśli nie, to nie ma sensu, a czy jest szkodliwe, czy nie to zależy od wielu czynników. Mi wystarczy, że stawianie jest bez sensu, a jak sam stanie to znaczy, że może.
      Pozdrawiam
      Paweł Zawitkowski
      • mamawojtka86 Re: pocieranie stopą o stopę 07.10.13, 19:16
        Dziękuję za odpowiedź. Rozumiem, że stawianie dziecka nie ma sensu- chodziło mi o sytuacje, kiedy sam łapie się za coś i ciągnie do góry i uwielbia chwilę postać- ale samodzielnie jeszcze nie staje. Czy taka chwilowa zabawa jest ok. Ostatnio zaczął też sprężynować powoli i też to uwielbia. Oczywiście większość czasu spędza na podłodze, turlając się i pełzając, ale ma takie momenty że zadowala go tylko wspinanie się po nas i stawanie, podskoki.

I co z tym podporem, czy już naprawdę powinien? Wiem, że dzieci się nie porównuje, ale dziś na warsztatach była miesiąc młodsza dziewczynka, sprawnie podpierająca się na dłoniach, podnosząca na długo jedną rękę w podporze, robiąca samoloty... fakt, nie szła do przodu jak Wojtek, więc może to kwestia odmiennej ścieżki rozwoju? On pełza głównie na łokciach i trochę odpycha się kolanami, czasem stopami, brzuch w górze, ostatnio, ale niezbyt często, odpycha się trochę dłońmi, ale zdecydowanie nie ma podporu.
        • rulsanka Re: pocieranie stopą o stopę 09.10.13, 09:22
          Jeśli dziecko podciąga się za coś i staje to znaczy, że staje samodzielnie :)
          Stawanie bez podciągania się to w zasadzie początek chodzenia, więc ma jeszcze dużo czasu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka