Dodaj do ulubionych

Stopy płasko-kośawe

07.01.14, 21:44
Dzień Dobry
Syn ma zdiagnozowane stopy płasko-koślawe z zaleceniem noszenia wkładki supinującej. Zakupiłam kapcie firmy Daniel, które mają wkładkę profiowaną, czy powinnam wyjąć fabryczną wkładkę i założyć supinującą czy mogę po prostu włożyć supinującą na profiaktyczną? Codziennie ćwiczymy około 20 minut, poza tym lekarz zalecił dużo siedzenia po turecku, tylko mam wątpliwość czy siadanie przy stole czy biurku po turecku nie spowoduje skrzywienia kręgosłupa? Co jeszcze mogę zrobić aby korygować tę wadę? Czy Pana doświadczenie pozwala ufać, że stopy koślawo- płaskie można skutecznie korygować? Dodam, że syn ma 6,5 roku.
Obserwuj wątek
    • pawel.zawitkowski Re: Stopy płasko-kośawe 12.01.14, 09:53
      Droga mamo,
      pytań z mojej strony jest więcej:
      - jakie są to stopy płasko-koślawe
      - czy chodzi o zakłócenia strukturalne, czy jest to adaptacyjna niewydolność mięśniówki
      - jaka jest spójność stawowa i poziom i dystrybucja napięcia mięśniowego u dziecka
      - jakie są nawykowe wzorce postawy i ruchu, jak zwykle ustawia miednicę w staniu, siadzie, leżeniu
      - czy zastrzeżenia dotyczą łuku podłużnego i poprzecznego, czy tylko podłużnego
      - czy po obu stronach niewydolność łuku podłużnego stoy jest taka sama
      - jaki jest kształt tzw. "strefy obciążenia stopy" bez obciążenia i jaki w obciążeniu
      - po co siad turecki (osobiście nie mam pojęcia)
      - i jakieś sto kolejnych pytań
      Każda interwencja u dzieci (rozwijający się organizm i ciało) powinna być precyzyjnie uzasadniona, a sama ocena również zależy od szeregu czynników, których część tylko wymieniłem powyżej

Niemniej:
      - stopy płasko-koślawe można korygować mniej lub bardziej skutecznie w każdym wieku - to zależy tylko od ich charakterystyki i stanu, mechanizmu leżącego u podstaw takich zmian
      - na temat siedzenia po turecku wielokrotnie się wypowiadałem an tym forum. nie jest to najszczęśliwszy siad, zwłaszcza jeśli ma być podstawowym lub "korygującym" cokolwiek. Jeśli to jeden z wielu sposobów siadania - proszę bardzo, ale na pewno nie koryguje nic, zresztą żadne dziecko długo, aktywnie w tym siadzie nie wytrzyma - natychmiast się krzywi i zaokrągla plecy
      - do siedzenia przy biurku polecam natomiast piłkę
      - co do wkładek, nie potrafię odpowiedzieć na Pani pytanie - musiałbym zobaczyć dziecko. Generalnie ponad stosowanie wkładek przedkładamy ćwiczenia dynamiczne stóp: skakanka, trampolina, gra w gumę, w klasy, ściana wspinaczkowa (chodzenie na palcach nie...), i to w dużym wymiarze czasu...
      Pozdrawiam
      Paweł Zawitkowski
    • aneta_k4 Re: Stopy płasko-kośawe 13.01.14, 10:20
      Panie Pawle
      Dziękuję za odpowiedź, niestety nie znam odpowiedzi na Pana pytania, ortopeda nie stwierdził nic poza tym, że stopy są płasko-koslawe, a ja nie wiedziaam tez o co pytać, gdyż pierwszy raz miałam do czynienia z podobnym zjawiskiem. Za pół roku mamy kontrolna wizytę wiec wtedy o wszystko dopytam. Napewno wykorzystam Pana pomysł ze skakanką i gumą do skakania. Dużo dla mnie znaczy Pana opinia, że tego typu wadę można jednak korygować z powodzeniem w każdym wieku, ponieważ lekarz dość sceptycznie podszedł do zagadnienia... Jeszcze raz dziękuję

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka