kaja_p 12.11.07, 16:15 Witam, Mam miesięcznego synka, który wyraźnie lubi spać na brzuszku. Jednak nie wiem od kiedy mogę spokojnie go kłaść na brzuszku np. w nocy? Do jakiego wieku należy "pilnować" dziecka śpiącego na brzuchu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamaolutki Re: spanie na brzuszku 13.11.07, 18:27 lezenie takiego malca jest bardzo korzystne ale tylko w czasie czuwania.ulkladanie dziecka do snunie jest polecane przynajmniej nasz pediatra nam odradzil.a to dlatego ze jest to pozycja w ktorej najlatwiej moze dojsc do zachlysniecia sie pokarmem kiedy dziecku sie uleje,albo dziecko moze zaczac sie dusic kladac buzke np.w miekkiej poduszce.w czasie czuwania jednak jest to doskonala pozycja bo dziecko cwiczy miesnie szyjki,pleckow co mu pomoze trzymac pozniej glowke sztywno,latwiej odchodza gazy (uniknelysmy w ten sposob problemow z kolka),wplywa na bioderka,i przeciez swiat widziany prosto a nie do gory nogami jest o wiele ciekawszy. Odpowiedz Link Zgłoś
ewbert Re: spanie na brzuszku 14.11.07, 22:54 moje dziewczynki śpia na brzuchu od kiedy skończyły miesiąc niegdy pewdiatra nam tego nie odradzał, a neurolog i rehabilitantka pochwalają dziecko w szpitalu powinno mieć zbadany odruch "ratowania sie przed uduszeniem" przynajmniej moje małe miału kontrolowany taki odruch :) oczywiście mówie z własnego doświadczenia teraz dziewczyny maja 5,5 miesiąca i od kiedy skończyły 2,5 przesypiaja całą noc :) Odpowiedz Link Zgłoś
marta2202 Re: spanie na brzuszku 14.11.07, 23:10 to mnie lekarz od bioderek opierniczył, że dziecko POWINNO na brzuch spać od 16 do 20 godzin na dobę!!! A w szpitalu mówili że dziecko może spać na brzuchu tylko pod kontrolą rodziców i bądź tu człowieku mądry! Ja oczywiście się nie stosowałam bo moja mała nie cierpiała leżeć na brzuchu więc dziecka nie męczyłam! Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.zawitkowski Re: spanie na brzuszku 15.11.07, 02:09 Witam :) Trudno spac przez 16-20 h na dobę i do tego na brzuchu. Dziecko powinno poznać każdą pozycję i nauczyć się funkcjonowac w różnorodnych pozycjach i sytuacjach. A do leżenia na brzuchu mozna "podstępnie" maluchy przyzwyczaić. Zresztą, wcześniej czy później kazde dziecko polubi pozycje leżenia na brzuchu. A z niemęczeniem dziecka, keidy cos sprawia mu trudnośc trudno się nie zgodzić :) Pozdrawiam. Paweł Z. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.zawitkowski Re: spanie na brzuszku 15.11.07, 02:06 Witam :) Nie moge się zgodzić z tezą, ze pozycja lezenia na brzuhcu jest dobra ponieważ dziecko cwiczy mięśnie szyi i plecków i lepiej będzie trzymało główkę i lepiej będą odchodziły gazy i można w ten sposób uniknąc problemów z kolką i że wpływa na bioderka. Świat co rpawda jest o wiele ciekawszy, ale te korzyści, które Pani wymieniła są wynikiem różnorodnych doświadczeń dziecka w różnych pozycjach, stuacjach i spontanicznej aktywności, kiedy nie ograniczamy jego dośwaidczeń do tylko jednej pozycji. Wielość różnych doświadczeń owocuje dobrą jakością rozwoju, dlatego bardziej nieprzywiązywanie się do jednej pozycji, ich zmiany i różnorodne doświadczenia sa źródłem i warunkiem prawidłowego rozwoju. Pozdrawiam. paweł Z. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.zawitkowski Re: spanie na brzuszku 15.11.07, 01:59 Witam :) Przez kilka pierwszych miesięcy, rzeczywiście nie poleca się - na wszelki wypadek - układnia niemowląt do snu w nocy na brzuchu. Ocenia się, ze zagrożenia zwiazane z tą pozycja mijają mniej więcej po ukończeniu 6 miesiąca życia. Ale to naprawdę wygląda różnie u różnych dzieci. Podstawowym warunkiem bezpieczeństwa jest układanie dziecka na brzuchu na spręzystym, płaskim materacu bez poduszki. Problem nagłej śmierci niemowląt nie jest jednak zwiazany w sposób bezpośredni z zatkaniem noska i dróg oddechowych, tylko z całym kompleksem zmian biochemicznych i reakcji ośrodka regulacji oddychania - na przykład na skutek podrażnienia chemoreceptorów w obrębie krtani w trakcie cofania się pokarmu w trakcie snu. Innym źródłem niebezpieczeństwa jest obniżenie objętości tzw. czynnosciowej pojemności zalegającej (FRC) - upraszczając grubo, częsci powietrza w płucach, w trakcie snu głębokiego w przypadkach infekcji i chorób górnych dróg oddechowych. O tym można by wiele opowiadać i właśnie dlatego temat jest tak trudny, ponieważ Państwo wymagają prostej odpowiedzi. Żeby sprostać Panstwa oczekiwaniom, specjalisci odpowiadają, że nie wolno kłaść niemowlęcia poniżej 6. miesiąca życia na brzuchu do spania w nocy. Ja osobiście uzależniam to od historii, potencjału i cech każdego dziecka z osobna. Dlatego tez uważam, ze najlepszą osobą do odpowiadania na takie pytania jest pediatra, który zna dziecko od urodzenia. I to chciałbym Państwu polecic. Pozdrawiam. Paweł Z. Odpowiedz Link Zgłoś