Dodaj do ulubionych

druga córeczka

24.11.07, 20:28
Mam córkę 4 letnią,a za około tydzień spodziewam sie drugiej córeczki. Moje
pytanie brzmi czy da się uniknąć zazdrości starszego dziecka. Ona bardzo chce
mieć siostrzyczkę jednakże jest bardzo związana ze mną i myślę że to może być
dla niej ciężkie przeżycie, że jej mamusia nie jest tylko jej.
Obserwuj wątek
    • kiniak22 Re: druga córeczka 24.11.07, 23:22
      u mnie roznica wynosi miedzy dziewczynkami prawie 2 lata wiec pewnie mam troche
      latwiej, jakiejs zazdrosci pewnie nie da sie uniknac, ale w tym wieku juz wiele
      rzeczy da sie wytlumaczyc dziecku, pod zadnym pozorem nie wolno odsuwac starszej
      corki od dziecka, ja mojej natalii pozwalam sie bawic z mala, nati "nosi" ja na
      rekach (obejmuje ja i udaje ze niesie a tak naprawde ja niose mala), przynosi
      zabawki, pomaga mi przebierac i przewijac, mowie jej ciagle jaka jest wspaniala
      starsza siostrzyczka, jaka jest duza i kochana, chyba w tym wszystkim glownie
      chodzi o to zeby starsze dziecko nie poczulo sie odepchniete i zaniedbane kiedy
      pojawi sie nowy czlonek rodziny, byc moze dobrym pomyslem bedzie poproszenie
      kogos do pomocy przez pewnien czas zanim sie przyzwyczaicie do nowej sytuacji,
      moze jakas ciotka czy babcia, ktos kto bedzie sie zajmowal starsza corka i
      wypelnial jej czas kiedy akurat ty bedziesz musiala zrobic cos w domu czy zajac
      sie niemowlakiem
    • bathilda Re: druga córeczka 25.11.07, 09:39
      1. Chwal starsze dziecko nie rzadziej niż młodsze - jeśli zachwycasz się przed
      sąsiadami że młodsze tak ślicznie siedzi to mów, że starsza pięknie rysuje.

2. Chwaląc młodsze podkreślaj zalety starszego np. jest taka grzeczna jak
      siostra, albo ma takie same ładne oczka.

3. Pozwalaj się starszej w miarę możliwości angażować np. w wybór ubranek czy
      zabawek, żeby się czuła bardziej związana z małą.

4. Jak mąż będzie wracał z pracy niech najpierw wita się ze starszą córką i pyta
      co u niej a potem biegnie do niemowlaka, któremu i tak wszystko jedno.

TO są rady, które psycholog dziecięcy dał mojej koleżance.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka