mama28-1 21.01.09, 14:49 czy badanie bioderek (usg) niemowląt jest badaniem profilaktycznym? czy pediatra jeśli coś podejrzewa to ewentualnie kieruje na usg do chirurga? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pawel.zawitkowski Re: bioderka 22.01.09, 09:23 Witam, o wykonaniu badania usg decyduje ortopeda. Pozdrawiam Paweł Zawitkowski Odpowiedz Link Zgłoś
mama28-1 Re: bioderka 22.01.09, 11:14 Dziękuję. Jeszcze jedno pytanko: czy bioderka bada poprostu pediatra i jeśli wszystko jest ok to na tym się kończy, czy trzeba iść do ortopedy właśnie, czy każde niemowlę ma mieć zbadane biodra? Odpowiedz Link Zgłoś
epb3 Re: bioderka 22.01.09, 12:46 generalnie z maluchem idzie się do pediatry i ten to wlasnie powinien zbadac bioderka i w razie czego wyslac do ortopedy. tak bylo u nas. ale z doswiadczenia kolezanek wiem ze wiekszosc(duza wiekszosc) pediatrow wogole nie bada, tylko kieruje do ortopedy. W szpitalu po wypisie tez dostalam na liscie punkt : po 6tyg. wizyta u ortopedy. Generalnie dotyczy to wielu specjalistow do ktorych Rodzice chodzą z dziecmi(neurolog, rehabilitant). Pewnie wynika to z braku zaufania i wiary w pediatre, a u pediatrów to nie wiem dlaczego tak jest, ze nie badają... Ja wychodze z zalozenia ze pediatra to lekarz od dzieci(no bo tak jest) i generalnie zdrowe niemowle/dziecko wystarczy jesli jest pod opieką pediatry - nasz system opieki zdrowotnej chyba tez tak zaklada. ale rzeczywistosc od tego odbiega... Odpowiedz Link Zgłoś
elzbieta_1983 Re: bioderka 22.01.09, 17:32 u nas ortopeda powiedział, ze te pierwsze 3 wizyty są w ramach profilaktyki, a mała była ułożona pośladkowo więc wogóle tematu nie było, trzeba było iść, ale wszystkie badania były ok:) Odpowiedz Link Zgłoś