lukasz.1978 12.05.11, 13:58 Wiem, że jest watek o trasach rowerowych, ale tam podajemy ciekawe trasy, a tutaj chciałbym sie skupić na problematyce infrastruktury rowerowej na Bielanach. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lukasz.1978 Akcja straży miejskiej 12.05.11, 14:01 www.zw.com.pl/artykul/1,597428.html Straż miejska prowadzi akcję „Ścieżka 2011", która ma ujawnić nieprawidłowości na trasach dla rowerzystów. Straż miejska informuje, że wychodząc na przeciw potrzebom rowerzystów, na Żoliborzu i Bielanach prowadzona jest akcja „Ścieżka 2011". Strażnicy chcą ujawnić nieprawidłowości, egzekwować przepisy ruchu drogowego od rowerzystów i kierowców oraz poprawić bezpieczeństwo na ścieżkach. Pewnie skończy się głownie na karaniu rowerzystów, coś tak czuję. PS. Dlaczego na Bielanach i Żoliborzu? Naprawdę musimy być w zawsze jednym worku, nie da się choć raz np. na Bielanach i Bemowie? Ogólnie właściwość komisariatów, sądów itp. docelowo powinna zmierzać do połączenia w jeden okręg Bielan i Bemowa jako dzielnic o podobnej strukturze, podobnej charakterystyce, podobnych problemach. Bielany i Żoliborz w jednym worku nie pasują. Odpowiedz Link
arturwrzeciono Re: Akcja straży miejskiej 12.05.11, 15:05 Szczerze to Bielany nie muszą BYĆ ŁĄCZONE niczym żadną z dzielnic. Co do tej akcji - super sprawa. Proponuję rozpocząć dawanie mandatów: 1. Kierowcom parkującym auta na ścieżkach rowerowych. 2. Matkom które bezmyślnie spacerują z małymi dziećmi po ścieżkach rowerowych, które to dzieci wybiegają pod koła czasem - kilka razy miałem już niezłe hamowanie (dobrze że mam skuteczne hamulce) i kończyło się na hamowaniu i darciu się głupiej matki na niewinne dziecko (dzieci biegać muszą ale drogie mamy zabierajcie je ze ścieżek!!!) 3. Pieszym którym ciężko jest przejść na chodnik ze ścieżki. 4. I dopiero zabrać się za rowerzystów (choć nie wiem co takiego oni źle robią poza tym że nie ma gdzie jeździć - chodnik jest dla pieszych a ulica dla aut których kierowcy zachowują się skandalicznie wobec cyklistów). A ciekaw jestem czy taka akcja coś kosztuje, i jak tak to ile. Bo między Marymoncką a Kasprowicza aż się prosi o ścieżkę rowerową na Przy Agorze (jest na to miejsce i można ją dowiązać do dwóch istniejących już ścieżek! nie jest to takie drogie co widać to - może trochę nieaktualne ale nawet mnożąc cenę razy dwa to nie jest dużo. Odpowiedz Link
lukasz.1978 Re: Akcja straży miejskiej 12.05.11, 15:34 > Szczerze to Bielany nie muszą BYĆ ŁĄCZONE niczym żadną z dzielnic. Zasadniczo się zgadzam, natomiast faktem jest też, iż pewne instytucje mają zasięg ponaddzielnicowy (choćby sądy i prokuratura), więc skoro tak musi byc, to wtedy łączenie powinno uwzględniac specyfikę dzielnic a nie bierne odtwarzanie podziałow administracyjnych z czasów PRL. Odpowiedz Link
lukasz.1978 A co do meritum... 12.05.11, 15:36 A co do meritum, to pewnie wyjdzie w praniu, na czym ta akcja ma polegac. Na epwno za kierowców parkujących na ścieżce służby powinny sie zabrać, bo to _jest_ problem. Odpowiedz Link
arturwrzeciono POTRZEBNE ŚCIEŻKI 16.05.11, 14:46 Wg. mnie potrzebne są (a nawet konieczne) ścieżki: 1. Przy Agorze (między Kasprowicza a Marymoncką) 2. Z Al. Reymonta wydłużyć ścieżkę do Kasprowicza 3. Al. Zjednoczenia - do końca walnąć ścieżkę Odpowiedz Link
lukasz.1978 Kochanowskiego 16.05.11, 21:28 Mnie zawsze zastanawia, czemu brakuje kawałka ściezki na Kochanowskiego od skrzyżowania z Reymonta w kierunku Galla Anonima. No i przejazd przez Broniewskiego na ciągu Perzyńskiego-Rudnickiego woła o pomstę do nieba. Naprawdę "niedasię" wytyczyć tam normalnego przejazdu rowerowego zamiast obecnej przerwy w ciągłości ściezki rowerowej? Odpowiedz Link
cykler Re: Kochanowskiego 17.05.11, 19:39 > No i przejazd przez Broniewskiego na ciągu Perzyńskiego-Rudnickiego woła o poms > tę do nieba. Dla zainteresowanych przyczynami: www.zm.org.pl/?a=bielany_wsm-04 www.zm.org.pl/?a=rudnickiego_decyzje www.zm.org.pl/?a=rudnickiego-087 www.zm.org.pl/?a=rudnickiego-086 Odpowiedz Link
cykler potrzebny nacisk społeczny 17.05.11, 19:34 > 1. Przy Agorze (między Kasprowicza a Marymoncką) Być może brakuje nacisku społecznego - vide www.zm.org.pl/?a=przy_agorze-10a Spróbuj napisać w tej sprawie. > 3. Al. Zjednoczenia - do końca walnąć ścieżkę Tu bym polemizował. Z obecnego "wyrobu ścieżkopodobnego" nie da się korzystać do celów transportowych, co najwyżej do spacerowania z dziećmi. To ulica wybitnie predestynowana do wytyczenia pasów na jezdni. Odpowiedz Link
lukasz.1978 Co racja to racja 17.05.11, 22:49 Warto pisać w sprawie naszych problemów, w tym w sprawie dróg rowerowych, im więcej ludzi napisze, tym lepiej. Mogę wrzucić jutro na forum gotowca w tej sprawie, ale najlepiej by było, jakby każdy opisał problem swoimi słowami, byloby bardziej wiarygodnie i może bardziej wzruszyłoby decydentów. Odpowiedz Link
cykler Re: Co racja to racja 19.05.11, 23:47 > najlepiej by było, jakby każdy opisał problem swoimi słowami, byloby ba > rdziej wiarygodnie i może bardziej wzruszyłoby decydentów. Niewątpliwie, ale tym co jeszcze nie próbowali, może się przyda wsparcie rower.zm.org.pl/?a=rso.pisma rower.zm.org.pl/?a=rso.przyklady_pism Teraz jest o tyle wygodniej, że można się obejść bez papieru i chodzenia. Np. te dwa adresy działają wom@poczta.bielany.waw.pl zdm@zdm.waw.pl Odpowiedz Link
beata_z_rudy w ogłoszeniach o imprezach wrzuciłam info o... 20.05.11, 14:17 ... o rowerowej grze miejskiej. Może kogoś zainteruje: forum.gazeta.pl/forum/w,101706,122684680,125382814,_Cyklistowka_rowerowa_gra_miejska_28_maja.html B. Odpowiedz Link